Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε την πίεση στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στέλνοντας στους ηγέτες αρκετών χωρών επιστολές, με τις οποίες τους ενημέρωσε για το ύψος των δασμών που θα επιβληθούν σε προϊόντα τους.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Τραμπ άφησε περιθώρια για συμβιβασμούς υπογράφοντας διάταγμα για την παράταση της προθεσμίας έναρξης της ισχύος των «ανταποδοτικών» δασμών έως την 1η Αυγούστου, εξαιρουμένης της Κίνας.
Αυτοί οι «ανταποδοτικοί» δασμοί επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιστολές που έστειλε ο Τραμπ καθορίζουν νέους «ανταποδοτικούς» δασμολογικούς συντελεστές που είναι υψηλότεροι ή χαμηλότεροι σε σύγκριση με τα επίπεδα του Απριλίου.
Ο Τραμπ δεν ξεκαθάρισε το τοπίο, όταν ρωτήθηκε αν η νέα προθεσμία της 1ης Αυγούστου ήταν «σταθερή» ενόψει του δείπνου του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας. «Θα έλεγα σταθερή, αλλά όχι 100% σταθερή. Αν τηλεφωνήσουν και πουν ότι θα ήθελαν να κάνουν κάτι με διαφορετικό τρόπο, θα είμαστε ανοιχτοί σε αυτό».
Σε ποιους ηγέτες έστειλε ο Τραμπ επιστολές για τους δασμούς
Οι πρώτοι αποδέκτες των επιστολών του Τραμπ ήταν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Τζε-μιουνγκ. Στις δύο αυτές χώρες θα επιβληθούν δασμοί 25% από την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τις επιστολές, αλλά Τόκιο και Σεούλ είπαν ότι σκοπεύουν να εμπλακούν σε περαιτέρω συνομιλίες με την Ιαπωνία να σημειώνει ότι εργάζεται για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι έστειλε παρόμοιες επιστολές στη Μαλαισία, τη Νότια Αφρική, το Καζακστάν, το Λάος και τη Μιανμάρ ενημερώνοντας τους ηγέτες τους για νέους δασμολογικούς συντελεστές ύψους έως και 40%. Κι αργότερα είπε ότι έστειλε επιστολές και στους ηγέτες της Τυνησίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (δασμοί 30%), της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Καμπότζης, του Μπαγκλαντές και της Σερβίας.
Στις επιστολές, ο Τραμπ ανέφερε ότι αντιμετωπίζει ιδιαίτερα το πρόβλημα με τα εμπορικά ελλείμματα που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις συγκεκριμένες χώρες, ενώ δήλωσε ότι οι δασμοί θα επιβληθούν ως απάντηση σε άλλες πολιτικές που θεωρεί ότι εμποδίζουν την πώληση αμερικανικών αγαθών στο εξωτερικό. Μάλιστα ενθάρρυνε τους ηγέτες των χωρών να κατασκευάζουν προϊόντα στις ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς του.
Ο Τραμπ απειλεί να αυξήσει κι άλλο τους δασμούς αν προχωρήσουν σε αντίποινα οι χώρες
Και στις 14 επιστολές του ο Τραμπ απείλησε να αυξήσει κι άλλο τους δασμούς εάν κάποια από τις χώρες προβεί σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ με δικούς της δασμούς.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι αυτοί οι συντελεστές θα είναι «ξεχωριστοί από όλους τους τομεακούς δασμούς», που σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ο νέος δασμός δεν θα προστεθεί στον τρέχοντα δασμό 25% για τα αυτοκίνητα, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Αυτό θα ισχύει και για τυχόν μελλοντικούς δασμούς ανά τομέα, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Η ΕΕ δεν φαίνεται να έλαβε επιστολή από τον Τραμπ
Παρά τα πολλά παράπονα που λέει ότι έχει ο Τραμπ από την ΕΕ, την οποία έχει απειλήσει σε αρκετές περιπτώσεις με υψηλότερους δασμούς σε αρκετές περιπτώσεις, φαίνεται ότι η Ένωση δεν έχει λάβει επιστολή του.
«Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε επιστολές που δεν έχουμε λάβει», δήλωσε στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Δευτέρας ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, μπορούμε τώρα να αναμένουμε παράταση του τρέχοντος status quo μέχρι την 1η Αυγούστου, ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος στην ΕΕ και τις ΗΠΑ να καταλήξουν σε κατ' αρχήν συμφωνία για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που να λειτουργεί και για τις δύο πλευρές», δήλωσε τη Δευτέρα ο Σάιμον Χάρις, Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου.
Πλήγμα στις τσέπες και των Αμερικανών καταναλωτών από τους δασμούς του Τραμπ
Τον περασμένο χρόνο οι ΗΠΑ αγόρασαν συνολικά αγαθά αξίας 465 δισ. δολαρίων από τις 14 χώρες που έλαβαν επιστολές τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ – το 60% εξ’ αυτών από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, τον έκτο και έβδομο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους -.
Η προοπτική επιβολής υψηλότερων δασμών σε αγαθά θα μπορούσε να μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές, σημειώνει το CNN. Μεταξύ των κορυφαίων αγαθών που εισάγουν οι ΗΠΑ από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία είναι τα αυτοκίνητα, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, οι ημιαγωγοί, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα μηχανήματα. Ο Τραμπ έχει επιβάλει ή απειλήσει να επιβάλει ειδικούς δασμούς στις βιομηχανίες πολλών από αυτά τα αγαθά. Τον Απρίλιο, η Ιαπωνία επρόκειτο να αντιμετωπίσει δασμό 24%, ενώ η Νότια Κορέα επρόκειτο να αντιμετωπίσει δασμό 25%. Τώρα, και οι δύο αντιμετωπίζουν τον ίδιο συντελεστή 25%.
Μολονότι οι υπόλοιπες χώρες στέλνουν λιγότερα αγαθά στις ΗΠΑ εν συγκρίσει με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, σε πολλές περιπτώσεις συγκαταλέγονται στις κορυφαίες ξένες πηγές αγαθών. Τον περασμένο χρόνο η Αμερική προμηθεύτηκε τη μισή ποσότητα εισαγόμενης πλατίνας από τη Νότια Αφρική, η οποία πρόκειται να αντιμετωπίσει δασμούς 30%. Η Μαλαισία, η οποία πρόκειται να αντιμετωπίσει δασμό 24%, έναντι του 25% που ανακοίνωσε ο Τραμπ τον Απρίλιο, ήταν πέρυσι η δεύτερη κορυφαία πηγή εισαγόμενων ημιαγωγών για τις ΗΠΑ, ενώ το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία και η Καμπότζη είναι κορυφαίοι κόμβοι παραγωγής ενδυμάτων και αξεσουάρ.