ΑΑΔΕ και Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας - iefimerida.gr

ΑΑΔΕ και Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη χθες Παρασκευή μεταξύ του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή και του Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), Δρ. Χρήστου Τσίτουρα
Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη χθες Παρασκευή μεταξύ του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή και του Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), Δρ. Χρήστου Τσίτουρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη χθες Παρασκευή μεταξύ του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή και του Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), Δρ. Χρήστου Τσίτουρα, με στόχο την διαφύλαξη της ασφάλειας από έκνομες ενέργειες του αερομεταφερόμενου φορτίου από τρίτες χώρες προς αερολιμένες της ΕΕ, καθώς και των αερομεταφορών γενικότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την συνεργασία των δυο Αρχών, επιδιώκεται η αξιοποίηση της ανάλυσης κινδύνου από τις τελωνειακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Συστήματος Ελέγχου Εισαγωγών (ICS2), προκειμένου να:

  • λαμβάνονται ενισχυμένα μέτρα ελέγχου σε αερομεταφερόμενα φορτία τρίτων χωρών προς αερολιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και,
  • εφόσον κρίνεται αναγκαίο, να αποτρέπεται η φόρτωση των εμπορευμάτων αυτών στα αεροσκάφη ή,
  • εφόσον αυτά έχουν φορτωθεί, να ενημερώνονται έγκαιρα οι αρχές των κρατών μελών υπέρπτησης και υποδοχής.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

§ η ανάπτυξη ενός διεθνούς συστήματος παροχής πληροφοριών για τα αερομεταφερόμενα φορτία τρίτων χωρών προς αερολιμένες της ΕΕ, πριν την φόρτωσή τους σε αεροσκάφος.

§ η καθιέρωση υποχρέωσης των φορέων μεταφοράς φορτίου τρίτων χωρών να εφαρμόζουν πρόσθετα μέτρα, κατόπιν ενημέρωσης από τις τελωνειακές υπηρεσίες μέσω της ΑΠΑ, ότι το φορτίο χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

§ ο προσδιορισμός από την ΑΠΑ της μεθοδολογίας ελέγχου φορτίου υψηλού κινδύνου.

§ ο συντονισμός των διαδικασιών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, σε περίπτωση που οι Τελωνειακές Αρχές εκδώσουν μήνυμα «Μη φόρτωσης» (Do Not Load - DNL) συγκεκριμένης αποστολής φορτίου.

§ η ενεργοποίηση του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Contingency Plan), όταν έχει ήδη αναχωρήσει αεροσκάφος το οποίο μεταφέρει φορτίο δυνητικά επικίνδυνο για την πολιτική αεροπορία. Στην περίπτωση αυτή η ΑΠΑ ενημερώνει τον πρώτο ευρωπαϊκό αερολιμένα υποδοχής.

§ ο συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας μέσω ασφαλούς διαδικτυακής σελίδας του ICAO, οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου, για πιθανές περαιτέρω ενέργειες στο πρώτο κράτος υποδοχής στην Ε.Ε. ή στο πρώτο κράτος υπέρπτησης.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Αρχών μας θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της διαχείρισης κινδύνων. Με το σημερινό μνημόνιο οι τελωνειακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ γίνονται "τα μάτια" της ΑΠΑ χάρη στην τεχνογνωσία και την πληροφορία που εισφέρουν. Για την προαγωγή της αεροπορικής ασφάλειας και την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Για την περαιτέρω διευκόλυνση της ελεύθερης ροής του νόμιμου εμπορίου και την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Δρ. Χρήστος Τσίτουρας, δήλωσε: «Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, εναρμονιζόμενη πλήρως με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτελεί τον ρόλο της ως η Αρμόδια Αεροπορική Αρχή της χώρας και σπεύδει να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ασφάλειας στη μεταφορά αεροπορικών φορτίων. Το Μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα σηματοδοτεί την εγκαθίδρυση της διυπηρεσιακής συνεργασίας της ΑΠΑ και της ΑΑΔΕ με στόχο την διαφύλαξη της ασφάλειας από έκνομες ενέργειες του αεροπορικού φορτίου και της Πολιτικής Αεροπορίας γενικότερα. Ως Διοικητής ΑΠΑ, χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επίσημη έναρξη της σημαντικής αυτής συνεργασίας με κοινό γνώμονα την ανταπόκριση στην αδήριτη κοινωνική ανάγκη προώθησης της ασφάλειας στις αεροπορικές μεταφορές και εκφράζω την προσωπική μου δέσμευση καθώς και την ακλόνητη βεβαιότητά μου για την επιτυχή έκβασή της».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ