Εφορία: Πώς ξεμπλοκάρει η πώληση κατασχεμένων ακινήτων -Η νέα διαδικασία, τι προβλέπει για μεταβιβάσεις και χρέη στο Δημόσιο - iefimerida.gr

Εφορία: Πώς ξεμπλοκάρει η πώληση κατασχεμένων ακινήτων -Η νέα διαδικασία, τι προβλέπει για μεταβιβάσεις και χρέη στο Δημόσιο

Ακίνητα στην Αθήνα
Φωτογραφία αρχείου: SOOC
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

Σε εφαρμογή τίθεται το αμέσως προσεχές διάστημα το νέο πλαίσιο της ΑΑΔΕ που ανοίγει τον δρόμο για τη μεταβίβαση χιλιάδων ακινήτων τα οποία έχουν κατασχεθεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.

Με την αναμενόμενη απόφαση ενεργοποιείται η διαδικασία που επιτρέπει την άρση της κατάσχεσης, ώστε να ολοκληρώνεται η αγοραπωλησία και μέρος ή το σύνολο του τιμήματος να κατευθύνεται στην αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο αναλυτικά το  νέο σύστημα προβλέπει την υποχρεωτική παρακράτηση μέρους του τιμήματος από τον συμβολαιογράφο, με το ποσό να αποδίδεται απευθείας στη Φορολογική Διοίκηση. Η παρακράτηση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 25% της οφειλής, εκτός ειδικών περιπτώσεων, εξασφαλίζοντας αφενός την είσπραξη δημοσίων εσόδων και αφετέρου την αποδέσμευση ακινήτων που έως σήμερα παρέμεναν «παγωμένα».

Με το μοντέλο  αυτό αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα της αγοράς ακινήτων, καθώς μέχρι σήμερα η επιβολή κατάσχεσης από την Εφορία οδηγούσε συχνά σε αδιέξοδο, ακόμη και όταν υπήρχε αγοραστής και δυνατότητα είσπραξης μέρους της οφειλής. Η νέα διαδικασία επιτρέπει στο Δημόσιο να εισπράττει άμεσα οφειλές, ενώ παράλληλα διευκολύνει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών .

Ειδικότερα η  νέα ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

1. Η Φορολογική Διοίκηση, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη, μπορεί να εκδίδει απόφαση άρσης της κατάσχεσης που έχει επιβληθεί σε ακίνητο για βεβαιωμένες οφειλές, με σκοπό την πώλησή του έναντι τιμήματος, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Κατά τον χρόνο της αποδέσμευσης πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συμφωνηθέν τίμημα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από την εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή είχε προσδιοριστεί κατά την επιβολή της κατάσχεσης.

Εφόσον η εμπορική αξία είναι μικρότερη από την αντικειμενική, ως βάση λαμβάνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Αν έχουν παρέλθει περισσότερα από πέντε χρόνια από την επιβολή της κατάσχεσης, ο οφειλέτης οφείλει να προσκομίσει νέα έκθεση εκτίμησης της εμπορικής αξίας από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή.

Από το τίμημα της μεταβίβασης παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό του ανεξόφλητου υπολοίπου της οφειλής για την οποία επιβλήθηκε η κατάσχεση. Το ποσοστό θα καθορίζεται με βάση τη φορολογική συνέπεια του οφειλέτη και τις πιθανότητες είσπραξης της υπόλοιπης οφειλής, χωρίς σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερο από το 25%.

Αν το απαιτούμενο ποσό υπερβαίνει το τίμημα της αγοραπωλησίας, θα αποδίδεται στο Δημόσιο ολόκληρο το τίμημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Στις περιπτώσεις όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καλύπτονται πλήρως από εγγυήσεις ή εμπράγματες εξασφαλίσεις, δεν εφαρμόζεται η ελάχιστη παρακράτηση του 25%.

Μετά την πλήρωση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων, η ΑΑΔΕ θα προχωρά χωρίς καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης άρσης της κατάσχεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κατασχεμένα ακίνητα εφορία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ