Αλλαγή στόχευσης στα μέτρα στήριξης ζητά ο ΣΕΒ -Έως και 7% η ύφεση - iefimerida.gr

Αλλαγή στόχευσης στα μέτρα στήριξης ζητά ο ΣΕΒ -Έως και 7% η ύφεση

ΣΕΒ
ΣΕΒ / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Φρένο» στα οριζόντια μέτρα, που ίσχυσαν κατά την καραντίνα και στροφή σε στοχευμένες παρεμβάσεις, ζητάει ο ΣΕΒ από την κυβέρνηση, εν όψει της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας.

«Στη νέα φάση που εισέρχεται η κοινωνία μας με την άρση του lockdown, είναι εκ των ων ουκ άνευ να αλλάξουν προς το αποτελεσματικότερο και οι αντίστοιχες πρακτικές στήριξης των εισοδημάτων και της απασχόλησης» παρατηρεί ο ΣΕΒ, παρατηρώντας ότι η στήριξη των επιχειρήσεων, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με βάση τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στον οποίο ανήκουν (ΚΑΔ), αφενός περιορίζει τον κύκλο των πληττόμενων επιχειρήσεων, ενώ, σε μερικές περιπτώσεις, έχει ως αποτέλεσμα και την αυθαίρετη επιλογή κλάδων προς στήριξη, και αφετέρου δεν λαμβάνει υπόψη τον βαθμό κατά τον οποίο πλήττονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι η πρόταση; Να χρησιμοποιηθεί το στοιχείο της κάμψης του κύκλου εργασιών, με τη στήριξη να διαφοροποιείται ανάλογα με τις διακυμάνσεις του κύκλου εργασιών μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ τα μέτρα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας και στη μείωση του μισθολογικού κόστους, παράμετροι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη βιωσιμότητα και των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

«Η άρση του lockdown δεν σημαίνει αυτόματη επιστροφή στην κανονικότητα. Συνεπώς, η στήριξη θα πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα με το ρυθμό που ο κύκλος εργασιών επιστρέφει στην κανονικότητα», σημειώνει ο ΣΕΒ, ενώ μπαίνοντας στη νέα φάση προτείνει η στήριξη της απασχόλησης να επικεντρωθεί στην επιδότηση της απώλειας εισοδήματος των εργαζομένων, που θα απασχολούνται με βελτιούμενες συνθήκες εργασίας όσο θα περνά ο καιρός, και όχι στην επιδότηση της αναστολής εργασίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, μέχρι το τέλος του έτους.

Με δεδομένο ότι η άρση του lockdown δεν σημαίνει και επαναφορά του κύκλου εργασιών στα προ κρίσης επίπεδα, θέση του ΣΕΒ είναι ότι η στήριξη των επιχειρήσεων με κριτήριο τη μεταβολή του κύκλου εργασιών θα χρειαστεί να διαρκέσει περισσότερο χρόνο, σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος του 2020. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προκύπτουν δυσκαμψίες που δεν επιτρέπουν την ομαλή προσαρμογή της οικονομίας στην ύφεση που είναι δεδομένη.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για την ύφεση, με το καλό σενάριο υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 4% και 7%, ενώ για το 2021 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης +6% έως +9%. Έτσι, στη διετία 2020-2021, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί ετησίως κατά μέσο όρο σε περίπου +2% (με την προϋπόθεση ότι η πανδημία του COVID-19 θα έχει, σε μεγάλο βαθμό, ελεγχθεί μέχρι τις αρχές του 2021). Σε αυτό το σενάριο, η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης προς το +3% το 2022 θα πρέπει να θεωρείται εφικτή.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ