Ο απόλυτος οδηγός στρατηγικής για την Black Friday: Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την μεγάλη μέρα | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Ο απόλυτος οδηγός στρατηγικής για την Black Friday: Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την μεγάλη μέρα

ουρά κόσμου σε κατάστημα Black Friday
Προετοιμαστείτε κατάλληλα για την Black Friday/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Black Friday θεωρείται από πολλούς μια συναρπαστική στιγμή. Αν δεν είσαι όμως, καλά προετοιμασμένος μπορεί να χάσεις τις καλύτερες προσφορές.

Εκατομμύρια κόσμου αναμένεται να ψωνίσουν έστω και κάτι μικρό στην φετινή Black Friday που πέφτει στις 29 Νοεμβρίου, με τους Έλληνες καταναλωτές να δηλώνουν έτοιμοι να «κυνηγήσουν» κάποια προσφορά. Κι ενώ κάποιοι μπορεί να φαντάζονται πως θα βρουν εκπτώσεις σε όλα τα προϊόντα, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που είναι καλύτερο να τις αποφύγετε την συγκεκριμένη μέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, οι φαν της Black Friday έχουν ήδη προετοιμαστεί για την «μεγάλη» μέρα. Για όλους τους υπόλοιπους, που είτε είναι η πρώτη φορά που θα τολμήσουν να κάνουν κάποια αγορά, ή για όσους την έχουν πατήσει στο παρελθόν, ακολουθεί ένας οδηγός στρατηγικής για να είστε προετοιμασμένος κατάλληλα, προκειμένου να αποφύγετε την απογοήτευση και να διατηρήσετε τον προϋπολογισμό σας.

Ετοιμάστε το μπάτζετ σας

Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε πόσα μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να ξοδέψετε. Σημειώστε τα αντικείμενα που πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσετε, συμπεριλαμβανομένων των δώρων και άλλων αγορών για τα οποία έχετε ήδη αποταμιεύσει. Μόλις ετοιμάσετε την λίστα, υπολογίστε το μέγιστο ποσό που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά και να είστε προετοιμασμένοι να μείνετε σε αυτό.

Κόσμος ψωνίζει σε κατάστημα Black Friday
Ετοιμάστε την λίστα με τα αντικείμενα που θέλετε να αγοράσετε την Black Friday

Μόλις βρείτε πόσα θέλετε να ξοδέψετε αυτή την Black Friday, κάντε μια λίστα με τα δώρα που θέλετε να αγοράσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να μοιράσετε τα κατάλληλα ποσά για κάθε δώρο. Στην συνέχεια, σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε να αγοράσετε για τους παραλήπτες σας. Προσπαθήστε όμως να είστε ευέλικτοι με τα ψώνια σας – αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε προσφορές που δεν είναι και τόσο μεγάλες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελέγξτε τις τιμές πριν την Black Friday

Αυτό το βήμα μπορεί να ακούγετε ανούσιο – η Black Friday σημαίνει προσφορές – επομένως γιατί να πρέπει να κοιτάξετε τις τιμές προκαταβολικά; Η αλήθεια, όμως είναι πως, τσεκάροντας τις τιμές των αντικειμένων που έχετε στην λίστα σας, θα έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προσφορές που θα δείτε κατά την διάρκεια της Black Friday. Για παράδειγμα, αν ένα αντικείμενο κάνει τώρα 50 ευρώ και στις 29 Νοεμβρίου το βρείτε με 30, αυτό σημαίνει ότι όντως είναι καλή η προσφορά.

Μελετήστε τις διαφημίσεις

Μην χάσετε διαφήμιση για διαφήμιση για την Black Friday. Ελέγξτε πρώτα αυτές των αγαπημένων σας καταστημάτων, αλλά μην παραλείψετε και μαγαζιά που συνήθως δεν ψωνίζετε. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αγοράσετε ένα συγκεκριμένο gadget και σκοπεύατε να το πάρετε από ένα κατάστημα που προτιμάτε, καλό θα είναι να τσεκάρετε πρώτα και σε άλλα, γιατί μπορεί να το βρείτε φθηνότερα. Σημειώστε τυχόν περιορισμούς, όπως τις προσφορές που είναι μέχρι μία συγκεκριμένη ώρα ή για μία συγκεκριμένη ημέρα.

Κόσμος ουρά Black Friday
Αγορές διαδικτυακά ή σε φυσικό κατάστημα;
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ζυγίστε» τις διαδικτυακές με τις αγορές στα καταστήματα

Εάν δεν θέλετε να περιμένετε με τις ώρες στην ουρά μπροστά στο ταμείο κάποιου καταστήματος, οι αγορές μέσω διαδικτύου μπορεί να ακούγεται σαν την τέλεια εναλλακτική λύση. Και παρόλο που οι Έλληνες φέτος, σύμφωνα με έρευνα, θα κάνουν τις αγορές τους τόσο διαδικτυακά όσο και σε πραγματικά καταστήματα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι ηλεκτρονικές αγορές μπορεί να έχουν μερικά μειονεκτήματα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τις προσφορές που ξεπουλάνε μέσα σε σύντομο χρόνο, μια έλλειψη διαφάνειας των αποθεμάτων αλλά και το να πέσει η ιστοσελίδα (ή να αρνείται να φορτώσει). Επιπλέον, οι συγκρίσεις τιμών είναι must.

Εάν μπορείτε, τσεκάρετε τις τιμές τόσο στα καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα ενός καταστήματος ενδέχεται να ξεκινήσει τις εκπτώσεις της Black Friday νωρίτερα από ότι το φυσικό κατάστημα, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μια καλύτερη τιμή. Ή μπορεί και να βρείτε τα αντικείμενα που θέλετε στις ίδιες τιμές. Ακόμη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποφύγετε να περιμένετε στην ουρά, εάν τελικά ψωνίσετε μέσω διαδικτύου.

Θα «παλέψετε» για να πάρετε το πολυπόθητο αντικείμενο που μπορεί να βρίσκεται σε τρομερή προσφορά; Οι αγορές στην Black Friday μπορεί να είναι μια δοκιμασία για την υπομονή του καθενός. Κι ενώ τα πλήθη μπορεί να μην φτάσουν σε μυθικά επίπεδα, ο χρόνος αναμονής στην ουρά σίγουρα θα είναι μεγαλύτερος από μία συνηθισμένη μέρα. Ωστόσο, να έχετε υπόψιν ότι μόνο τα καταστήματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ενδέχεται να έχουν τεράστια πλήθη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάλτε στα «αγαπημένα» σας συγκεκριμένες ιστοσελίδες

Εάν σκοπεύετε να ψωνίσετε διαδικτυακά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σελιδοδείκτες. Σε πολλές περιπτώσεις, το να μαρκάρετε κάποιες ιστοσελίδες στα «αγαπημένα» σας, θα σας εξοικονομήσει πολύτιμα δευτερόλεπτα, όταν αρχίσουν οι προσφορές. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρετε ότι μερικές φορές τα καταστήματα θα έχουν τα προϊόντα σε διαφορετικές διευθύνσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν ανοίξετε την σελίδα που έχετε ήδη σημειώσει, μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε ένα μήνυμα σφάλματος. Αν δεν θέλετε να το διακινδυνεύσετε, τουλάχιστον βάλτε σελιδοδείκτη στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του καταστήματος – θα εξοικονομήσετε τουλάχιστον λίγο χρόνο.

Πελάτης με καρότσι ψωνίζει τηλεόραση
Αποφύγετε το καρότσι εκτός κι αν αγοράσετε μεγάλα αντικείμενα

Ξεχάστε το καροτσάκι

Εάν δεν πρόκειται να αγοράσετε κάποιο μεγάλο – σε όγκο- αντικείμενο, σκεφτείτε να πάρετε μαζί σας – εάν πάτε σε φυσικό κατάστημα, φυσικά – μία από τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών, αντί να σπρώχνετε στους διαδρόμους ένα καρότσι. Αυτές οι σακούλες θα διευκολύνουν την πλοήγησή σας μέσα στα πλήθη την Black Friday και παράλληλα υποσυνείδητα θα σας αποτρέψουν από μη αναγκαίες και αυθόρμητες αγορές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ντυθείτε κατάλληλα

Δεν μιλάμε για ντύσιμο για το κρύο ή για την ζέστη. Εάν έχετε σκοπό να πάτε σε ένα κατάστημα που ήδη έχετε στο νου σας την Black Friday, σκεφτείτε από πριν το χρώμα της ενδυμασίας των υπαλλήλων και φυσικά αποφύγετέ το, γιατί μπορεί να σας περάσουν κάποιοι πελάτες για εργαζόμενο του καταστήματος και να σας «πρήξουν» με ερωτήσεις για το πού μπορούν να βρουν κάποιο αντικείμενο ή για την τιμή ενός προϊόντος. Πόσες φορές θα μπορέσετε να εξηγήσετε ότι δεν εργάζεστε για το κατάστημα, προτού εξαντληθεί η υπομονή σας;

Να είστε προετοιμασμένοι να περιμένετε στην ουρά

Ανεξάρτητα από την ώρα που θα επιλέξετε να κάνετε τις αγορές σας την Black Friday, θα συναντήσετε αν μη τι άλλο, μια αξιόλογη αναμονή. Σκεφτείτε την εναλλακτική να κατεβάστε κάποια τραγούδια στο τηλέφωνό σας ή ένα audiobook, για να περάσει λίγο πιο ευχάριστα η ώρα σας.

Κατεβάστε εφαρμογές και ίσως κερδίσετε περισσότερα

Την ώρα που θα στέκεστε σε αυτές τις μεγάλες ουρές, ίσως θελήσετε να τσεκάρετε αν όντως έχετε την καλύτερη προσφορά. Αν πράγματι βρείτε μια καλύτερη τιμή αλλού, το κατάστημα ίσως σας κάνει την ίδια έκπτωση. Εναλλακτικά, μπορείτε να το παραγγείλετε online και να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα παραπάνω.

Αποφύγετε τις αυθόρμητες αγορές

Υπάρχει μια ποικιλία αντικειμένων που πρέπει να αποφύγετε την Black Friday και οι αυθόρμητες αγορές είναι σίγουρα μέσα σε αυτή την λίστα. Όταν ετοιμάζεστε να ξοδέψετε πολλά χρήματα την συγκεκριμένη ημέρα, είναι εύκολο να πιστέψετε πως δεν πειράζει να πάρετε μερικά ακόμη. Αυτή η σκέψη όμως, θα καταστρέψει τον προϋπολογισμό που έχετε ετοιμάσει για την Black Friday. Συμβουλή: Κάντε τα στραβά μάτια στα αντικείμενα που βρίσκονται δίπλα στα ταμεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχίσετε το ψάξιμο στα social media

Όποια κι αν είναι η αγαπημένη σας πλατφόρμα κοινωνικού δικτύου (Twitter, Instagram, Facebook ή κα΄τι άλλο), ξεκινήστε να παρακολουθείτε από τώρα τα αγαπημένα σας καταστήματα. Να τσεκάρετε συχνά τις ειδοποιήσεις ή τις αναρτήσεις τους γιατί μπορεί να ανεβάσουν κάποια προεπισκόπηση προσφοράς ή και διαφημίσεις για την Black Friday. Αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα ή να δείτε μία προσφορά που δεν θα είχατε δει αλλιώς.

Να είστε ευγενικοί με όλους

Να είστε ευγενικοί με τους υπαλλήλους των καταστημάτων. Είναι σίγουρα μια πολύ δύσκολη μέρα η Black Friday για τους εργαζόμενους των καταστημάτων και σίγουρα ένα χαμόγελο ή μια ευγενική κουβέντα, θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν την ημέρα αυτή. Να είστε, επίσης, ευγενικοί με όλους. Δεν αξίζει να μαλώσεις με κάποιον για ένα τελευταίο αντικείμενο που έχετε σταμπάρει και οι δυο σας. Πάντα υπάρχει κάποια άλλη προσφορά.

Φωτογραφίες: AP

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ