fbpx Αυστρία: Η χώρα βιώνει τη βαθύτερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο -Πλήγμα στην οικονομία το lockdown | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ

Αυστρία: Η χώρα βιώνει τη βαθύτερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο -Πλήγμα στην οικονομία το lockdown

Πολίτες με μάσκα στα ΜΜΕ της Αυστρίας
30|07|2020 | 18:59
Πολίτες με μάσκα στα ΜΜΕ της Αυστρίας / Φωτογραφία: AP Photos

Το εκτεταμένο lockdown για τον κορωνοϊό προκάλεσε τη συρρίκνωση της οικονομίας της Αυστρίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά 12,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Πρόκειται για ύφεση ιστορικών διαστάσεων για την οικονομία της Αυστρίας, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όταν επίσης κινούνταν σε αρνητικά επίπεδα, το ΑΕΠ ήταν 10,7% χαμηλότερο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, αναφέρουν τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (WIFO).

Συρρίκνωση για την Αυστρία σε επίπεδα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στην ανάλυσή του, το Ινστιτούτο υπογραμμίζει πως μία συρρίκνωση αυτού του μεγέθους είναι μοναδική μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19 είχαν ως συνέπεια τεράστια μείωση της ζήτησης των καταναλωτών, κάτι που δείχνει απώλειες προστιθέμενης αξίας στον τουρισμό, τις μεταφορές, το εμπόριο, τις παροχές υπηρεσιών, καθώς επίσης στην Τέχνη και την ψυχαγωγία.

Παρόμοια με εκείνη στο διεθνές περιβάλλον ήταν η μείωση της ζήτησης στη βιομηχανία και στις εξαγωγές όλη την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει την παγκόσμια οικονομία.

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών (IHS) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του ότι η ύφεση θα έχει φτάσει φέτος το χαμηλότερο σημείο της ήδη το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ούτως ώστε η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει τώρα και πάλι σε μέτρια ανάπτυξη.

2,8% μείωση στο ΑΕΠ της Αυστρίας

Η εξέλιξη του ΑΕΠ της Αυστρίας κατά το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε ελαφρώς από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών και για τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο εμφανίζει μείωση 2,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και μείωση 2,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η προστιθέμενη αξία στους τομείς του εμπορίου, της συντήρησης και της επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, των μεταφορών, των καταλυμάτων και της εστίασης μειώθηκε κατά 27,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ευθύνεται για σχεδόν το ήμισυ της μείωσης του ΑΕΠ από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό έπληξαν την οικονομία

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, η οικονομική ανάπτυξη καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού και από το σταδιακό άνοιγμα των τομέων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι τομείς των αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων καθώς και των προσωπικών υπηρεσιών επηρεάστηκαν άμεσα και μαζικά με μείωση της προστιθέμενης αξίας κατά 32,0%.

Στον τομέα της εξόρυξης, της παραγωγής αγαθών, της ενέργειας και της παροχής νερού και της διαχείρισης αποβλήτων, η προστιθέμενη αξία έχει συρρικνωθεί επίσης μαζικά κατά 20,9% και αυτή η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε από περιορισμούς προσφορών, καθώς και από μείωση ζήτησης σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος σημείωσε πτώση κατά 9,2%.

Αυξάνεται και η ανεργία στην Αυστρία

Στις εκτιμήσεις τους, στα τέλη Ιουνίου, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών της Βιέννης υπογράμμιζαν ότι η πανδημία του κορωνοϊού φέρνει στην Αυστρία μια άνευ προηγουμένου οικονομική κάμψη κατά περίπου 7% φέτος, καθώς και μία αύξηση στα ποσοστά ανεργίας και στα δημοσιονομικά ελλείμματα περίπου κατά 10%, ενώ προέβλεπαν ήδη για την επόμενη χρονιά και πάλι μία ανοδική πορεία.

«Στην Αυστρία, αυτή είναι η βαθύτερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνιζε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, σημειώνοντας πως η μείωση της οικονομικής παραγωγής το 2020 είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι το 2008/2009 κατά τη χρηματοπιστωτική και την οικονομική κρίση, και πως αυτή η παγκόσμια σοβαρή ύφεση προκλήθηκε από τους εκτεταμένους, πολιτικά επιβεβλημένους περιορισμούς στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ