ΕΚΤ: Ανοικτό το «παράθυρο» και για άλλες αυξήσεις επιτοκίων -Λαγκάρντ: Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη - iefimerida.gr

ΕΚΤ: Ανοικτό το «παράθυρο» και για άλλες αυξήσεις επιτοκίων -Λαγκάρντ: Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη

Κριστίν Λαγκάρντ
Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / Φωτογραφία: AP
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Η σημερινή κίνηση ήταν προδιαγεγραμμένη, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ανέβηκε στο 2,5% και το ζητούμενο ήταν τι μέλλει γενέσθαι όσο ο πληθωρισμός μένει ψηλά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ή να δώσει κάποιο σήμα, ωστόσο η ανάλυση της επί των τάσεων του πληθωρισμού άφησε ορθάνοικτο το “παράθυρο” και για άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση» σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν εν μία νυκτί.

Αν ανατρέξει, δε, κανείς στο σκεπτικό της σημερινής απόφασης για αύξηση κατά 0,25 μονάδες θα εντοπίσει τη ρίζα του κακού.

Πιο ψηλά ο πληθωρισμός- Πιο ακριβό το χρήμα

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να δημιουργεί πιέσεις στον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο» επισημαίνει η απόφαση της νέας αύξησης επιτοκίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιες είναι οι τάσεις που προκαλούν ανησυχία και ενισχύουν τα επιχειρήματα των «γερακιών» για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων;

Ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 3% το 2026, 2,5% το 2027 και 2,1% το 2028. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί σε 2,5% το 2026, 2,6% το 2027 και 2,3% το 2028. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, η προβολή του βασικού σεναρίου για τον πληθωρισμό παραμένει αμετάβλητη για το 2026, ενώ έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω για το 2027 και το 2028.

Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα και συγκεκριμένα οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί για τον πληθωρισμό και καθοδικοί για την οικονομική ανάπτυξη.

Η αύξηση του κόστους του χρήματος δεν περίμενε, πάντως, την απόφαση της ΕΚΤ. Από την έναρξη του πολέμου ως σήμερα, το Euribor 3μήνου, που χαρακτηρίζεται επιτόκιο αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, έχει κάνει άλμα από το 2,01% στο 2,63%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πως «μεταφράζεται» αυτό πρακτικά;

Για ένα δάνειο 100.000 ευρώ, 25ετούς ορίζοντα, η δόση ανέβηκε από τα 430 ευρώ στα 465 ευρώ και πιθανότατα έπεται συνέχεια…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ