Αναβάλλεται η δημοσιοποίηση της λίστας με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου για τον Φεβρουάριο του 2027, καθώς το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να δώσει πρόσθετο χρόνο σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ώστε να αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους πριν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.
Βάσει του αρχικού προγραμματισμού, ο κατάλογος επρόκειτο να αναρτηθεί στις 30 Ιουνίου στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης οδήγησε σε αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, με την ανάρτηση να μεταφέρεται στις αρχές του 2027. Η απόφαση αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς τη φορολογική διοίκηση ή τους ασφαλιστικούς φορείς, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν ή να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, αποφεύγοντας μεταξύ των άλλων και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.
Η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν και βεβαιώθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως το τέλος του έτους, καθώς η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση, εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των οφειλετών στη ρύθμιση κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα.
Εφορία: 10.379 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν πάνω από 86 δισ. ευρώ -Στο μικροσκόπιο οι 72 δόσεις
Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί πλέον στενά τον αριθμό των μεγαλοοφειλετών που θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ένταξης στις 72 δόσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, 10.379 φορολογούμενοι εμφανίζουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. Οι συνολικές οφειλές της συγκεκριμένης κατηγορίας ανέρχονται σε 86,537 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στα 114,57 δισ. ευρώ.
Τα ίδια στοιχεία αποτυπώνουν τη χαμηλή διείσδυση των υφιστάμενων ρυθμίσεων. Μόλις το 6,83% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που υπολογίζεται σε περίπου 79 δισ. ευρώ, έχει ενταχθεί σε κάποιο καθεστώς ρύθμισης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε οφειλές ύψους 5,39 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ρυθμίσεις καταγράφεται στην κατηγορία οφειλών από 10.001 έως 100.000 ευρώ, όπου έχει υπαχθεί το 18,65% των χρεών, ενώ ειδικότερα για ποσά από 20.001 έως 50.000 ευρώ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 19,82%.
Ρυθμίσεις οφειλών: Ποιοι χρωστούν και ποιοι μπαίνουν στις δόσεις -Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εντελώς διαφορετική η εικόνα μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων. Στα φυσικά πρόσωπα, τα υψηλότερα ποσοστά ρύθμισης εμφανίζονται σε οφειλές από 500 έως 10.000 ευρώ, όπου έχει ενταχθεί το 17,05% των χρεών, με κορύφωση στην κατηγορία των 2.000 έως 3.000 ευρώ, όπου το ποσοστό φθάνει στο 19,87%.
Στα νομικά πρόσωπα, η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ρυθμίσεις εντοπίζεται στις οφειλές από 10.001 έως 100.000 ευρώ, με ποσοστό 27,09%, ενώ στην υποκατηγορία από 10.001 έως 20.000 ευρώ το ποσοστό διαμορφώνεται στο 29,27%.
Αντίθετα, ιδιαίτερα περιορισμένη παραμένει η αξιοποίηση των ρυθμίσεων τόσο στις πολύ μικρές οφειλές, κυρίως κάτω από τα 500 ευρώ, όσο και στα υψηλά χρέη, δηλαδή άνω των 50.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και άνω των 300.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, γεγονός που εξακολουθεί να προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο ως προς την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εργαλείων είσπραξης.