Τα 3 μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών: Τι αλλάζει για ρευματοκλοπές, ευάλωτους, ΑΠΕ - iefimerida.gr

Τα 3 μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών: Τι αλλάζει για ρευματοκλοπές, ευάλωτους, ΑΠΕ

 Tιμολόγια ρεύματος / EUROKINISSI
Tιμολόγια ρεύματος / EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, πολυνομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων θέτει στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και τη διατήρηση του κόστους ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα για τους καταναλωτές.

Παράλληλα, με προηγούμενα μέτρα, όπως η στήριξη των αγροτών μέσω φθηνότερων χρεώσεων, αλλά και τα πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος που αύξησαν τον ανταγωνισμό και μείωσαν τις τιμές, δημιουργείται ένα πλαίσιο διασφάλισης φθηνότερων τιμολογίων συνολικά για τους καταναλωτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τρία μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών

Το πρόγραμμα «Απόλλων», η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, αλλά και η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχουν στόχο να διαφυλάξουν τους καταναλωτές από υπέρμετρες αυξήσεις, προστατεύοντάς τους από υψηλές χρεώσεις.

Οι ρευματοκλοπές

Με το νέο πολυνομοσχέδιο θεσπίζονται αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φαινόμενα αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η υποχρέωση να προσκομιστεί νέα υπεύθυνη δήλωση του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, η αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, θεσμοθετείται η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και τίθεται ρητός χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία (τέσσερις μήνες) για μη ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα «Απόλλων» για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Επιπλέον, θεσμοθετείται το πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την επικράτεια.

Το πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση μεγάλων επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα τροφοδοτούν με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια την κατανάλωση μεγάλων ενεργειακών κοινοτήτων, που θα συσταθούν για την εφαρμογή του.

Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Επιπροσθέτως, στο νέο πολυνομοσχέδιο το ΥΠΕΝ «ρίχνει» ιδιαίτερο βάρος και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως μια ακόμα εναλλακτική λύση για μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, καθιερώνονται μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Παράλληλα, για την επιτάχυνση της προώθησης του εθνικής σημασίας σχεδίου ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, παρέχεται η δυνατότητα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων να πραγματοποιεί η ίδια, ή μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, έρευνες και μετρήσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη των νέων πάρκων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγροτικό ρεύμα

Εν τω μεταξύ, τον Μάρτιο ανακοινώθηκαν μέτρα για το αγροτικό ρεύμα, που περιλαμβάνουν ρύθμιση χρεών και εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πρόκειται για τα μέτρα που στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε διμερείς μακροχρόνιες (τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας) συμβάσεις προμήθειας ρεύματος σε καταναλωτές αγροτικής χρήσης.

Η τροπολογία προβλέπει τη σύνδεση των εν λόγω μονάδων ΑΠΕ στα δίκτυα κατ' απόλυτη προτεραιότητα, ενώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως 31/12/2023, παρέχεται η δυνατότητα άτοκης ρύθμισης, καθώς το Δημόσιο αναλαμβάνει να καταβάλει τους τόκους στους προμηθευτές. Προβλέπεται, επίσης, απόλυτη προτεραιότητα και για τις ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Ειδικότερα, για τα πρώτα δύο έτη οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά η κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά η κιλοβατώρα.
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά η κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά η κιλοβατώρα.
  • Για τα υπόλοιπα 8 έτη, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά η κιλοβατώρα.

Πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος

Την αρχή είχε κάνει η κυβέρνηση στο τέλος του προηγούμενου έτους, με τη θέσπιση των πολύχρωμων τιμολογίων ρεύματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θέσπιση και καθιέρωση των μπλε, πράσινων, κίτρινων και πορτοκαλί τιμολογίων έριξε τις τιμές σε προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα, καθώς αύξησε τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ