Πώς έσπασε νέο ρεκόρ η τιμή του ρεύματος -Διπλάσια επιδότηση για να συγκρατηθούν οι χρεώσεις του Σεπτεμβρίου

Ενέργεια - ανεμογεννήτριες / φωτογραφία shutterstock

Άλλη έννοια αποκτά, πλέον, η φράση «γίναμε Ευρώπη», καθώς τα 500άρια και 600άρια που βλέπαμε ως τώρα στις χονδρικές τιμές του ρεύματος στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, πέρασαν και τα δικά μας σύνορα.

Μετά την «ανάσα» του Σαββατοκύριακου, όπου η χονδρική τιμή του ρεύματος κινήθηκε κάτω από τα 400 ευρώ- αν και χρειάστηκε η αύξηση στο 20% της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα- η εβδομάδα ξεκινά σήμερα με ένα απίστευτο αρνητικό ρεκόρ, που προκαλεί “μούδιασμα”.

Με το ημερολόγιο να δείχνει 22 Αυγούστου, δηλαδή πριν καλά- καλά μπούμε στο Φθινόπωρο- η μέση χονδρική τιμή διαμορφώνεται στα 539,54 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση ή μάλλον «έκρηξη» 42,84% μέσα σε ένα 24ωρο. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχουμε δει ως τώρα από την έναρξη της κρίσης- το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφηκε στις 27 Ιουλίου, στα 473,93 ευρώ/MWh- επιβεβαιώνοντας έτσι όσους προειδοποιούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. «Είναι κοινή συνείδηση των Ελλήνων αλλά και όλων των Ευρωπαίων ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, με τις τιμές λιανικής στην ενέργεια να καταγράφουν ιστορικά υψηλά», σημείωσε μεταξύ άλλων και ο Κ. Σκρέκας στη δήλωση του.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένονται οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Ενέργειας αναφορικά με τις κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, για να υπολογίσουν οι καταναλωτές τι τους περιμένει τον επόμενο μήνα. Αναμφίβολα, τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για το Σεπτέμβριο, επιβεβαίωσαν ότι το Φθινόπωρο παίρνει "φωτιά".

Τα νέα τιμολόγια κυμαίνονται από τα 68 λεπτά ως το 1 ευρώ και 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με αύξηση ως και 30 λεπτά σε σχέση με τον Αύγουστο. Οι καταναλωτές, πριν αποφασίσουν τι τους συμφέρει και σε ποιον πάροχο θα μεταπηδήσουν για τον επόμενο μήνα, θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις ειδικές εταιρικές εκπτώσεις, τις εκπτώσεις συνέπειας αλλά και τα πάγια, που κυμαίνονται από 1,8 ως 5 ευρώ και μπορούν να αλλάξουν την τελική χρέωση.

Το "κλειδί" για τις τελικές επιβαρύνσεις των νοικοκυριών το Σεπτέμβριο είναι, πάντως, η κρατική επιδότηση, η οποία όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, θα είναι τέτοια που θα απορροφήσει- όπως και τον Αύγουστο- το 80% με 90% των αυξήσεων. Τι σημαίνει, όμως, αυτό πρακτικά; Τον Αύγουστο η κρατική επιδότηση ήταν 33,7 λεπτά. Για να συγκρατηθεί η τιμή της κιλοβατώρας σε αυτά τα επίπεδα, η επιδότηση θα πρέπει να αυξηθεί ως τα 60 λεπτά. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται ότι θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 1,5 δισ ευρώ κι αυτό μόνο για το Σεπτέμβριο.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανής η δυσκολία του οικονομικού επιτελείου στο να καταλήξει στο “πακέτο” που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Κι αυτό γιατί μπορεί τα στοιχεία από τον Τουρισμό και τις ροές εσόδων να επιτρέπουν την εκτίμηση του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου ως το τέλος της χρονιάς, ωστόσο μεγαλώνει το ερωτηματικό για το πόσο από αυτόν το χώρο θα “ροκανίσουν” οι κρατικές επιδοτήσεις για το ενεργειακό κόστος ως το τέλος της χρονιάς. Κι αυτή η εξίσωση μόνο εύκολη δεν είναι, αν λάβει κανείς υπόψη τι ακριβώς προμηνύουν τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο της Ενέργειας.

Τα συμβόλαια για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας το Χειμώνα στην Ευρώπη, προκαλούν ίλιγγο. Ειδικότερα, για τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, για τη Γαλλία κλείνουν στα 1.105 ευρώ, την Ιταλία στα 633 ευρώ, τη Γερμανία στα 620 ευρώ! Ακόμα και η στροφή στον άνθρακα, ως εναλλακτική λύση, γίνεται πιο ακριβή. Μέσα σε μια εβδομάδα η τιμή του αυξήθηκε κατά 4%, ενώ οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων εκτινάχθηκαν στα 98 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24% σε ένα μήνα!!!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ