fbpx Ολη η αλήθεια για τα εργασιακά του ΟΤΕ- Η απεργία διάρκειας 3 εβδομάδων και τα κίνητρά της | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ολη η αλήθεια για τα εργασιακά του ΟΤΕ- Η απεργία διάρκειας 3 εβδομάδων και τα κίνητρά της

Το Μέγαρο του ΟΤΕ
13|01|2020 | 15:33
Το Μέγαρο του ΟΤΕ/Φωτογραφία: Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν χθες, μετά από 3 εβδομάδες οι απεργιακές κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού οργάνου του ΟΤΕ, που πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα και είχαν σαν αποτέλεσμα τον στιγματισμό από τις ακραίες επιλογές των συνδικαλιστών, πρωτοφανείς για έναν ιδιωτικό και σύγχρονο οργανισμό.

Το κλίμα ήταν βαρύ, με αποκλεισμούς κτιρίων και καταστημάτων, με παρεμπόδιση των εργαζομένων που επιθυμούσαν να προσέλθουν στην εργασία τους, με σκληρή γλώσσα για μαζικές απολύσεις αλλά και την συμπαράσταση του Ρουβίκωνα, με επίθεση στο σπίτι διοικητικού στελέχους του ΟΤΕ. Τι όμως συνέβη πραγματικά και οδήγησε σε αυτή την ακραία κατάσταση, σε μια εταιρεία που έχει καταφέρει να κρατήσει πολύ σοβαρή στάση στα εργασιακά θέματα; Σύμφωνα με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, ο βασικός λόγος ήταν οι «απολύσεις» 6 φυλάκων. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα;

Φύλακες: Κίνητρα αποχώρησης έως και 230.000 ευρώ

Ο ΟΤΕ είχε προαναγγείλει, ήδη από το 2018, την κατάργηση του αντικειμένου της φυσικής φύλαξης στα κτίριά του και την ανάθεση του έργου σε εξωτερικούς προμηθευτές. Ούτως ή άλλως, το μεγαλύτερο μέρος του έργου της φυσικής φύλαξης των εγκαταστάσεων και υποδομών του Ομίλου ΟΤΕ επί σειρά ετών υλοποιούνταν από εξωτερικούς συνεργάτες.

Τον Μάρτιο του 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης για τους 74 εργαζόμενους στην εν λόγω υπηρεσία. Το πρόγραμμα περιελάβανε πολύ υψηλά χρηματικά πακέτα, που έφταναν και τις 230.000 ευρώ, αλλά και τη δυνατότητα συνέχισης της εργασίας, σε ανάλογη θέση στον προμηθευτή, για 3 χρόνια.

Από τους 74 εργαζόμενους, οι 68 αποδέχτηκαν τα κίνητρα και αποχώρησαν από την εταιρεία, ενώ 6 αποφάσισαν να μην επωφεληθούν του πακέτου κινήτρων και αποχώρησαν στο τέλος του έτους με τη νόμιμη αποζημίωση.

Παρασυρμένοι από τις συνδικαλιστές φωνές, οι 6 φύλακες έμειναν μετέωροι, κλωτσώντας κυριολεκτικά την ευκαιρία να αποχωρήσουν με μυθικά χρηματικά πακέτα και διασφαλισμένους μισθούς για την επόμενη τριετία. Αντ’ αυτού, επέλεξαν να φύγουν με τη νόμιμη αποζημίωση!

ΟΜΕ ΟΤΕ: Απεργία 22 μέρες για «απολύσεις»

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ χρησιμοποίησε τους φύλακες που επέλεξαν να μην επωφεληθούν του πακέτου κινήτρων, για να μην προσέλθει στο διάλογο για την κατάρτιση ΣΣΕ που έληγε στις 30/12.

Η πρώτη συνάντηση της νέας διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τη Διοίκηση του ΟΤΕ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 5/12. Μετά από 6 μόλις εργάσιμες ημέρες από την πρώτη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κήρυξε απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων, εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

Αποκλεισμοί κτιρίων

Από την πρώτη κιόλας μέρα της απεργίας, τα ποσοστά συμμετοχής της οποίας εκτιμάται ότι κινήθηκαν στο 20-25%, οι συνδικαλιστές προσπάθησαν να επιβάλλουν με εκβιαστικό τρόπο την απεργία στους εργαζομένους. Έτσι, παρατηρήθηκαν φαινόμενα αποκλεισμού κτιρίων και καταστημάτων της εταιρείας και παρεμπόδισης εργαζομένων να εισέλθουν στους χώρους για να εργαστούν, κάτι που προκάλεσε μεγάλη ταλαιπωρία και αναστάτωση στους καταναλωτές.

Αν και έγιναν επανειλημμένα συστάσεις, τόσο από την εταιρεία όσο και από την αστυνομία, για συμμόρφωση, το φαινόμενο συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της απεργίας, με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Παρέμβαση Ρουβίκωνα

Την κατάσταση ήρθε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο η παρέμβαση του Ρουβίκωνα, καθώς μέλη της αναρχικής ομάδας έγραψαν και φώναξαν συνθήματα στο σπίτι του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα περί μαζικών απολύσεων της ΟΜΕ ΟΤΕ.

Λήξη απεργίας

Η πολυήμερη απεργία της ΟΜΕ ΟΤΕ έληξε στις 12/1, και τώρα οι συνδικαλιστές βρίσκονται προ των ευθυνών τους καθώς πλέον η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει λήξει από τις 30/12 και το θέμα των φυλάκων έχει κλείσει.

Οι συνδικαλιστές έχουν αναφέρει ότι έκλεισε ο πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέων "εάν η διοίκηση του ΟΤΕ δεν προσέλθει καλόπιστα σε διαπραγμάτευση". Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει προσδιορίσει την νέα συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου μετά τις 20 Ιανουαρίου ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα ακολουθήσει.

Η εργασιακή πραγματικότητα στον ΟΤΕ δεν δικαιολογεί την ακρότητα των αντιδράσεων

Οι σφοδρές αντιδράσεις των συνδικαλιστών προκαλούν εντύπωση, καθώς η εργασιακή πραγματικότητα στον ΟΤΕ δείχνει μία εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη που μετ’ επιτάσεως σκιαγραφούν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, την τελευταία δεκαετία, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει φροντίσει να ανανεώσει το προσωπικό του με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, μέσα από προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης.

Από το 2010, 6.500 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει από τον ΟΤΕ, λαμβάνοντας πακέτα ύψους €150.000 κατά μέσο όρο, δηλαδή 4-5 φορές πολλαπλάσια της νόμιμης αποζημίωσης, αλλά και άλλα προνόμια, όπως: κάλυψη του κόστους αυτασφάλισης, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κ.ά.

Το συνολικό μικτό κόστος των προγραμμάτων εθελουσίας, έχει φτάσει το 1 δισ. ευρώ και έχει χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από τα κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ, χωρίς καμία επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου.

Η πρακτική αυτή ήταν συνειδητή απόφαση της διοίκησης προκειμένου να αναδιοργανώσει την εταιρεία με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο και με σεβασμό στην προσφορά και τον κόπο των εργαζομένων.

Καθώς πολύς λόγος γίνεται από την ομοσπονδία για «απολύσεις» στον ΟΤΕ, τα στοιχεία που μας διέθεσε η εταιρεία, δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα: από το 2010 έχουν γίνει μόλις 45 απολύσεις, οι 15 από αυτές για λόγους απόδοσης και οι υπόλοιπες 30 για πειθαρχικά παραπτώματα, όπως κλοπές, χειροδικία, υπεξαιρέσεις κτλ.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι, για ποιον λόγο έγινε μια απεργία 3 εβδομάδων σε μία ιδιωτική εταιρεία που φροντίζει έμπρακτα, όπως όλα δείχνουν, για το προσωπικό της; Το ερώτημα μένει αναπάντητο…

ΣΧΟΛΙΑ