Το ΔΝΤ προειδοποιεί για μείωση 6% του ΑΕΠ σε χώρες της ΕΕ, αν διακοπεί το ρωσικό αέριο -Τι εκτιμά για Ελλάδα - iefimerida.gr

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για μείωση 6% του ΑΕΠ σε χώρες της ΕΕ, αν διακοπεί το ρωσικό αέριο -Τι εκτιμά για Ελλάδα

ΔΝΤ
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι το ΑΕΠ σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία θα μειωθεί έως και 6%, με την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αυστρία επίσης να πλήττονται.

Η πλήρης διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θα μειώσει το ΑΕΠ έως και κατά 6% στις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τις οδηγήσει σε ύφεση, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Guardian».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν μέσω εικασιών ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα κρατήσει κλειστό τον αγωγό Nord Stream 1 όταν ολοκληρωθεί η ετήσια συντήρηση αργότερα μέσα στην εβδομάδα, το ΔΝΤ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, τις περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

ΔΝΤ: Σημαντικές επιπτώσεις σε Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία

Το Ταμείο, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία ως τις τρεις χώρες της ΕΕ που ενδέχεται να υποφέρουν περισσότερο, αλλά υπογράμμισε ότι η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστρία θα υποστούν επίσης σημαντικές επιπτώσεις.

«Η προοπτική μιας άνευ προηγουμένου πλήρους διακοπής τροφοδοτεί τις ανησυχίες για ελλείψεις φυσικού αερίου, ακόμα υψηλότερες τιμές και οικονομικές επιπτώσεις. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινούνται γρήγορα, δεν έχουν ένα σχέδιο για τη διαχείριση και την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου», ανέφεραν αξιωματούχοι του ΔΝΤ.

«Η δουλειά μας δείχνει ότι σε ορισμένες από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που επηρεάζονται περισσότερο, υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων έως και στο 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου και συρρίκνωσης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως και 6%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Οι επιπτώσεις, ωστόσο, θα μπορούσαν να μετριαστούν με την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών και πηγών ενέργειας, την ανακούφιση των σημείων συμφόρησης στις υποδομές, την ενθάρρυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, προστατεύοντας τα ευάλωτα νοικοκυριά, και την επέκταση των συμφωνιών αλληλεγγύης για την κοινή χρήση φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών».

Νέα υποβάθμιση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ είπε ότι η ενεργειακή υποδομή της Ευρώπης και ο παγκόσμιος εφοδιασμός έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής μια πτώση της τάξης του 60% στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, αλλά υπογράμμισε το πιθανό κόστος εάν το Κρεμλίνο απαντήσει στις δυτικές κυρώσεις εργαλειοποιώντας τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη ωθήσει το Ταμείο να μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,6% για φέτος, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω υποβάθμιση αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2022 μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και με τις εναλλακτικές προμήθειες να αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, ιδίως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που προέρχεται από τις παγκόσμιες αγορές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η δουλειά μας δείχνει ότι μια μείωση έως και 70% στο ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα με πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες και πηγές ενέργειας και με δεδομένη τη μειωμένη ζήτηση εξαιτίας των προηγούμενων υψηλών τιμών», ανέφερε το ΔΝΤ.

«Ωστόσο, η διαφοροποίηση στις προμήθειες ενέργειας θα ήταν πολύ πιο δύσκολη στην περίπτωση μιας πλήρους διακοπής. Τα σημεία συμφόρησης θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα αναδρομολόγησης φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης λόγω της ανεπαρκούς ικανότητας εισαγωγής ή των περιορισμών μεταφοράς».

Οι χώρες που θα επηρεαστούν ελάχιστα (ή καθόλου) από την πτώση της οικονομικής παραγωγής -Μέσα και η Ελλάδα

Το ΔΝΤ είπε ότι σε περίπτωση ολικής παύσης λειτουργίας, η ΕΕ θα μπορούσε να υποστεί πτώση της οικονομικής παραγωγής κατά σχεδόν 3% τους επόμενους 12 μήνες. Ορισμένες χώρες, όπως η Σουηδία, η Δανία και η Ελλάδα, θα δουν μικρό ή καθόλου αντίκτυπο στην ανάπτυξη, αλλά η Ιταλία, λόγω της υψηλής εξάρτησής της από το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να υποστεί πλήγμα άνω του 5%.

«Οι επιπτώσεις στην Αυστρία και τη Γερμανία θα ήταν λιγότερο σοβαρές, αλλά θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικές, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών πηγών και τη δυνατότητα μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στα νοικοκυριά», ανέφερε το Ταμείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ιστολόγιο του ΔΝΤ ανέφερε, τέλος, ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν προμήθειες από παγκόσμιες αγορές LNG και εναλλακτικές πηγές, να αντιμετωπίσουν τη συμφόρηση στις υποδομές για εισαγωγή και διανομή φυσικού αερίου, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια στρατηγική κοινής χρήσης προμηθειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας προστατεύοντας τα ευάλωτα νοικοκυριά και να προετοιμάσουν «έξυπνα» προγράμματα δελτίων παροχής αερίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ ΡΩΣΙΑ Φυσικό Αέριο ΑΕΠ ευρώπη Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ