Απελπισία προκαλούν τα νέα στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς ακινήτων, καθώς οι δείκτες των τιμών πώλησης αλλά και των ενοικίων, συνεχίζουν να τραβάνε την ανηφόρα.
Σε μια συγκυρία, όπου τα συναρμόδια υπουργεία ψάχνουν να βρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την τόνωση της προσφοράς κατοικιών και τη στήριξη όσων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο εκρηκτικό κόστος στέγασης, οι ψυχροί αριθμοί είμαι αμείλικτοι. Σύμφωνα με το indomio.gr, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης Πανελλαδικά “έπιασε” τα 2.578 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας αύξηση 1,90% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο, ενώ η μέση τιμή ενοικίου έφτασε, πλέον, στα 10,17 ευρώ/τ.μ. σημειώνοντας αύξηση 2,94% σε σύγκριση με πέρσι.
Ο λόγος της τιμής μιας κατοικίας προς το εισόδημα του νοικοκυριού, είναι ένα θεμελιώδες μέτρο για την οικονομική προσιτότητα της αγοράς διαμερίσματος, όπου ένας χαμηλότερος λόγος υποδηλώνει καλύτερη οικονομική προσιτότητα. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του numbeo, ο λόγος τιμής/εισοδήματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 13 κι από τις χώρες της υπόλοιπης Ε.Ε. μόνο η Πορτογαλία (14,7), η Σλοβακία (14) και η Τσεχία (13,5) είναι σε δυσμενέστερη θέση.

Τον Απρίλιο, η ζητούμενη τιμή για ακίνητα προς πώληση ήταν υψηλότερη στα Νησιά του Αιγαίου, με € 3.382 ανά τ.μ., ενώ η χαμηλότερη καταγράφηκε στη Θεσσαλία, με € 1.270 ανά τ.μ. Ακόμα κι εδώ, μόλις πριν τρία χρόνια η μέση τιμή διαμορφωνόταν στα 1.106 ευρώ ανά τ.μ.
Ειδικά όσον αφορά στην Αττική, η αύξηση του 1,55% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο μοιάζει μικρή. Ωστόσο, αν κάνει κανείς τη σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, προκύπτει αύξηση 26% σε μια τριετία και μάλιστα κατά μέσο όρο, γιατί οι αυξήσεις στις επιμέρους περιοχές π.χ. τα Νότια Προάστια, είναι πολύ μεγαλύτερες.

Η μέση ζητούμενη τιμή στο κέντρο της Αθήνας χτύπησε “κόκκινο” σε Κολωνάκι - Λυκαβηττό, με € 5.312 ανά τ.μ. Αντιθέτως, η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στην Πατησίων - Αχαρνών με μέσο όρο € 1.614 ανά τ.μ. Τον ίδιο μήνα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίου σε Κολωνάκι - Λυκαβηττό “έπιασε” τα € 17,75 το μήνα ανά τ.μ. με τη χαμηλότερη να εντοπίζεται σε Κολωνό - Κολοκυνθούς (€ 8,55 το μήνα ανά τ.μ.)


Στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή για κατοικίες προς πώληση τον Απρίλιο 2025, ήταν € 2.201 ανά τ.μ., με μια αύξηση του 6,33% σε σύγκριση με την πέρσι (2.070 €/τ.μ.). Όσο για τη μέση τιμή ενοικίου διαμορφώθηκε στα € 8,29 το μήνα ανά τ.μ., με μια οριακή μείωση του 0,24% σε σύγκριση με πέρσι.


