Ανησυχητική πρόβλεψη ΔΝΤ: Οι προοπτικές 5ετίας για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι οι πιο αδύναμες από το 1990 - iefimerida.gr

Ανησυχητική πρόβλεψη ΔΝΤ: Οι προοπτικές 5ετίας για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι οι πιο αδύναμες από το 1990

ΔΝΤ
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι οι πιο αδύναμες εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Προτρέπει, λοιπόν, τα κράτη να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από τη γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Πιο αναλυτικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει την παγκόσμια οικονομία να επεκτείνεται περίπου κατά 3% την επόμενη πενταετία, την ώρα που τα υψηλότερα επιτόκια επιδεινώνουν την κατάσταση, δήλωσε η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ομιλία στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη. Αυτή είναι η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ανάπτυξης από το 1990 και χαμηλότερη από τον μέσο όρο του 3,8% για την πενταετία από τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το 2023, το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πιθανότατα θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 3%, που αντιστοιχεί με την πρόβλεψη του Ταμείου για 2,9% τον Ιανουάριο, σημειώνει το Bloomberg.

ΔΝΤ: Άπιαστη η ισχυρή ανάκαμψη λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και του υψηλού πληθωρισμού

Περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών θα παρουσιάσουν αργή ανάπτυξη φέτος, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ, ανέφερε το ΔΝΤ. Το ταμείο θα δημοσιεύσει μια πιο λεπτομερή έκθεση για τις Παγκόσμια Οικονομικές Προοπτικές στις 11 Απριλίου στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθούν μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και την παγκόσμια κρίση πληθωρισμού, ενώ υποκινεί την πείνα σε όλο τον κόσμο.

«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη θεωρείται άπιαστη», είπε η Γκεοργκίεβα. «Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, και ειδικά τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και χώρες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένες αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν δυναμική, ιδιαίτερα στην Ασία, με την Ινδία και την Κίνα να εκτιμάται ότι ευθύνονται για το μισό της παγκόσμιας επέκτασης. Ωστόσο, τα κράτη χαμηλού εισοδήματος κατακερματίζονται από την αποδυνάμωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, με την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους να παραμένει χαμηλότερη από αυτή των αναδυόμενων οικονομιών. Επίσης, η φτώχεια και η πείνα που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Αυστηρό μήνυμα του ΔΝΤ ότι οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας μπορούν να βλάψουν την παγκόσμια οικονομία

Παρά τις ζοφερές προοπτικές ανάπτυξης, ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, όσο οι πιέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν περιορισμένες μετά την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ και την Ελβετία, είπε η Γκεοργκίεβα.

Εάν το τραπεζικό σύστημα γίνει ασταθές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έρθουν αντιμέτωποι με πιο περίπλοκους συμβιβασμούς ανάμεσα στον πληθωρισμό και τη διαφύλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα. «Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και πιο ευκίνητοι από ποτέ».

Το αυστηρό μήνυμα της Γκεοργκίεβα έρχεται μια ημέρα αφότου το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, λόγω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κινδυνεύει να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις και άλλα κεφάλαια να διοχετεύονται όλο και περισσότερο προς ευθυγραμμισμένα μπλοκ χωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επανέλαβε, επίσης, την προειδοποίηση Ιανουαρίου ότι ο πιο μακροπρόθεσμος κατακερματισμός του εμπορίου -συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη μετανάστευση, τις ροές κεφαλαίων και τη διεθνή συνεργασία- θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έως και 7% -ισοδύναμο με τη συνδυασμένη ετήσια παραγωγή της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Οι διαταραχές στο εμπόριο τεχνολογίας θα μπορούσαν να επιφέρουν απώλειες έως και 12% του ΑΕΠ για ορισμένες χώρες, κατέληξε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ