Εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας για να καταστρώσουν σχέδιο πιθανών αντιποίνων σε περίπτωση αποτυχίας σύναψης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.
Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να σκληραίνει τη στάση του ενόψει της προθεσμίας της 1ης Αυγούστου η επιθυμία που κυριαρχεί στην ΕΕ είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την άρση του αδιεξόδου.
Aλλά οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν αποδώσει καρπούς, όπως ανέφεραν στο Bloomberg πηγές που έχουν γνώση του θέματος και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο δεκαπενθήμερο.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν ελάχιστους δασμούς άνω του 10% στα προϊόντα της ΕΕ
Όπως αναφέρει το πρακτορείο οι ΗΠΑ φέρονται να επιδιώκουν έναν σχεδόν καθολικό δασμό άνω του 10% στα εισαγόμενα από την ΕΕ προϊόντα, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν στην αεροπλοΐα, σε ορισμένα ιατρικά είδη και γενόσημα φάρμακα, συγκεκριμένα αλκοολούχα ποτά και βιομηχανικό εξοπλισμό ζωτικής σημασίας για την αμερικανική οικονομία.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία χειρίζεται τα εμπορικά ζητήματα της ΕΕ, αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Οι δύο πλευρές συζητούν την πιθανή επιβολή πλαφόν και ποσοστώσεων σε τομείς όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο, με στόχο την προστασία από χώρες που προκαλούν υπερπροσφορά, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου, σημειώνοντας ότι ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία παραμένει ασαφής η στάση του Τραμπ.
«Βέβαιος» για συμφωνία με την ΕΕ ο υπουργός Εμπορίου του Τραμπ
«Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ στην εκπομπή Face the Nation του CBS την Κυριακή.
«Νομίζω ότι όλες αυτές οι σημαντικές χώρες θα καταλάβουν ότι είναι καλύτερο να ανοίξουν τις αγορές τους στις ΗΠΑ παρά να πληρώσουν σημαντικούς δασμούς». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είχε μιλήσει με Ευρωπαίους διαπραγματευτές εμπορίου νωρίς την Κυριακή.
Η επιστολή του Τραμπ
Ο Τραμπ έστειλε πρόσφατα επιστολή στην ΕΕ προειδοποιώντας για την επιβολή από την 1η Αυγούστου δασμών 30% στις περισσότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές. Πέραν του καθολικού αυτού δασμού ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους, ενώ έχει διπλασιάσει τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Επίσης έχει απειλήσει με νέους δασμούς στα φάρμακα και τους ημιαγωγούς από τον επόμενο μήνα και πρόσφατα ανακοίνωσε επιβάρυνση 50% στον χαλκό. Συνολικά, η ΕΕ εκτιμά ότι οι υφιστάμενοι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν περίπου 380 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 70% των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ.
Πριν από την επιστολή του Τραμπ η ΕΕ ήλπιζε ότι ήταν κοντά σε ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας με δασμό 10% για πολλές από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, που θα επέτρεπε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Η ΕΕ επιδιώκει ευρύτερες εξαιρέσεις από αυτές που προσφέρουν οι ΗΠΑ, αλλά και προστασία από μελλοντικούς τομεακούς δασμούς. Μολονότι έχει από καιρό αποδεχτεί ότι η συμφωνία θα είναι ασύμμετρη υπέρ των ΗΠΑ,η ΕΕ θα εξετάσει αν η τελική ισορροπία είναι αποδεκτή πριν αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε αντίμετρα. Τα κράτη μέλη διαφέρουν ως προς το επίπεδο ζημιάς που είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν και κάποια είναι ανοικτά στο ενδεχόμενο να αοπδεχθούν υψηλότερους δασμούς αν εξασφαλιστούν επαρκείς εξαιρέσεις, λένε οι πηγές του Bloomberg.
H όποια συμφωνία επιτευχθεί αναμένεται να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για μη δασμολογικά εμπόδια, συνεργασία σε θέματα οικονομικής ασφάλειας, διαβουλεύσεις για το ψηφιακό εμπόριο και για στρατηγικές προμήθειες.
Γρήγορες αντιδράσεις
Αλλά καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Αυγούστου και δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ η ΕΕ αναμένεται να εκκινήσει την προετοιμασία σχεδίου άμεσης αντίδρασης αν δεν αποδώσουν καρπούς οι διαπραγματεύσεις, Η όποια απόφαση για αντίμετρα θα χρειαστεί πιθανότατα την πολιτική έγκριση από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, λόγω του υψηλού διακυβεύματος.
Τυχόν δραστικά αντίμετρα εκ μέρους της ΕΕ θα πυροδοτήσουν πιθανώς διεύρυνση της εμπορικής διαμάχης με την Ουάσιγκτον, αφ ης στιγμής ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνησή του θα απαντήσει με ακόμη αυστηρότερα μέτρα.
Τα αντίμετρα της ΕΕ
Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει την πιθανή επιβολή δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας 21 δις. ευρώ, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα σε απάντηση των δασμών του Τραμπ σε χάλυβα, αλουμίνιο και χαλκό. Οι δασμοί αυτοί στοχοθετούν πολιτικά ευαίσθητες πολιτείες των ΗΠΑ και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως σόγια από την Λουιζιάνα (την εκλογική περιφέρεια του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής, Μάικλ Τζόνσιν), άλλα αγροτικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Η ΕΕ έχει επίσης ετοιμάσει λίστα με δασμούς σε σε επιπλέον 72 δισ. ευρώ αμερικανικών προϊόντων, ως απάντηση στα λεγόμενα «ανταποδοτικά» μέτρα του Τραμπ και τους δασμούς για την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο κατάλογος της ΕΕ στοχοθετεί αμερικανικά βιομηχανικά προϊόντα, περιλαμβανομένων των αεροσκαφών της Boeing, αυτοκινήτων και του ουίσκι μπέρμπον.
Πέραν τούτων η ΕΕ εξετάζει και μέτρα πέραν των δασμών, όπως έλεγχοι εξαγωγών και περιορισμοί σε δημόσιες συμβάσεις για αμερικανικές εταιρείες.
Στο μεταξύ ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών μελών της ΕΕ επιθυμούν να ενεργοποιήσει η Ένωση το ισχυρότερο εμπορικό της εργαλείο, τον μηχανισμό Anti-Coercion Instrument (ACI) (Εργαλείο κατά του Εκβιασμού) εφόσον δεν επιτευχθεί αποδεκτή συμφωνία και ο Τρμαπ υλοποιήσει τις απειλές του για τους δασμούς. Το εργαλείο αυτό θα παρείχε στην Κομισιόν εξουσίες για μέτρα αντιποίνων, που θα μπορούσε να περιλαμβάνουν νέους φόρους σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς ή στοχευμένους περιορισμούς σε αμερικανικές επενδύσεις στην ΕΕ. Θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα της αγοράς της ΕΕ ή τον περιορισμό των αμερικανικών εταιρειών από την υποβολή προσφορών για δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη.