Πιερρακάκης από Economist: Στρατηγική 3+1 σημείων -«Έχουμε πολλές προκλήσεις, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε» - iefimerida.gr

Πιερρακάκης από Economist: Στρατηγική 3+1 σημείων -«Έχουμε πολλές προκλήσεις, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε»

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο συνέδριο του Economist
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο συνέδριο του Economist / Φωτογραφία: eurokinissi, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είμαστε πιο ισχυροί από ποτέ ως Ελλάδα», δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα μεγέθη της οικονομίας, που αποδεικνύουν αυτό, όπως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,8% του ΑΕΠ και η ανάπτυξη 2,3%. «Έχουμε μια δημοσιονομική σταθερότητα και μια τεχνολογική εξέλιξη που βοηθά στο να διαχειριστούμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής», δήλωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι πριν από 10 χρόνια υπήρχαν τα capital controls και «είναι θαύμα το πώς διαχειριστήκαμε και αντιμετωπίσαμε την κατάσταση. Είναι δείγμα της επιμονής και της υπομονής όλων μας». Δήλωσε ότι υπάρχει στρατηγική ενδυνάμωσης της οικονομίας και «έχουμε πολλές προκλήσεις, αλλά μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε».

Πιερρακάκης: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές απειλές

Ο υπουργός έκανε λόγο για στρατηγική 3+1 σημείων στους σημερινούς καιρούς στην Ευρώπη. Το «ένα» αφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει απειλές και πρέπει να αρθούν τα εμπόδια με τους δασμούς και να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Τα άλλα «τρία», αφορούν σε εθνικό επίπεδο:

  • Την άρση των εμποδίων τόσο εντός των κρατών, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών. «Έχουμε ξεκινήσει να αντιμετωπίζουμε τη γραφειοκρατία και θα συνεχίσουμε», είπε.
  • Να υπάρχουν ευρωπαίοι πρωταθλητές, άρα εθνικοί πρωταθλητές. Έφερε ως παράδειγμα την Παιδεία και πώς μπορεί να συμβάλλει τα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη.
  • Το Υπερταμείο και οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις μέσω αυτού.

Σε ερώτηση για την άρση των εμποδίων και τη ροή επενδύσεων προς την Ελλάδα, ο υπουργός είπε ότι το ελληνικό μοντέλο που απέτυχε βασιζόταν σε μη εμπορικούς τομείς της οικονομίας και κυριαρχούσε η κατανάλωση ως «ατμομηχανή» της οικονομίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανέφερε ότι οι εξαγωγές/ ΑΕΠ ήταν 10% το 2019 και σήμερα είναι στο 42%, με τον μέσο όρο στην ΕΕ στο 51%. «Μια χώρα σαν την Ελλάδα πρέπει να είναι στο 60%. Είμαστε στη μέση του δρόμου και μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό (σσ το ποσοστό 42%) ως προς το νέο οικονομικό μοντέλο».

Οι επενδύσεις/ΑΕΠ ήταν 11% το 2019 και σήμερα είναι στο 15%, με τον μέσο όρο στην ΕΕ στο 21%. «Συνεχίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε.

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε ειδική αναφορά στη δημοπρασία 5G σε εθνικό επίπεδο, με το 27% των εσόδων να οδεύει στην ανάπτυξη του εθνικού ταμείου 5G (κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ) και με την Κομισιόν να τη χαρακτηρίζει ως την καλύτερη δημοπρασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για την άρση των εμποδίων σχετικά με τις επενδύσεις, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πλατφόρμα «ΜΙΤΟΣ», όπου κωδικοποιήθηκαν όλες οι εξωτερικές υπηρεσίες που παρέχει το κράτος. Είπε ότι από τις 5.500 υπηρεσίες που παρέχει το κράτος σε επιχειρήσεις και πολίτες, οι 2.000 εξ αυτών προσφέρονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω του Gov.gr. Και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι στρατηγική έως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης να απλοποιηθούν περαιτέρω τομείς και υπηρεσίες όπου υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον». Ενώ τάχθηκε και υπέρ της ανάπτυξης περισσότερων «παικτών» μέσω συγχωνεύσεις και εξαγορών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κυριάκος Πιερρακάκης Economist Οικονομία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ