Τι ισχύει πλέον με τις εισπρακτικές εταιρείες -Η απάντηση Γεωργιάδη στη Βουλή - iefimerida.gr

Τι ισχύει πλέον με τις εισπρακτικές εταιρείες -Η απάντηση Γεωργιάδη στη Βουλή

Ενας άνδρας πληκτρολογεί σε σταθερό τηλέφωνο
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το θέμα των τηλεφωνημάτων από εισπρακτικές εταιρείες απασχόλησε σήμερα την ελληνική Βουλή.

Είχε προηγηθεί ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου, με τίτλο «απαράδεκτες οι πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών εν μέσω πανδημίας», προς τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «όταν ξεκίνησε η πανδημία πέρυσι τον Μάρτιο, υπήρξε μία παρέμβαση πολύ έντονη της κυβερνήσεως, δική μου και του κ. Σταϊκούρα. Κάναμε μία συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και όλες τις εταιρείες διαχειρίσεως των διαφόρων οφειλών και εκδόθηκε και ένα κοινό δελτίο Τύπου, και το δικό μας και δικό τους, για το μορατόριουμ το οποίο επεβλήθη τότε στη διαδικασία εισπράξεως των οφειλών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, προσέθεσε, ήταν το εν λόγω μορατόριουμ με τις τράπεζες και τις εισπρακτικές να κρατήσει για τρεις μήνες. Εν τέλει, με την άδεια των ευρωπαϊκών τραπεζικών υπηρεσιών, συνεχίστηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Τι ισχύει σήμερα για τις εισπρακτικές

Ο υπουργός στη συνέχεια τόνισε ότι «στις 31 Δεκεμβρίου 2020, πανευρωπαϊκά, με απόφαση των ευρωπαϊκών εποπτικών τραπεζικών αρχών, απαγορεύθηκε το μορατόριουμ. Δεν υπάρχει πλέον μορατόριουμ σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν δύναται καμία κυβέρνηση νομοθετικά να παρέμβει για να το επιβάλει».

Παρά ταύτα, σημείωσε, «υπάρχει σύσταση των ευρωπαϊκών τραπεζικών αρχών προς τις τράπεζες, τους providers και τους διαχειριστές των δανείων να προσπαθήσουν να βρουν με τους πελάτες τους, με τους οφειλέτες, τις καλύτερες δυνατές λύσεις πληρωμής, έτσι ώστε και οι άνθρωποι που είναι σε αδυναμία λόγω του κορωνοϊού να πληρώνουν αυτό που μπορούν, αλλά και τα τραπεζικά ιδρύματα και οι υπόλοιπες εταιρείες που κινούνται γύρω από την είσπραξη των οφειλών να μην καταστραφούν, προκαλώντας ανυπέρβλητες ζημίες στις οικονομίες των κρατών-μελών».

Σε εκείνο το σημείο ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «σήμερα οι εισπρακτικές εταιρείες νομίμως τηλεφωνούν. Και εμείς τι μπορούμε να κάνουμε ως Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή; Να ελέγξουμε εάν τηρούν το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει ήδη από τον νόμο του 2009, εάν, δηλαδή, τηλεφωνούν μία φορά την ημέρα, εάν τηλεφωνούν μόνο σε εργάσιμες ώρες και ημέρες και όχι το Σαββατοκύριακο, εάν δεν τηλεφωνούν στο χώρο εργασίας, εάν δεν τηλεφωνούν σε συγγενικά πρόσωπα κ.ο.κ. Διότι υπάρχουν νόμοι που προβλέπουν “ναι, μπορείς να πάρεις τηλέφωνο για να προκαλέσεις την πληρωμή του χρέους, αλλά πρέπει αυτή η όχληση να γίνεται -και αυτό είναι το μήνυμά μας στις εισπρακτικές εταιρείες τώρα- με αξιοπρέπεια”».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Θέλω να πω κάτι για άλλη μία φορά, για να το ξέρει ο κόσμος. Είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι μπορούν να πάρουν τηλέφωνο για να ειδοποιήσουν για την πληρωμή ενός χρέους και άλλο πράγμα να τηλεφωνούν 10, 20, 30 φορές την ημέρα, να τηλεφωνούν στο χώρο εργασίας, να τηλεφωνούν σε συγγενικά πρόσωπα. Όλα αυτά απαγορεύονται απολύτως, και σε περιπτώσεις παράβασης του νόμου πρέπει να γίνονται καταγγελίες για να επιλαμβάνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ