ΔΕΗ: Γιατί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενδιαφέρει όλους -Το Δημόσιο παραχωρεί την πλειοψηφία, κρατά το βέτο - iefimerida.gr

ΔΕΗ: Γιατί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενδιαφέρει όλους -Το Δημόσιο παραχωρεί την πλειοψηφία, κρατά το βέτο

ΔΕΗ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μείωση ποσοστού του Δημοσίου στην επιχείρηση
ΔΕΗ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μείωση ποσοστού του Δημοσίου στην επιχείρηση, Φωτογραφία: INTIME
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα τη μείωση του ποσοστού δημοσίου στο 34% ανακοίνωσε το ΔΣ της ΔΕΗ.

Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι μετά την εν λόγω απόφαση, το Δημόσιο μένει στη ΔΕΗ με blocking minority 34%, διατηρώντας το βέτο, και το 17% περνά σε ιδιώτες επενδυτές που έχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ θα γίνει με άνοιγμα βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης.

Βολιδοσκοπείται το ενδιαφέρον επενδυτών

Η οριστική έγκριση θα δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου, ενώ, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και έχουν προκύψει ενδείξεις για σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση.

Γιατί πάρθηκε η απόφαση για Α.Μ.Κ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο iefimerida.gr, η απόφαση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έγινε, καθώς:

  • Κρίθηκε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, αφού έχει ανεβεί σημαντικά η τιμή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο. «Είναι ώρα η εταιρεία να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη που έχει από τον εντυπωσιακό μετασχηματισμό της την τελευταία διετία», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
  • Επιπλέον, με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά της, προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις για τον μετασχηματισμό της επιχείρησης, ειδικά ενόψει της μεγάλης μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης. Σημειώνεται ότι για να καλύψει η ΔΕΗ το κενό με την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να κάνει επενδύσεις σε φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Τέλος, η ΑΜΚ θα ενισχύσει γενικότερα την επιχείρηση, δίνοντάς της περισσότερες επιλογές ως προμηθευτή.

Πηγές ΔΕΗ: Η ΑΜΚ θα συμβάλλει στη μετεξέλιξή της σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΗ και τη μετεξέλιξή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στο χώρο της ενέργειας, τονίζουν πηγές της εταιρείας σε σχέση με τις αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, μετά την οικονομική της εξυγίανση, τον λειτουργικό της εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή των υπηρεσιών προς τους πελάτες της.

Με την αύξηση κεφαλαίου και τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ θα συγκεντρώνει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε δύο κρίσιμες αναπτυξιακές κινήσεις:

  • Πρώτον, θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έναν τομέα που η ΔΕΗ έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια.
  • Δεύτερον, θα προχωρήσει σε εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, με τις κινήσεις αυτές η ΔΕΗ:

  • Προχωρά στη δική της πράσινη μετάβαση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  • Αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα, περιορίζοντας την εξάρτησή της (και μαζί και της χώρας) από εισαγωγές.
  • Διασφαλίζει φθηνότερο ρεύμα για τα χρόνια που έρχονται για πολίτες και επιχειρήσεις, απορροφώντας τους όποιους κραδασμούς στις ενεργειακές ταρίφες.
  • Ενισχύει την εξωστρέφεια και τον ρόλο της ως περιφερειακή ενεργειακή δύναμη.

«Με την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την υλοποίηση του πλάνου των επενδύσεών της, μια προβληματική πρώην ΔΕΚΟ που το 2019 έφτασε στα πρόθυρα χρεοκοπίας, προχωρά στην ουσιαστική οικονομική εξυγίανσή της. Από τις ζημιές 900 εκατ. το 2018 και 1,6 δισ. το 2019, η ΔΕΗ πέρασε στην κερδοφορία 35,2 εκατ. ευρώ το 2020 και αναμένεται να κλείσει με κέρδη και το 2021, αυξάνοντας σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της (που ήταν κάτω των 300 εκατ. στις αρχές του 2019, σε περίπου 2 δις σήμερα), καθώς και την πιστοληπτική της ικανότητα», τονίζεται από την εταιρεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σκεπτικό για την πραγματοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δις μέχρι το 2026, με στόχο:

  • 9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών), η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δις,
  • τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
  • την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

Αντιδράσεις μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τη μείωση του Δημοσίου στη ΔΕΗ

Παρά ταύτα, η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατούν.

Απ' την πλευρά της ο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τόνισε ότι η κυβέρνηση «χαρίζει» στους ιδιώτες «ένα από τα πιο ακριβά ασημικά» της χώρας, «εγκαταλείποντάς την στα τρωκτικά των αγορών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε, με τη σειρά του, δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας έγκλημα την κίνηση της μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, ενώ μέσω της ανακοίνωσής του τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ». Μεταξύ άλλων, η αξιωματική αντιπολίτευση «χρεώνει» στην κυβέρνηση ότι «το πλάνο της ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ