Απότομη πτώση για τις τιμές του φυσικού αερίου - Κοντά στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα - iefimerida.gr

Απότομη πτώση για τις τιμές του φυσικού αερίου - Κοντά στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα

λευκοι σωληνες φυσικο αεριο
Συμφωνία για φυσικό αέριο / shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν, καθώς τα αποθέματα παραμένουν ισχυρά ακόμη και μετά από την διακοπή των μετακινήσεων δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας από το Κατάρ.

Το ολλανδικό σημείο αναφοράς TTF σημείωσε πτώση έως και 5,6%, αφού έκλεισε υψηλότερα την Παρασκευή και διαπραγματεύεται το μεσημέρι της Δευτέρας στα 30,60 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιορισμένη ζήτηση

«Η ζήτηση φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε πολύ κάτω από τα προ των συγκρούσεων επίπεδα το 2023, και για μεγάλο μέρος του έτους ήταν επίσης κάτω από τα επίπεδα του 2022 - τα οποία ήταν ήδη χαμηλά», δήλωσε ο Adnan Dhanani, αναλυτής της RBC Europe Ltd., σε ερευνητικό σημείωμα.

Η πτώση των τιμών έρχεται μετά την είδηση ότι τουλάχιστον πέντε πλοία LNG που διαχειρίζεται το Κατάρ έχουν σταματήσει τα δρομολόγια από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αφού κατευθύνθηκαν προς το στενό Bab el-Mandeb στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, τρία από τα δεξαμενόπλοια έχουν σταματήσει στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, ένα βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και το άλλο στη Μεσόγειο κοντά στη διώρυγα του Σουέζ.

Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τις ΗΠΑ και κανονικά θα έστελνε τις εξαγωγές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, δεδομένου ότι η εναλλακτική λύση είναι η πολύ μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής. Το Κατάρ αντιπροσώπευε περίπου το 13% της δυτικοευρωπαϊκής κατανάλωσης πέρυσι.

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και από γεγονότα χιλιάδες μίλια μακριά από τις εγχώριες αγορές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν τω μεταξύ, χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία - τις μεγαλύτερες ενεργειακές αγορές της Ευρώπης - στις αρχές της εβδομάδας, ενισχύοντας τη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση και ηλεκτροπαραγωγή. Παρόλα αυτά, η υποτονική βιομηχανική κατανάλωση, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης και οι ισχυρές ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τη βορειοδυτική Ευρώπη ενδεχομένως να εμποδίσουν τις τιμές να «σκαρφαλώσουν».

Από το μέσο της εβδομάδας και μετά, θα υπάρξει σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στην κεντρική Ευρώπη, γεγονός που πιθανότατα θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές προς τα κάτω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φυσικό Αέριο τιμές αγορές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ