Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο -Ισχυρή ζήτηση - iefimerida.gr

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο -Ισχυρή ζήτηση

Ακρόπολη, ευρωπαϊκή και ελληνική σημαία
Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, το δεύτερο που εκδίδεται από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι πρώτες πληροφορίες από την αγορά για το 10ετές ομόλογο αναφέρουν ότι πριν καλά-καλά ανοίξει το βιβλίο προσφορών, οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον και στη δευτερογενή αγορά! Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί στο 1,45- 1,50%. Το αρχικό επιτόκιο, με το άνοιγμα του βιβλίου, είχε τοποθετηθεί στο mid swap + 170/175 bps, δηλαδή στο 1,65% με 1,70%.

Στοχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αντλήσει από τις αγορές μέχρι τέλους του έτους περίπου 4 δισ. ευρώ, προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν προκαλέσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πάνδημίας του κορωνοιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζεται ο στόχος για την μείωση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων κατά 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους. Επίσης είναι πολύ πιθανόν να αναβληθεί η πρόωρη εξόφληση μέρους και συγκεκριμένα 1,7 δισ. ευρώ, του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι και στο τέλος του 2019 το Δημόσιο είχε προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Η συγκεκριμένη έκδοση των 10ετών ομολόγων, αποτελεί την «τρίτη έξοδο του Δημοσίου» στις αγορές από την αρχή του έτους. Προηγήθηκαν η έκδοση 15ετών ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,88%, και η έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%.

Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα ποσά που δανείζεται το κράτος από τις αγορές χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Καθώς, τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αρχίσουν να εισρέουν από τον Ιούλιο.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες στόχος είναι η άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι μετά το νέο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το σχέδιο της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης», το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να έχουν υποχωρήσει κατά πολύ (η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,38%).

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ