Τι αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ για τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα στην πανδημία: Δώστε προτεραιότητα στις δαπάνες για την Υγεία | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Τι αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ για τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα στην πανδημία: Δώστε προτεραιότητα στις δαπάνες για την Υγεία

Το κτίριο του ΔΝΤ
Φωτογραφία: shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω στη συζήτηση για το αν και πότε θα «ανοίξουν» κλάδοι και περιοχές, αλλά το οικονομικό επιτελείο ήδη ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο ενισχύσεων την ώρα που το ΔΝΤ στην ετήσια Εκθεσή του προτρέπει την Αθήνα να δώσει προτεραιότητα στις δαπάνες για την Υγεία.

Επί του παρόντος, όλα βαίνουν σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού, που «χτίστηκε» πάνω στην παραδοχή ότι το δεύτερο lockdown θα «φάει» και τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Με αυτό το δεδομένο, η χρονική επέκταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης -υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων, αναστολές συμβάσεων και ειδικές αποζημιώσεις, αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων- είναι μάλλον τυπικό θέμα, με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων να έχει ήδη δρομολογηθεί. Εκεί που το πράγμα μπορεί να «στραβώσει», είναι αν αποδειχθούν υπέρμετρα αισιόδοξες οι εκτιμήσεις ότι αυτό το «βουνό» των οφειλών που «γεννήθηκαν» αυτούς τους μήνες, θα αρχίσουν να εξοφλούνται σταδιακά από την ερχόμενη Άνοιξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα: Ζητά προτεραιότητα στις δαπάνες για την Υγεία

Στην ετήσια Έκθεση του για την Ελλάδα, το ΔΝΤ ακουμπά ακριβώς αυτήν την παράμετρο, σημειώνοντας κατ’ αρχάς ότι η χώρα έλαβε μέτρα στήριξης που αντιστοιχούν στο 7,6% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από το μέσο στην Ευρωζώνη. Στη συνέχεια τονίζει, όμως, ότι αν και η λογική αυτών των μέτρων είναι one- off, τελικά μπορεί να έχουν μόνιμη επίπτωση εφόσον η σταδιακή εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής και των αναστολών, αποτύχει.

Το ΔΝΤ πηγαίνει κι ένα βήμα παραπέρα, «διαβάζοντας» την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να θεσμοθετήσει μια νέα ρύθμιση, κομμένη και ραμμένη πάνω στα χρέη της πανδημίας. «Τέτοιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι βασισμένες σε αυστηρά κριτήρια, έτσι ώστε να μη διαβρωθεί η κουλτούρα πληρωμών», τονίζουν οι τεχνοκράτες του Ταμείου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι απολύτως ευθυγραμμισμένοι με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι, πάντως, η όψιμη κοινωνική «στροφή» που επιχειρεί το ΔΝΤ, κρατώντας αποστάσεις από τις μέχρι τώρα πρακτικές και συνταγές του, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου κατά τη «μαύρη» περίοδο των Μνημονίων επιβλήθηκε το ξήλωμα του κοινωνικού Κράτους στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής και ορθοδοξίας. Με φόντο τις διαρκείς συστάσεις σε όλη την Ευρωζώνη, για σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης και μόνο όταν οι οικονομίες σταθεροποιηθούν, το Ταμείο στην Εκθεσή του σημειώνει ότι οι Ελληνικές Αρχές συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις δαπάνες για την ενίσχυση της Υγείας, την υποστήριξη των αδύναμων και την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού.

ΔΝΤ: Χρησιμοποιείστε το Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση της Υγείας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΔΝΤ προτρέπει, μάλιστα, την Αθήνα να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών, όπως επίσης να επιταχύνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις π.χ. με επενδύσεις στην Υγεία, έτσι ώστε να προετοιμαστεί για ανάλογες υγειονομικές κρίσεις.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα μπήκε στη μάχη της πανδημίας, με τις δαπάνες Υγείας να έχουν συμπιεστεί σε μη βιώσιμα επίπεδα, με διεύρυνση των ανισοτήτων. Στη διάρκεια αυτών των μηνών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, οι δαπάνες Υγείας αυξήθηκαν κατά περίπου 0,2%, δηλαδή χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, όντας προσανατολισμένες σε νέες προσλήψεις και ιατρικές προμήθειες, με τις δαπάνες για tests να χαρακτηρίζονται περιορισμένες.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ