Επίσημο: Η Credit Suisse εξαγοράστηκε από τη UBS -Στα 3 δισ. ελβετικά φράγκα το ιστορικό deal - iefimerida.gr

Επίσημο: Η Credit Suisse εξαγοράστηκε από τη UBS -Στα 3 δισ. ελβετικά φράγκα το ιστορικό deal

Credit Suisse
Credit Suisse / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Credit Suisse εξαγοράστηκε από τη UBS, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία παρέχει μάλιστα πιστωτική γραμμή έως 100 δισ. ελβετικά φράγκα στις δύο τράπεζες.

Την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα φτάσει στα 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,2 δισ. δολάρια), ανακοίνωσε πρώτα επισήμως η ελβετική κυβέρνηση, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δύο τραπεζών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η πτώχευση της Credit Suisse θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημίες». «Για τον λόγο αυτόν η Ελβετία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της πέραν των συνόρων της».

Credit Suisse: Η προσφορά εξαγοράς θα φτάσει τα 3 δισ. φράγκα -Στα 0,76 λεπτά ανά μετοχή

Η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε μετοχές, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, δηλαδή έναντι 0,76 λεπτών ανά μετοχή, η οποία είχε αξία 1,86 ελβετικό φράγκο το βράδυ της Παρασκευής.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών κολοσσών, που συγκαταλέγονται στο κλαμπ των 30 τραπεζικών ιδρυμάτων που είναι υπερβολικά σημαντικά για να πτωχεύσουν, έπρεπε να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αρκέσει για να αποτρέψει έναν γενικευμένο πανικό.

Ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter έκανε η Credit Suisse, με τις λεπτομέρειες της ιστορικής συμφωνίας με τη UBS:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Credit Suisse: Ανακούφιση για το τραπεζικό σύστημα η εξαγορά της από τη UBS

Στόχος της εξαγοράς είναι ο περιορισμός μιας κρίσης εμπιστοσύνης που απειλούσε να εξαπλωθεί στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, η οποία θα θύμιζε τα όσα είχαν συμβεί με τη Lehmam Brothers από το 2008.

«Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, η UBS, εξαγοράζει την ανταγωνιστική της Credit Suisse» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλέν Μπερσέ, δηλώνοντας ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία, αλλά και για τη σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

«Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στη UBS και στην Credit Suisse» σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

«Σε αυτή την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Credit Suisse: Η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τραπεζικός τομέας σε αναβρασμό λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε αναβρασμό από τη στιγμή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν σημαντικά τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Πολλές τράπεζες δεν είχαν προετοιμαστεί για την κίνηση αυτή έπειτα από πολλά χρόνια πρόσβασης σε φθηνό χρήμα.

Η πρόσφατη πτώχευση της Silicon Valley Bank και άλλων τοπικών αμερικανικών τραπεζών αύξησε την αγωνία των επενδυτών και τους ώθησε προς την πώληση τραπεζικών τίτλων που θεωρήθηκαν επισφαλείς.

Στην περίπτωση της Credit Suisse, παρά τις προσπάθειες της διεύθυνσής της να θέσει σε εφαρμογή τριετές σχέδιο αναδιάρθρωσης, οι επενδυτές κατευθύνθηκαν προς την έξοδο, ενώ η τράπεζα είχε δυσκολίες πρόσβασης σε ρευστότητα σε λογικές τιμές.

Ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που χορήγησε την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έπειτα από μια μαύρη μέρα στο χρηματιστήριο δεν έδωσε παρά μια σύντομη ανάπαυλα στην τράπεζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ρυθμιστικές αρχές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετώπισαν τεράστιες πιέσεις από τους κύριους οικονομικούς εταίρους της Ελβετίας για την εξυγίανση της κατάστασης πριν αυτή «μολύνει» ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους Financial Times και το Blick, οι πελάτες της τράπεζας απέσυραν 10 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα μέσα σε μία ημέρα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Credit Suisse: Η UBS θα έχει εγγύηση ύψους 9 δισ. φράγκων

Η UBS θα έχει εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων από την κυβέρνηση, που θα έχει τον ρόλο της ασφάλισης στην περίπτωση που θα ανακαλυφθούν προβλήματα σε ειδικά χαρτοφυλάκια της Credit Suisse, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί επίσης πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στη UBS και στην Credit Suisse.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας

«Η UBS ανακοίνωσε την εξαγορά της Credit Suisse. Αυτή η εξαγορά κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της ελβετικής εποπτείας της χρηματοπιστωτικής αγοράς, της Αρχής FINMA και της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, βρέθηκε λύση για την εξασφάλιση οικονομικών, σταθερότητα και προστασία της ελβετικής οικονομίας σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Και οι δύο τράπεζες έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, μέσω των οποίων μπορούν να λάβουν ρευστότητα σύμφωνα με τις "κατευθυντήριες γραμμές για τη νομισματική πολιτική".

Επιπλέον, και με βάση το Διάταγμα Έκτακτης Ανάγκης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η Credit Suisse και η UBS μπορούν να λάβουν δάνειο ενίσχυσης ρευστότητας με καθεστώς προνομιακού πιστωτή σε πτώχευση για συνολικό ποσό έως 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Η δομή του δανείου βασίζεται στο PLB.

Η ουσιαστική παροχή ρευστότητας θα διασφαλίσει ότι και οι δύο τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ρευστότητα.

Παρέχοντας σημαντική βοήθεια ρευστότητας, η Κεντρική Τράπεζα εκπληρώνει τον στόχο της να συμβάλλει στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την Αρχή FINMA, για τον σκοπό αυτόν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ