Κατρακυλούν οι διεθνείς αγορές: Φόβοι για τεράστια ύφεση -Στα ύψη πετρέλαιο και φυσικό αέριο - iefimerida.gr

Κατρακυλούν οι διεθνείς αγορές: Φόβοι για τεράστια ύφεση -Στα ύψη πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Γυναίκα κοιτάζει την οθόνη της στην Γουόλ Στριτ
Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζεται η «βουτιά» των αγορών, καθώς τα χρηματιστήρια έχουν κατρακυλήσει και τα ομόλογα εκτινάσσονται.

Η αγορά της ενέργειας «βλέπει» μεγάλες αυξήσεις τιμών και αναλυτές μιλούν για δυσοίωνες ενδείξεις, για μια ύφεση το 2022 που ενδέχεται να αποτελέσει τη χειρότερη εδώ και μία δεκαετία και πλέον.

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ενώ οι κυρώσεις στη Ρωσία και τους ενεργειακούς της πόρους φέρνουν νέες αναταράξεις, η ύφεση αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη εξαιτίας των αυξήσεων επιτοκίων που βρίσκονται στα σχέδια των κεντρικών τραπεζών, ως απάντηση στην ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν περαιτέρω την Τρίτη εν μέσω φόβων ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επιθετική νομισματική πολιτική όσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

Ανησυχία φέρνει στις αγορές το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων

Τα παγκόσμια χρηματιστήρια υπέστησαν σοβαρές αναταραχές, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην πιθανότητα για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό.

Οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς η αγορά πάλευε να ανακάμψει από την απότομη πτώση της Δευτέρας.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε μικρές απώλειες, όπως ο S&P και ο Nasdaq. Το βράδυ της Δευτέρας, ο S&P500 μαζί με τον Nasdaq εισήλθαν σε περιοχή «bear market», που σημαίνει ότι υποχώρησαν περισσότερο από 20% σε σχέση με το πιο πρόσφατο υψηλό τους. «Η σημερινή είναι είτε η ηρεμία πριν από την καταιγίδα είτε η ηρεμία που ελπίζουμε ότι θα αντιπροσωπεύει μια εκτεταμένη περίοδο ηρεμίας», δήλωσε ο Greg Bassuk, Διευθύνων Σύμβουλος της AXS Investments, όπως μετέδωσε το AP.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών και στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς καταγράφηκαν μεγάλες απώλειες, με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 820 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 822,84 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 4,60%. Απώλειες καταγράφηκαν και για τον γαλλικό CAC, αλλά και στο βρετανικό χρηματιστήριο.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,2%, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,25%, στις 7.127 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,91%, στις 13.304 μονάδες, και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,20%, στις 5.949 μονάδες.

Πληθωρισμός και πόλεμος στην Ουκρανία φέρνουν αναταραχές στην αγορά

Οι ανησυχίες ότι τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού θα οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες σε επιθετική νομισματική πολιτική έχουν προκαλέσει σοβαρές διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο η πολιτική αυτή να οδηγήσει τις μεγάλες οικονομίες σε σημαντική ύφεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο πληθωρισμός τροφοδοτείται και από την αύξηση του κόστους που έχουν προκαλέσει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αυτήν την εβδομάδα οι αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Επίσης, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα ανακοινώσει την απόφαση για τα επιτόκια την Πέμπτη.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η BCB της Βραζιλίας συνεδριάζουν επίσης αυτή την εβδομάδα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί τις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων σε απότομη αύξηση, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και μειώνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες, ειδικά στην Ευρώπη.

Οι λοιμώξεις από την COVID στην Κίνα, εν τω μεταξύ, οδήγησαν σε ορισμένους σκληρούς περιορισμούς που επιβραδύνουν της δραστηριότητα των επιχειρήσεων και απειλούν να περιορίσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και να επιδεινώσουν τις ήδη «ραγισμένες» αλυσίδες εφοδιασμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων

Η αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τον σταδιακό περιορισμό της ρευστότητας (μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης) διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα.

Ισχυρότερες πιέσεις δέχονται τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, με αποτέλεσμα το περιθώριο των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών να ξεπεράσει το 3%.

Στην ελληνική αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε στη διάρκεια της ημέρας το 4,7%, καταγράφοντας αύξηση της τάξης των 300 μονάδων βάσης (ή 3% από την αρχή του έτους). Αναλόγως κινείται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία έχει ξεπεράσει το 3,65%.

Σημαντική επιδείνωση εμφανίζουν και τα ιταλικά ομόλογα (η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έχει ξεπεράσει το 4,4%), καθώς η χώρα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο Δημόσιο Χρέος μετά την Ελλάδα.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, σπάζοντας το φράγμα των 1,05 δολαρίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίς το απόγευμα, το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,0426 δολάρια, από το επίπεδο των 1,0428 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η Gazprom μείωσε τη ροή αερίου στην Ευρώπη -Στα ύψη το φυσικό αέριο

Άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, που έκλεισε με αύξηση 18,7%, σε 99 ευρώ ανά MWh, μετά την ανακοίνωση της Cazprom ότι μείωσε κατά 40% τη ροή αερίου στον αγωγό Nordstream προς τη Γερμανία.

Η μείωση ήρθε σε συνέχεια της απόφασης του γερμανικού ομίλου Siemens να μην εξαγάγει προς τη Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο έκλεισε σε άνοδο 16,35%.

«Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom που αναρτήθηκε στο Telegram.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε υψηλά ρεκόρ, σε επίπεδα που σπάνια παρατηρούνται τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με τους «New York Times».

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία πουλά λιγότερο πετρέλαιο, εν μέρει λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες οικονομίες. Αυτό μείωσε τις παγκόσμιες προμήθειες και οδήγησε σε άλμα στις τιμές.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που οδηγεί στην άνοδο αυτή είναι η τιμή του αργού πετρελαίου.

«Το ακριβό πετρέλαιο γίνεται ακριβό αέριο», γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Άνοδο κατέγραψε και το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη, καθώς η παγκόσμια προσφορά αντιστάθμισε τις ανησυχίες ότι η ζήτηση καυσίμων θα πληγεί από μια πιθανή ύφεση και τους νέους περιορισμούς για την COVID-19 στην Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αργό Brent σημείωνε άνοδο 1,37 δολάρια ή 1,1%, στα 123,64 δολάρια το βαρέλι το απόγευμα της Τρίτης, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κατέγραφε 1,22 δολάρια ή 0,9%, στα 122,05 δολάρια το βαρέλι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν να συνεχιστούν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου ορισμένες ρωσικές συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια, με τις τράπεζες Sberbank, VTB Bank, Alfa-Bank και διάφορες άλλες ρωσικές οντότητες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ