Αλλαγές στις αντικειμενικές 14 περιοχών: Πώς επηρεάζει τον ΕΝΦΙΑ, μειώσεις αλλά και αυξήσεις -Παραδείγματα | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Αλλαγές στις αντικειμενικές 14 περιοχών: Πώς επηρεάζει τον ΕΝΦΙΑ, μειώσεις αλλά και αυξήσεις -Παραδείγματα

Εξοικονομώ - Αυτονομώ - Ακίνητα στην Αθήνα
Φωτογραφία: EUROKINISSI, ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

«Γκάζι» πατάνε στην ΑΑΔΕ προκειμένου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να αναρτηθούν στο Taxis ει δυνατόν μέσα στο Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο δέκα ημερών έως την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου.

Στο παρά 1’ της διαδικασίας επήλθαν αλλαγές στη βάση υπολογισμού του φόρου σε 14 περιοχές, όπου, μετά από προσφυγές, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να τροποποιηθούν οι Τιμές Ζώνης και μάλιστα αναδρομικά, «πατώντας» πάνω σε αβλεψίες, αστοχίες ή ελλείψεις κατά τη διαδικασία υπολογισμού αυτών των τιμών, πάντα σε συνάρτηση με τα δεδομένα της αγοράς. Συνολικά, πρόκειται για 16 περιοχές. Σε 2 από αυτές οι τιμές έμειναν αμετάβλητες, σε 10 υποχώρησαν σημαντικά, ενώ στις υπόλοιπες 4 ανέβηκαν, χωρίς να επηρεάζεται απαραίτητα ο τελικός φόρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές, οι οποίοι κλιμακώνονται ανάλογα με την Τιμή Ζώνης, συνεπώς αν με την τροποποίηση της τιμής το ακίνητο δεν αλλάζει κλιμάκιο, ο κύριος φόρος παραμένει και φέτος αμετάβλητος. Αντιθέτως, αν το ή τα ακίνητα στις εν λόγω περιοχές ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ, τότε υπόκεινται και σε συμπληρωματικό φόρο, οπότε κάθε αλλαγή προς τα πάνω ή προς τα κάτω μεταβάλλει και τον τελικό φόρο.

Ποιες περιοχές καλύπτονται από τις αποφάσεις του ΣτΕ

Αυτές είναι οι περιοχές που καλύπτονται από τις αποφάσεις του ΣτΕ και στις οποίες επήλθαν μεταβολές με παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών:

Iσχύουν από 2 Οκτωβρίου 2019

 • για τη ζώνη Α' της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής σε 3.950 ευρώ, από 4.200 ευρώ
 • για τη ζώνη Β' της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής σε 3.10) ευρώ, από 3.750 ευρώ
 • για τη ζώνη ΣΤ' της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής σε 2.800 ευρώ, από 3.250 ευρώ.
 • για τη ζώνη Α' της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής σε 3.750 ευρώ, από 4.150 ευρώ.
 • για τη ζώνη Β' της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής σε 4.700 ευρώ, δηλαδή έμεινε αμετάβλητη.
 • για τη ζώνη Γ' της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής σε 3.300 ευρώ, από 3.550 ευρώ.
 • για τη ζώνη Δ' της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής σε 3.350 ευρώ, από 3.200 ευρώ
 • για τη ζώνη ΚΕ' του 1ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής σε 3.250 ευρώ, από 3.050 ευρώ.
 • για τη ζώνη Ε' Εκάλης του Δήμου Κηφισιάς, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής σε 2.000 ευρώ, από 1.900 ευρώ.
 • για τη ζώνη Α' του οικισμού Λιλαίας του Δήμου Δελφών, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε 1.000 ευρώ, από 900 ευρώ.
 • για τη ζώνη Α' του οικισμού Αετοφωλιάς της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου, του Δήμου Τήνου, της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε 900 ευρώ, από 1.050 ευρώ.
 • για τη ζώνη Α' του οικισμού Αγίας Βαρβάρας της Δημοτικής Ενότητας Τήνου του Δήμου Τήνου της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε 850 ευρώ, από 1.100 ευρώ.

Ισχύουν από 18 Δεκεμβρίου 2019

 • για τη ζώνη Α' του οικισμού Καρκάδος, της Δημοτικής Ενότητας Τήνου, του Δήμου Τήνου, της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε 800 ευρώ, από 1.050 ευρώ.
 • για τη ζώνη Β' του οικισμού Κάτω Κλείσματος, της Δημοτικής Ενότητας Τήνου, του Δήμου Τήνου, της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε 950 ευρώ, από 1.050 ευρώ.
 • για τη ζώνη Α' του οικισμού Καλλονής της Δημοτικής Ενότητας Τήνου, του Δήμου Τήνου, της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε 1.100 ευρώ, δηλαδή έμεινε αμετάβλητη
 • για τη ζώνη ΣΤ' Τήνου, του Δήμου Τήνου, της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε 950 ευρώ, από 1.250 ευρώ

Ισχύουν από 8/6/2016 έως 31/12/2018

 • για την Β' ζώνη Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού σε τρεις χιλιάδες εκατόν πενήντα (3.150) ευρώ αντί 4.000 ευρώ
 • για την ΣΤ' ζώνη Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού σε δυο χιλιάδες πεντακόσια πενήντα (2.550) ευρώ αντί 3.850 ευρώ
 • για την Α' ζώνη Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού σε τρείς χιλιάδες εξακόσια (3.600) ευρώ αντί 4.100 ευρώ
 • για την Γ' ζώνη Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού σε τρείς χιλιάδες διακόσια πενήντα (3.250) ευρώ αντί 3.650 ευρώ.

Παραδείγματα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Στ’ Ζώνη Ψυχικού, 2ου ορόφου, 20ετίας, διπλής πρόσοψης, υπαγόταν σε συντελεστή Κύριου Φόρου 9,20 αλλά πλέον πέφτει κλιμάκιο, με αποτέλεσμα ο συντελεστής να είναι 7,60. Έτσι, ο Κύριος φόρος θα πέσει από τα 995 ευρώ στα 822 ευρώ, δηλαδή 173 ευρώ χαμηλότερα. Το εν λόγω ακίνητο υπάγεται, όμως και σε Συμπληρωματικό φόρο. Με τη μείωση της αντικειμενικής του αξίας, ο φόρος αυτός πέφτει από τα 150 ευρώ στα 45 ευρώ, δηλαδή 105 ευρώ χαμηλότερα. Συνολικά, για το εν λόγω ακίνητο ο ΕΝΦΙΑ είναι 278 ευρώ μικρότερος.

Διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Πλάκα-Μοναστηράκι, 1ου ορόφου, 30ετίας, διπλής πρόσοψης, παραμένει στο ίδιο κλιμάκιο Κύριου Φόρου, παρά την αύξηση της Τιμής Ζώνης, με αποτέλεσμα αυτός να διατηρείται στα 938 ευρώ. Προκύπτει, ωστόσο, αύξηση στο Συμπληρωματικό Φόρο, καθώς η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανεβαίνει στις 325.000 ευρώ από 305.000 ευρώ. Η επιβάρυνση διαμορφώνεται σε 60 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ