Ξεκινά το «παζάρι» για τη ΔΕΗ με τις Βρυξέλλες -Στην Αθήνα κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού - iefimerida.gr

Ξεκινά το «παζάρι» για τη ΔΕΗ με τις Βρυξέλλες -Στην Αθήνα κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Εικόνα από πρόσφατο συνέδριο της ΔΕΗ
Η υπόθεση της ΔΕΗ αποτελεί «βόμβα» που απειλεί τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας / Φωτογραφία: INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοίγει από σήμερα η αυλαία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις Βρυξέλλες για το φλέγον ζήτημα της κατάρρευσης της ΔΕΗ.

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DGCom), το οποίο, σύμφωνα με «Τα Νέα», θα έχει σειρά επαφών με το υπουργείο ανάπτυξης, αναφορικά με τα άκρως ανησυχητικά οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ και τα πιθανά σχέδια διεξόδου από τον «κατήφορο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βόμβα» για την ελληνική οικονομία η ΔΕΗ

Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι Βρυξέλλες θεωρούν το ζήτημα της ΔΕΗ ως μια πραγματική «βόμβα» για την ελληνική οικονομία, η οποία θα «σκάσει» σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες.

Χαρακτηριστική της κρισιμότητας της κατάστασης ήταν η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ότι «αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσει η χώρα». Ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζεται, είχε επισημάνει ότι «η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε για να αγοράσει κολώνες», ενώ απαντώντας στα σενάρια για την ιδιωτικοποίησή της είχε τονίσει: «Είναι σε άσχημη κατάσταση. Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, κανείς δεν είναι τρελός για να την πάρει».

Ο κ. Χατζηδάκης είχε προσθέσει ότι από τα 90 εκατομμύρια ευρώ κερδών το 2014, η ΔΕΗ σήμερα έχει 900 εκατ. ευρώ ζημιές.

Ο διαγωνισμός και τα εναλλακτικά μέτρα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται να ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του διαγωνισμού λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, για τις οποίες έληξε η διαδικασία υποβολής προσφορών.

Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός ναυαγήσει -όπως συνέβη και με την προηγούμενη προσπάθεια- τότε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ζητήσει τη λήψη εναλλακτικών διαρθρωτικών μέτρων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) έχει εκφράσει τη βούληση να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, με ένα διακριτικό πακέτο μέτρων που δεν θα πλήξει περαιτέρω την εικόνα της εταιρείας.

Οι κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς θα αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ, ενώ θα έχουν κεντρικό ρόλο στις επαφές με το κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τις Βρυξέλλες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολα τα στοιχεία συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι θα ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος αυτής της κίνησης θα είναι να βρεθεί χρηματοδότηση της ΔΕΗ ύψους έως 400 εκατ. ευρώ. Μια άλλη περίπτωση που εξετάζεται είναι η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας 10%, η οποία θα βάλει στα ταμεία της εταιρείας ποσό της τάξεως των άνω των 120 εκατ. ευρώ.

Οι ιθύνοντες γνωρίζουν ότι μια ενδεχόμενη κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας από την ΔΕΗ θα «σπρώξει» καταναλωτές προς άλλους παρόχους. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, είναι επιθυμητή, καθώς με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα ανοίξει, περαιτέρω, η αγορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ