Στη ραγδαία εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και στην ταχύτατη έλευση του Agentic AI αναφέρθηκε ο κ. Αλέξανδρος Μάνος, CEO Netcompany SEE & EUI, από το βήμα του 29th Annual Economist Government Roundtable.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Το 2017, όταν ξεκινήσαμε να επενδύουμε στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η χρήση της ήταν πολύ πιο τεχνική. Υλοποιούσαμε αλγοριθμους και εφαρμογές που αφορούσαν τη βελτιστοποίηση των δικτύων, την επεξεργασία τεράστιου όγκου δεδομένων, την αύξηση της αποδοτικότητας και τη βελτίωση των υπηρεσιών των πελατών μας. Αυτό όμως άλλαξε με την έλευση του GenAI, καθώς η χρήση του ΑΙ έγινε πολύ πιο εύκολη και ευρεία. Πλέον μπορούσε να αξιοποιηθεί στις καθημερινές εργασίες και άμεσα θέσαμε τον στόχο να το ενσωματώσουμε εσωτερικά, στην ανάπτυξη κώδικα, testing, documentation, όσο και να προσφέρουμε νέες υπηρεσίες στους πελάτες μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει ζωή σε AI Assistants για πολλές εταιρείες – από τον χρηματοπιστωτικό και τον ασφαλιστικό κλάδο, έως τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια - εξυπηρετώντας τις εσωτερικές τους ανάγκες, αλλά και των πελατών τους».
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. ΜΆΝΟς: «Σήμερα βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη ημέρα. Από τους assistants που απλά απαντούν μία ερώτηση ή δημιουργούν μία εικόνα, έχουμε μεταβεί στους agents, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν αυτόνομα προς έναν στόχο που τους έχει ανατεθεί, με περιορισμένη παρέμβαση από τον άνθρωπο, καθιστώντας τους ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο για κάθε επιχείρηση ή οργανισμό».
«Συνεργαζόμαστε με πελάτες μας στις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα για την υλοποίηση agentic AI λύσεων, αξιοποιώντας τις πλατφόρμες μας EASLEY AI και PULSE. Παράλληλα, σχεδιάζουμε την επέκταση της παρουσίας μας σε ακόμη περισσότερους τομείς, όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, τα logistics και η εφοδιαστική αλυσίδα».
Το PULSE λειτουργεί ως Orchestration Layer, το οποίο συντονίζει ανθρώπους, AI Agents και επιχειρησιακές διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη σύνθετων στόχων και στη σημαντική ενίσχυση της αποδοτικότητας των οργανισμών.
Αναφέρθηκε, ωστόσο, και στις προκλήσεις που προκύπτουν από την έλευση του agentic AI: «Yπάρχουν κίνδυνοι να προκληθούν αστοχίες και λάθη. Πριν δοθεί ένας στόχος στον AI Agent, θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί δικλείδες ασφαλείας -τα ασφαλή όρια, δηλαδή, μέσα στα οποία θα λειτουργεί σε συνδυασμό με την ανθρώπινη παρέμβαση, όπου αυτή χρειάζεται, ώστε να επιτευχθεί ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα».
Ο κ. Μάνος τόνισε ότι για να εγγυηθεί η ασφάλεια στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός EU AI Act είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά δεν επαρκεί: «Πλέον, με τους ΑΙ agents που θα λειτουργούν αυτόνομα, οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν και θα πρέπει να δράσουμε ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης της λύσης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα λειτουργήσει μόνο μέσα στα επιθυμητά πλαίσια».