ISO 37001: Ασπίδα κατά της Διαφθοράς και της Δωροδοκίας | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

ISO 37001: Ασπίδα κατά της Διαφθοράς και της Δωροδοκίας

Χρήματα δωροδοκία μάσκα χέρι γάντι
ISO 37001: Ασπίδα κατά της Διαφθοράς και της Δωροδοκίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η δωροδοκία είναι μια πράξη προσφοράς ή αποδοχής πάσης φύσεως ωφελημάτων οποιασδήποτε αξίας, με σκοπό την επιρροή αποφάσεων ή ενεργειών κάποιου υπαλλήλου ή άλλου προσώπου σε θέση ευθύνης. Η δωροδοκία οδηγεί σε έλλειψη εμπιστοσύνης στις διαπραγματεύσεις και συναλλαγές μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και των δημόσιων θεσμών και έχει μεγάλο αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο.»

Ο σκοπός της ανάπτυξης ενός Συστήματος Διαχείρισης της καταπολέμησης της Δωροδοκίας είναι να καλλιεργήσει ένα κλίμα κατά της δωροδοκίας εντός του οργανισμού, ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια και να οδηγήσει στη γενική βελτίωση της ροής εργασιών ενός οργανισμού. Συγκεκριμένα, το Σύστημα Διαχείρισης καταπολέμησης της Δωροδοκίας καθορίζει τις απαιτήσεις και παρέχει καθοδήγηση για ένα σύστημα διαχείρισης, σχεδιασμένο ώστε να βοηθά τον εκάστοτε οργανισμό να προλαμβάνει, να ανιχνεύει και να χειρίζεται ενδεχόμενες περιπτώσεις δωροδοκίας και να συμμορφώνεται με τους νόμους κατά της δωροδοκίας και εν γένει της διαφθοράς

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κανόνες για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και της διαφθοράς έχουν οριστεί ως νέες στρατηγικές προτεραιότητες σε διάφορους τομείς και συνδέονται με τις αναπτυξιακές προοπτικές οποιασδήποτε εταιρικής δραστηριότητας με σκοπό την βιωσιμότητα, την ενίσχυση των ευκαιριών αλλά και τον αποτελεσματικό χειρισμό προκλήσεων σε ένα πολύμορφο και διαρκώς μεταβαλλόμενο νομικό και επιχειρησιακό περιβάλλον.

Δωροδοκία χειραψία

Οι εταιρείες και το προσωπικό τους αναμένεται να ενεργούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα κωδικών δεοντολογίας και να αποφεύγουν τυχόν ακατάλληλες ενέργειες αλλά και να εναρμονίζονται απόλυτα με το σχετικό νομικό πλαίσιο σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, αναπτύσσουν πολιτικές κατά της Δωροδοκίας και υπέρ της καταπολέμησης της Διαφθοράς για να στηρίξουν τη δέσμευσή τους  στην ακεραιότητα.

Το ISO 37001:2016 είναι ένα διεθνές πρότυπο που αφορά Οργανισμούς δημοσίου, ιδιωτικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θέτει τις απαιτήσεις για έναν οργανισμό να δημιουργήσει ένα Σύστημα Διαχείρισης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και τη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία. Καθορίζει τις απαιτήσεις και παρέχει καθοδήγηση για τη θέσπιση, εφαρμογή, διατήρηση, αναθεώρηση και βελτίωση ενός συστήματος διαχείρισης κατά της δωροδοκίας. Το σύστημα μπορεί να είναι αυτόνομο ή μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα συνολικό σύστημα διαχείρισης, όπως το ISO 9001:2015.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του προτύπου ISO 37001:2016 και η πιστοποίηση δεν εξαλείφει τον κίνδυνο της διαφθοράς, το σίγουρο όμως είναι ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την καταπολέμησή της προσφέροντας τα ακόλουθα οφέλη:

  • Εμπιστοσύνη:

Οι οργανισμοί που εφαρμόζουν σύστημα διαχείρισης κατά της δωροδοκίας είναι πιο πιθανό να είναι αξιόπιστοι όταν πρόκειται να συνεργαστούν με πιθανούς συνεργάτες, επειδή ο κίνδυνος δωροδοκίας είναι χαμηλότερος, όπως επίσης και να υπογράψουν συμφωνίες με οργανισμούς που διαθέτουν αντίστοιχες πολιτικές αντί-δωροδοκίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη - ανίχνευση και αντιμετώπιση της δωροδοκίας:

Oι οργανισμοί που εφαρμόζουν ένα σύστημα διαχείρισης κατά της δωροδοκίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 3701:2016 θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου δωροδοκίας, εμποδίζοντας ή εντοπίζοντας τον κίνδυνο πριν επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό. Επιπλέον, το πρότυπο ISO 37001:2016 παρέχει απαιτήσεις για τη λήψη αυτών των μέτρων με βάση τη φύση του κινδύνου δωροδοκίας που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο οργανισμός

  • Φήμη:

Ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης κατά της δωροδοκίας θα βοηθήσει στην διατήρηση της ακεραιότητας του οργανισμού. Με την εφαρμογή του προτύπου, μια οργάνωση θα αποφύγει να βλάψει τη φήμη της, ως συνέπεια μιας ενδεχόμενης συμμετοχής σε δωροδοκία. Η φήμη των οργανώσεων είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μακροζωία τους και για τους ενεργούς ή υποψήφιους επενδυτές.

Η Swiss Approval δίνοντας στις επιχειρήσεις το κατάλληλο διαβατήριο πρόληψης, ανίχνευσης και αντιμετώπισης της δωροδοκίας διεξάγει σεμινάριο μέσω τηλεκπαίδευσης – online training course, με την μέθοδο της Σύγχρονης Εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη παρουσία Εισηγητή καθόλη την διάρκεια της εκπαίδευσης διάρκειας 16 ωρών στην Ελληνική Γλώσσα με τίτλο:

«ISO 37001:2016, Διαχείριση καταπολέμησης της δωροδοκίας»

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, περιλαμβάνει  ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκμάθησης των αρχών και των απαιτήσεων του προτύπου ISO 37001:2016 για την Διαχείριση καταπολέμησης της δωροδοκίας και της διαφθοράς  και αποτελείται από: 

  • Θεωρητική κατάρτιση μέσω διαλέξεων από εμπείρους και καταξιωμένους εισηγητές/ επαγγελματίες του χώρου.
  • Προσομοίωση Διαχειρίσεων σε πλαίσιο ρεαλιστικών συνθηκών.
  • Case Studies – Μελέτες Περίπτωσης
  • Πληροφορίες για προγράμματα διαφθοράς και δωροδοκίας
  • Αξιολόγηση του κινδύνου δωροδοκίας

Το κόστος παρακολούθησης για το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα είναι στα 200€. Με την ολοκλήρωση του Εκπαιδευτικού προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης με την σφραγίδα της SWISSApprovalInstitute.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Swiss Approval Akademie, κ. Κολιτσίδα Χρήστο

στο τηλέφωνο: 210 55-62-130 ή με e-mail: training@swissapproval.gr

επίσης μπορείτε να δηλώσετε την συμμετοχής σας και ηλεκτρονικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δωροδοκία διαφθορά SWISS APPROVAL
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ