Ανάσα για τα ακίνητα με το πάγωμα ΦΠΑ: Πώς θα δηλωθεί το αδιάθετο stock- Τι ισχύει για τις αντιπαροχές | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Ανάσα για τα ακίνητα με το πάγωμα ΦΠΑ: Πώς θα δηλωθεί το αδιάθετο stock- Τι ισχύει για τις αντιπαροχές

Οικοδομή
Οικοδομή / φωτογραφία eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Προαιρετικού χαρακτήρα είναι η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα με άδεια κατασκευής από το 2006 ως σήμερα.

Όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του Γ. Πιτσιλή, με αίτηση που η επιχείρηση κατασκευής και πώλησης οικοδομών, αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι 31/1/.2022 η εφαρμογή του ΦΠΑ στα «νεόδμητα ακίνητα» και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής πρέπει αυτός να συνυποβάλλει με την αίτησή του κατάσταση με τα «αδιάθετα» ακίνητα, δηλαδή τα ακίνητα που, έως το χρόνο της αίτησης αναστολής, δεν έχουν πωληθεί ή χρησιμοποιηθεί (ώστε να έχει προηγηθεί αυτοπαράδοσή τους κλπ.). Συνεπώς η αναστολή καταλαμβάνει όλα τα αδιάθετα ακίνητα του υποκειμένου, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προθεσμία για την αίτηση αναστολής

Η προθεσμία της αίτησης αναστολής για τις παλιές άδειες είναι έως και τις 12/6/2020 ενώ η προθεσμία της αίτησης αναστολής για άδειες που εκδίδονται εφεξής είναι έξι μήνες από την έκδοση της εκάστοτε άδειας. Σε κάθε περίπτωση η αίτηση αναστολής καταλαμβάνει το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του υποκειμένου από όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί έως το χρόνο της αίτησης αναστολής. Άδεια που τυχόν εκδίδεται είτε μετά την αίτηση αναστολής και μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστολής είτε μετά την έκδοση της απόφασης αναστολής δεν καταλαμβάνεται από την αναστολή. Σε περίπτωση που ο υποκείμενος επιθυμεί την αναστολή αυτής της άδειας θα πρέπει να τη ζητήσει εκ νέου.

Το μέτρο της αναστολής καταλαμβάνει και την αντιπαροχή, αλλά με μια διαφορά. Εάν η υποχρέωση έκδοσης στοιχείου παράδοσης κτισμάτων προς τον οικοπεδούχο έχει ήδη γεννηθεί για την κατασκευαστική επιχείρηση πριν από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν. 4646/2019 για το "πάγωμα" και την ένταξη του στο καθεστώς αναστολής ΦΠΑ, τότε το στοιχείο επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει και το θέμα των εισροών- εκροών ΦΠΑ για τα ακίνητα που μπαίνουν σε καθεστώς "αναστολής", επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα μπορεί να γίνει έκπτωση του φόρου. Συγκεκριμένα, οι κατασκευαστικές που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αναστολής ΦΠΑ, εξακολουθούν να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Με την υποβολή των δηλώσεων οι υποκείμενοι εκπίπτουν κανονικά τις εισροές που αναλογούν στα ακίνητα που έχουν ήδη διατεθεί με ΦΠΑ και συνεχίζουν να κατασκευάζονται, εφόσον υπάρχουν τέτοια, ενώ ΔΕΝ εκπίπτουν τις εισροές που αναλογούν στα ακίνητα υπό αναστολή, είτε αυτά έχουν διατεθεί είτε όχι, όπως αντίστοιχα δεν εκπίπτουν τον φόρο εισροών που αναλογεί σε ακίνητα που έχουν διατεθεί ως πρώτη κατοικία κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ακίνητα ΦΠΑ αντιπαροχή οικοδομή ΦΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ