Ανοιξε η πλατφόρμα για την α' κατοικία -Με το καλημέρα 222 αιτήσεις «κόκκινων» δανειοληπτών - iefimerida.gr

Ανοιξε η πλατφόρμα για την α' κατοικία -Με το καλημέρα 222 αιτήσεις «κόκκινων» δανειοληπτών

Σπίτια, Αθήνα, πράσινο
Ανοιξε η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Με το… δάκτυλο στο κουμπί, περίμεναν πολλοί δανειολήπτες να ανοίξει η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και είναι ενδεικτικό ότι από το Σάββατο κιόλας πολλοί «κόκκινοι» δανειολήπτες επιχείρησαν να υποβάλουν αίτηση κατά την πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής!

Από τις 8 το πρωί και ως τις 9, που το επιτελείο της ΕΓΔΙΧ μαζί με τη Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών παρουσίασαν την πλατφόρμα, 222 δανειολήπτες είχαν ήδη πάρει ηλεκτρονικό αριθμό πρωτοκόλλου, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία, χωρίς πάντως να μπορεί να προδικάσει κανείς το τελικό αποτέλεσμα. Σημειωτέον, ότι από τη στιγμή της αίτησης, έως ότου γίνει η μεταφόρτωση δεδομένων από το Taxis και τον Τειρεσία, απαιτούνται 7 ημέρες, οπότε και κρίνεται τότε αν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος με βάση εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια και υπόλοιπο οφειλής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο Ειδικός Γραμματέας Φ. Κουρμούσης τα επόμενα στάδια θεωρητικά μπορούν να διαρκέσουν 1 + 1 μήνα, προκειμένου να απαντήσουν οι τράπεζες για την προτεινόμενη ρύθμιση και εν συνεχεία να απαντήσει ο δανειολήπτης αν την αποδέχεται. Στην πραγματικότητα, όμως, οι χρόνοι θα είναι πολύ πιο σύντομοι, καθώς οι ρυθμίσεις είναι fixαρισμένες και απλώς θα πρέπει να κατανέμεται το βάρος ανά τράπεζα, στην περίπτωση που τα δάνεια είναι περισσότερα από ένα.

Η διαδικασία για την προστασία της α' κατοικίας από πλειστηριασμό

Το πρώτο στάδιο, δηλαδή από τη στιγμή που κάποιος θα μπει στην πλατφόρμα, έως ότου οριστικοποιήσει την αίτηση, έχει 10 απλά βήματα, που αφορούν κυρίως στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών, ενώ κρίσιμη χαρακτηρίζεται η αποδοχή της άρσης φορολογικού- τραπεζικού απορρήτου, αφού σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία δεν προχωράει. Σημειωτέον, ότι στην περίπτωση των εν διαστάσει συζύγων, η διάσταση αυτή θα πρέπει να δηλωθεί στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ., έτσι ώστε να μην απαιτείται και η συναίνεση της συζύγου στην άρση των απορρήτων, ωστόσο είναι αυτονόητο ότι έτσι ο αιτούμενος προστασίας δεν θα έχει την προβλεπόμενη προσαύξηση εισοδήματος. Επιπλέον, αν το ακίνητο ανήκει 50- 50 στους συζύγους, θα πρέπει να υποβληθούν 2 ξεχωριστές αιτήσεις.

Η όλη αρχική διαδικασία απαιτεί 15- 20 λεπτά και το «χτίσιμο» της πλατφόρμας έχει γίνει πάνω στο προφίλ ενός απόφοιτου Λυκείου, με ένα στεγαστικό δάνειο. Όσον αφορά στις αντοχές του συστήματος, υπολογίζεται ότι αντέχει περίπου 100.000 αιτήσεις την ημέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα γίνεται η αναστολή πλειστηριασμού

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την αναστολή πλειστηριασμών, θα πρέπει ο αιτούμενος να κριθεί πρώτα επιλέξιμος, άρα η υποβολή και μόνο της αίτησης δεν είναι αρκετή. Προστασία ισχύει, επίσης, για το 15νθήμερο εντός του οποίου κάποιος αποφασίσει να προσφύγει στα δικαστήρια, απορρίπτοντας την προτεινόμενη ρύθμιση. Ένας λόγος απόρριψης θα μπορούσε να είναι η διαφορά μεταξύ οφειλέτη- τράπεζας για την εμπορική αξία του ακινήτου, με βάση την οποία υπολογίζονται οι δόσεις σε βάθος 25 ετών αλλά και το «κούρεμα». Σύμφωνα, πάντως, με τη Γ.Γ. της ΕΕΤ, Χ. Απαλλαγάκη, δεν αναμένονται τέτοιες σημαντικές διαφορές.

Στα θετικά της διαδικασίας είναι ότι δεν απαιτείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα για να προχωρήσει κανείς τη διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα κι αν έχει χρέη στην εφορία ή στον ΕΦΚΑ, δεν υπάρχει αδυναμία ρύθμισης του ή των δανείων του. Το επιτελείο της ΕΓΔΙΧ σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει και οι συνυπόχρεοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία, καθώς έτσι εξασφαλίζονται από την αναζήτηση της διαφοράς του «κουρέματος» εκ μέρους των τραπεζών.

Πώς γίνεται η επιδότηση κόκκινων δανείων

Όσον αφορά στη διαδικασία της επιδότησης, αυτή αρχίζει να «τρέχει» από τον επόμενο μήνα της ρύθμισης και κυμαίνεται από 20% ως 50%. Σημειωτέον ότι ακόμα κι αν ξεπεράσει κανείς τα εισοδηματικά όρια υπαγωγής στη ρύθμιση στην πορεία των επόμενων ετών, ΔΕΝ εκπίπτει της ρύθμισης αλλά χάνει την επιδότηση.

Αυτό που πρέπει, πάντως, να σημειωθεί είναι ότι αν και η πλατφόρμα άνοιξε, δεν είναι ακόμα σαφές πόσοι μπορούν να υπαχθούν. Αν και ο Διευθυντής της ΕΓΔΙΧ, Μ. Ολυμπίτης, έκανε λόγο για περίπου 200.000 πολίτες, η Γ.Γ. της ΕΕΤ μίλησε για 150.000 δανειολήπτες, με περίμετρο δανείων περίπου 9 δις ευρώ, ενώ οι πληροφορίες όλο αυτό το διάστημα ανέφεραν για προστασία σε 130.000 στεγαστικά και 50.000 επιχειρηματικά δάνεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ