Η «Βιοασφάλεια» στην Υπηρεσία της Φιλοξενίας, Εστίασης, Μεταφορών και της Κοινωνίας - iefimerida.gr

Η «Βιοασφάλεια» στην Υπηρεσία της Φιλοξενίας, Εστίασης, Μεταφορών και της Κοινωνίας

Κρουαζιερόπλοιο γεμάτο τουρίστες
Η «Βιοασφάλεια» στην Υπηρεσία της Φιλοξενίας, Εστίασης, Μεταφορών και της Κοινωνίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και των άλλων Εθνικών Οργανισμών Δημοσίας Υγείας, είναι αναμφισβήτητα ένα χρήσιμο εργαλείο για την πρόληψη έναντι της ανεξέλεγκτης μετάδοσης της πανδημίας.

Η παγκόσμια κοινότητα, στην σφαίρα της Δημόσιας Δραστηριότητας/Ζωής, με συντονισμένο τρόπο, και ειδικότερα οι Χώρες της ΕΕ, για να διασφαλίσουν την κατά τεκμήριο μεγαλύτερη έκταση της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης, χρησιμοποίησαν ως μοχλό πίεσης για την συμμόρφωση των κοινωνιών, την Αστυνομία και γενικότερα την Αστυνόμευση μέσω προστίμων, αλλά και αρκετές φορές βρέθηκαν στην ανάγκη να επιβάλλουν τα μέτρα πρόληψης με κατασταλτικό τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει όμως διαφύγει από την προσοχή των αρμοδίων αρχών, σε όλη την Ευρώπη, και φυσικά στην Χώρα μας, ότι στην σφαίρα των Ιδιωτικών Δραστηριοτήτων, ουδεμία προσπάθεια γίνεται για την επιτήρηση των μέτρων πρόληψης, που κατά καιρούς εκπονούν οι αντίστοιχοι Εθνικοί ΕΟΔΥ στις διάφορες Χώρες.

Θα μπορούσε όμως, στην σφαίρα της Ιδιωτικής Δραστηριότητας, που άπτεται του Δημοσίου Συμφέροντος, και εν προκειμένω της Δημόσιας Υγείας, να προβλεφθεί ένα είδος επιτήρησης, που να αφορά τον Ιδιωτικό τομέα, και να διασφαλίζει ότι οι εμπλεκόμενοι με την πρόληψη συντελεστές, κάνουν καλά την δουλειά τους, τουλάχιστον κάνουν διαφορετικά την δουλειά τους δεδομένων των νέων συνθηκών, σύμφωνα με τις υφιστάμενες οδηγίες του ΕΟΔΥ, εν προκειμένω στην Ελλάδα.

Τα συνεργεία καθαρισμού χώρων προς επαναχρησιμοποίηση για παράδειγμα, ποιος τα ελέγχει? Τι υλικά χρησιμοποιούν, ποιες μεθοδολογίες καθαρισμού έχουν στην πράξη υιοθετήσει, αν αυτές είναι σύμφωνες προς τις υφιστάμενες οδηγίες ΕΟΔΥ, ποιος μας διασφαλίζει ότι οι κανόνες τηρούνται?

Στην Δημόσια σφαίρα συμπεριφοράς, αναφορικά με την τήρηση της προσωπικής ευθύνης του καθενός μας, υπάρχει η αστυνόμευση, με όποιες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες αντιρρήσεις μπορεί κάποιος να εκφράσει. Στην ιδιωτική πρωτοβουλία όμως, πως διασφαλίζεται η εφαρμογή των κανόνων?

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εισαγωγή ενός Πιστοποιητικού «Χώρων» (areas certificate), με αντικείμενο την «Βιοασφάλεια» των χώρων στους οποίους αναπτύσσονται και διεξάγονται Δημόσιες δραστηριότητες, που εξυπηρετείται και συγχρωτίζεται κοινό για παράδειγμα, όπως εστιατόρια, πλοία & κρουαζιερόπλοια, αεροπλάνα, θέατρα, γυμναστήρια, νοσοκομεία, mall, κλπ.., είναι το μοναδικό εργαλείο ελέγχου των συντελεστών που εμπλέκονται με την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ, είναι η μοναδική λύση, που δεν επιβαρύνει το κράτος, και δεν απαιτεί επενδύσεις σε δημόσιους εξειδικευμένους μηχανισμούς επιτήρησης.

κουζίνα εστιατορίου έτοιμα πιάτα

Σημαντικός τομέας της Ασφάλειας των πολιτών αλλά και των καταναλωτών, σε κάθε φάση κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθίσταται πλέον η λεγόμενη «Βιοασφάλεια».

Η «Βιοασφάλεια» σε γενικό πλαίσιο, απαντάει στην ανάγκη αναγνώρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων σχετικά με την ασφαλή διαχείριση των βιολογικών κινδύνων, σε μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως το περιβάλλον, η Υγεία, η Γεωργία και Κτηνοτροφία, η παραγωγή και ασφάλεια των Τροφίμων, η Ποιότητα του Νερού, και φυσικά η Φαρμακοβιομηχανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η παραβίαση των κανόνων «Βιοασφάλειας», αποτελεί εξαιρετικό διαγνωσμένο κίνδυνο, για την Κοινωνική & Επιχειρηματική συνοχή

Η αγορά σήμερα σε Διεθνές επίπεδο, προσφέρει λύσεις πιστοποίησης βιοασφάλειας για χώρους (Areas Biosafety Certificates), με την χρήση διαφόρων τεχνολογιών, και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε με ορθολογικό τρόπο στη σωστή κατεύθυνση.

Στην Ελλάδα, προς το παρόν τουλάχιστον, η «DNA Sequence» σε συνεργασία με την Swiss Approval Technische Bewertung, μέλος Διεθνούς Δικτύου Πιστοποίησης, παρέχουν σήμερα με προηγμένες τεχνολογίες, τα λεγόμενα «Areas Biosafety Certificates», παρέχοντας ένα εξαιρετικό εργαλείο επιτήρησης των Ιδιωτικών Δραστηριοτήτων που έχουν άμεση επίπτωση στην Δημόσια Υγεία & Ασφάλεια. Μάλιστα σύντομα θα ανακοινωθούν και οι 5 πρώτες μονάδες Φιλοξενίας που είναι σε διαδικασία απόκτησης πιστοποιητικού Βιοασφάλειας.

Υπηρεσίες βιοτεχνολογίας στην καθημερινότητα

Στρατηγικά, πρέπει να εστιάσουμε στην μετά COVID19 εποχή. Θα είναι μια νέα εποχή, με έμφαση στην ασφάλεια, που θα περικλείει Δημόσιες & Ιδιωτικές, Επιχειρηματικές, Ατομικές και Κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι υπηρεσίες βιοτεχνολογίας παρέχουν σήμερα ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Οι πλέον καινοτόμες τεχνικές, ενσωματώνουν την τεχνολογία DNA σε κρίσιμες επιχειρηματικές λειτουργίες, με εφαρμογές μεταξύ άλλων στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας τροφίμων. Χρησιμοποιούνται τεχνολογίες αιχμής (next generation sequencing, microarrays) επιτυγχάνοντας τη γενετική ταυτοποίηση συστατικών σε οργανικά δείγματα όπως τρόφιμα και δείγματα εδάφους. Η χρήση καινοτόμων τεχνικών Μεταγονιδιωματικής του Δομημένου Περιβάλλοντος (MBE), αποτελεί πλέον ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τροφική αλυσίδα. Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο 600.000.000 άνθρωποι νοσούν από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και προϊόντων. Οι περισσότεροι από αυτούς θα αναρρώσουν πλήρως, αλλά ένα μικρό ποσοστό μπορεί να εμφανίσει χρόνια νοσήματα. Ακόμη και με τις σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής τροφίμων, μπορούν να εμφανιστούν μικροβιακές μολύνσεις. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι πολύ σημαντική, λόγω της ιδιότητας κάποιων παθογόνων να αναπαράγονται ταχέως χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτό. Κάποια παθογόνα παράγουν τοξίνες πριν ή μετά τη συγκομιδή και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.

Τα μέτρα «Βιοασφάλειας» συμβάλλουν στην πρόληψη της εισόδου και της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών σε όλους τους χώρους που συνυπάρχουν άνθρωποι. Η συστηματική επιτήρηση των παραμέτρων «Βιοασφάλειας» μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της παραγωγικότητας όλων των εργαζομένων και καταναλωτών, και στην πρόληψη των δαπανηρών επιδημικών εκρήξεων, σε χώρους συγκέντρωσης ευρέως κοινού, όπως για παράδειγμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, Κρουαζιερόπλοια, Ξενοδοχεία, Malls, κλπ..

Το Υπουργείο Υγείας, και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, θα πρέπει να συμπεριλάβει την «Βιοασφάλεια» στους κεντρικούς άξονες πολιτικής του επόμενου 5ετούς πλάνου τουλάχιστον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βιοασφάλεια φιλοξενία εστίαση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ