Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Ο μηχανισμός που θέσπισε το Υπουργείο Εργασίας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, αναμένεται σύντομα να επεκταθεί σε τέσσερις νέους κλάδους του επιχειρείν. Με τη νέα επέκταση της ΨΚΕ, χιλιάδες εργαζόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους ένα αποτελεσματικό εργαλείο προστασίας από φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και απλήρωτων υπερωριών.
Ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα
Ήδη τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στον κλάδο του τουρισμού γεννούν αισιοδοξία, δεδομένου ότι το Μάρτιο, πρώτο μήνα εφαρμογής της στις τουριστικές επιχειρήσεις, η άνοδος στις δηλωθείσες υπερωρίες έφτασε το 637%. Στην εστίαση, έναν ακόμα «κρίσιμο» κλάδο για τη συνολική αποτίμηση του μέτρου, το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 55%. Όπως έχει προ μηνών διαμηνύσει το αρμόδιο υπουργείο, στόχος αποτελεί η πλήρης εφαρμογή της ΨΚΕ στο σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων, η πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η υποστήριξη των εργαζομένων και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Για το λόγο αυτό, τυχόν παρατυπίες στην εφαρμογή της ΨΚΕ αναμένεται να οδηγήσουν σε αυστηρά πρόστιμα, τα οποία ανά περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και τις 10.000€.
ΨΚΕ: Επεκτείνεται σε 350.000 ακόμα εργαζόμενους
Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, μετά τους κλάδους τουρισμού και εστίασης, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αναμένεται να επεκταθεί σε τέσσερις νέους κλάδους, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η επόμενη φάση υιοθέτησης της ΨΚΕ περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο, τον ενεργειακό τομέα, το χρηματοπιστωτικό κλάδο και τις τουριστικές επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες διαμονής. Έτσι, ο αριθμός των εργαζόμενων που θα καλύπτονται στο εξής από την ΨΚΕ φτάνει τα 2 εκατομμύρια. Η πιλοτική εφαρμογή της ΨΚΕ στους τέσσερις νέους κλάδους ξεκίνησε από τις 26/6, ενώ από 3/11 θα ακολουθήσει η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου. Μετά την καθολική εφαρμογή της ΨΚΕ στον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται από το 2026 η επέκταση του μέτρου και στο Δημόσιο.
WorkLife: Ο «σύμμαχος» των επιχειρήσεων για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Η εκπρόθεσμη ή ελλιπής εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας συνεπάγεται, όπως είδαμε, βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες. Γι’ αυτό και η έγκαιρη συμμόρφωση των επιχειρήσεων αποτελεί σήμερα νο. 1 προτεραιότητα, καθώς η υποχρεωτικότητα του μέτρου επεκτείνεται σταδιακά στο σύνολο του εγχώριου επιχειρείν.
Η web HCM/Payroll λύση WorkLife έρχεται να απλοποιήσει την υιοθέτηση και ενσωμάτωση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις καθημερινές λειτουργίες της επιχείρησης, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον κλάδο όπου δραστηριοποιείται. Η all-in-one HCM/Payroll λύση που ανέπτυξε η Entersoft-SOFTONE, μέλος του Ομίλου Olympia, φέρνει μαζί της μια σειρά από πλεονεκτήματα πέραν της απλής διαβίβασης των στοιχείων προσέλευσης-αποχώρησης των εργαζομένων. Το WorkLife, προσφέρει άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που αφορούν ώρες εργασίας, υπερωρίες, παρουσίες και άδειες, αυτοματοποιώντας τη συλλογή και αποστολή των ψηφιακών ωραρίων στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η λύση επίσης εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία της ΨΚΕ, μέσα από προειδοποιητικές ειδοποιήσεις που ενημερώνουν για πιθανά λάθη και αυτόματες ενημερώσεις που διασφαλίζουν την πλήρη συμμόρφωση με τις όποιες αλλαγές της νομοθεσίας. Entersoft και SOFTONE έδωσαν έμφαση στην ευχρηστία της λύσης σχεδιάζοντας ένα φιλικό και άμεσα προσβάσιμο περιβάλλον χρήσης. Πρόκειται για μια web εφαρμογή, που προσφέρει στους χρήστες εύκολη πρόσβαση χωρίς να απαιτείται επένδυση σε εξειδικευμένο hardware από την πλευρά της επιχείρησης.
Οι δυνατότητες του WorkLife δεν αφορούν μόνο την ΨΚΕ, καθώς δίνουν στις επιχειρήσεις πολύτιμα εργαλεία για την ανάλυση των δεδομένων, την απόδοση των εργαζομένων και τη διαχείριση της μισθοδοσίας. Η λύση της Entersoft-SOFTONE προσφέρει σε μια εφαρμογή, όλα όσα χρειάζεται μια επιχείρηση για να εδραιώσει τη θέση της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Μάθετε περισσότερα για το WorkLife εδώ.