ΔΝΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 3,5% για την Ελλάδα παρά τις επιπτώσεις του πολέμου -Σε πτωτική τροχιά το χρέος - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 3,5% για την Ελλάδα παρά τις επιπτώσεις του πολέμου -Σε πτωτική τροχιά το χρέος

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντική ανάπτυξη 3,5% εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που αυτός έχει προκαλέσει.

Ωστόσο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση θα φέρει αύξηση στον πληθωρισμό στο 6,1% το 2022, ενώ έκανε λόγο για «θετική επίδραση από την αύξηση του κατώτατου μισθού στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι αναφέρει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία:

«Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά από τη σοβαρή ύφεση που προκλήθηκε από τον COVID-19, με την παραγωγή να επιστρέφει στο προ πανδημίας επίπεδο το 2021. Η ισχυρή δημοσιονομική απάντηση, η διευκολυντική νομισματική πολιτική και οι προληπτικές πολιτικές και η σημαντική στήριξη της ΕΕ ήταν καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ανάκαμψης.

Παρά το δύσκολο περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, η ιδιωτικοποίηση, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η επισκευή των τραπεζικών ισολογισμών. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη καταβολή όλης της εκκρεμούς πίστωσης του ΔΝΤ τον Απρίλιο, η οποία τερματίζει την αξιολόγηση μετά τη χρηματοδότηση.

Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή στο 3,5% το 2022 παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας αναμένεται να ανεβάσουν τον μέσο πληθωρισμό στο 6,1% το 2022. Τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023, φτάνοντας στο 2,6 και 1,2% αντίστοιχα. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι κίνδυνοι μετατροπής φαίνονται διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα. Παρά τη βελτίωση, η εξωτερική θέση πέρυσι ήταν μετρίως ασθενέστερη από εκείνη που συνάδει με τα θεμελιώδη και τις επιθυμητές πολιτικές. Σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να θολώνουν τις προοπτικές, ειδικά από την περαιτέρω όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία και τις ακόμα σημαντικές αβεβαιότητες που συνδέονται με την πανδημία.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές χαιρέτησαν την ισχυρότερη -από το αναμενόμενο- οικονομική ανάκαμψη το 2021, η οποία υποστηρίχθηκε από την ισχυρή πολιτική απάντηση των ελληνικών αρχών στην κρίση του COVID-19, τις προηγούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διευθυντές επαίνεσαν τις αρχές για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των κληροδοτημάτων από την κρίση χρέους παρά το δύσκολο περιβάλλον και για την πρόωρη αποπληρωμή όλων των εκκρεμών πιστώσεων του Ταμείου. Χαιρέτησαν ότι η παραγωγή επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα, ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και ότι οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν εύρωστες παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό. Σημειώνοντας ότι οι αβεβαιότητες και οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν, οι διευθυντές τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η συνετή πολιτική και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να προωθηθεί η χωρίς αποκλεισμούς και πιο πράσινη ανάπτυξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διευθυντές συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει διευκολυντική αλλά καλά στοχευμένη το 2022 προτού επιστρέψει σε μια σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη ενοποίηση με διατηρημένα πρωτογενή πλεονάσματα στη συνέχεια. Συνέστησαν να αντικατασταθούν οι γενικές επιδοτήσεις για υψηλές τιμές ενέργειας με στοχευμένη στήριξη για ευάλωτες ομάδες. Οι διευθυντές συμφώνησαν σε γενικές γραμμές για την ανάγκη προσεκτικής αξιολόγησης των επιπτώσεων των σχεδίων για μόνιμες περικοπές στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης. Τόνισαν ότι η πρόσφατη αύξηση των δαπανών για την υγεία και των δημοσίων επενδύσεων πρέπει να διατηρηθεί, ενώ οι πιέσεις για αύξηση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να αντισταθούν. Οι διευθυντές συνέστησαν περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ώστε να αποτελέσει τη βάση για στοχευμένη υποστήριξη κατά τη διάρκεια δυσμενών κρίσεων.

Οι διευθυντές επαίνεσαν τις αρχές για την ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις μεγάλες τράπεζες και για τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες προκλήσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας. Τόνισαν ότι περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του προβληματικού χρέους θα πρέπει να προέλθει από την εφαρμογή του νέου νόμου περί αφερεγγυότητας, τη βελτίωση της διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών και την ανάπτυξη βιώσιμων μακροπρόθεσμων αναδιαρθρώσεων. Οι διευθυντές συνέστησαν επίσης την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και της ποιότητας του κεφαλαίου, την αποκατάσταση υγιών παραγόντων κερδοφορίας, την αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων προκλήσεων χρηματοδότησης και την προσαρμογή των επιχειρηματικών μοντέλων. Γενικά ενθάρρυναν τις αρχές να προετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη βάσει των συνθηκών που θα καθοδηγεί την ενεργοποίηση των μακροπροληπτικών εργαλείων μεσοπρόθεσμα σε περίπτωση που προκύψουν συστημικές ευπάθειες.

Οι διευθυντές συμφώνησαν ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των αρχών, το οποίο υποστηρίζεται από κονδύλια «Next Generation EU», είναι μια βασική ευκαιρία για την ενίσχυση των προηγούμενων μεταρρυθμιστικών επιτευγμάτων. αντιμετώπιση των υπολειπόμενων διαρθρωτικών σημείων συμφόρησης, μεταξύ άλλων στην αγορά εργασίας -αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού- και να εξασφαλίσουν βιώσιμη, πλούσια σε θέσεις εργασίας και πιο πράσινη ανάπτυξη. Ενώ σημείωσαν τη θετική επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, οι διευθυντές συνέστησαν την παρακολούθηση των πιθανών επιπτώσεών της στον πληθωρισμό και την ανεργία των νέων. Χαιρέτησαν τη δέσμευση των αρχών για φιλικές προς το κλίμα πολιτικές και τόνισαν την ανάγκη για ένα ισχυρότερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας -το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από υψηλότερους φόρους άνθρακα όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες- για να διευκολυνθεί η πράσινη μετάβαση».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ