Στις 17 Δεκεμβρίου το τετ α τετ Μητσοτάκη-Λαγκάρντ -Τι περιμένει η Ελλάδα - iefimerida.gr

Στις 17 Δεκεμβρίου το τετ α τετ Μητσοτάκη-Λαγκάρντ -Τι περιμένει η Ελλάδα

Μητσοτάκης και Λαγκάρντ συνομιλούν
Κουβέντα για την ελληνική οικονομία θα έχουν Λαγκάρντ και πρωθυπουργός στις 17 Δεκέμβρη / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Στις 17 του μήνα, πριν καλά- καλά προλάβει να ενημερωθεί από τους επιτελείς της για τα νέα της καθήκοντα, η Κριστίν Λαγκάρντ θα υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ευκαιρία γι’ αυτό το πρώτο τετ-α-τετ με τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, θα δοθεί με το αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμήν ενός ακόμα βασικού πρωταγωνιστή του ελληνικού θρίλερ, ο οποίος αποσύρεται από το στρατηγείο της Φρανκφούρτης: του Μπενουά Κερέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ξέρουν ότι ο Γάλλος, που έπαιξε γερά ακόμα και για διάδοχος του Μάριο Ντράγκι, ήταν ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις λειτούργησε πυροσβεστικά ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο ΔΝΤ στην πολύχρονη περιπέτεια της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί κατάπληξη ότι πέρα από τον Γ. Στουρνάρα και τον Χ. Σταϊκούρα, από την ελληνική πλευρά θα δώσει το παρών και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Τι περιμένει η κυβέρνηση από την Λαγκάρντ

Τι μπορεί να περιμένει η ελληνική πλευρά από την Κριστίν Λαγκάρντ; Κατ’ αρχάς, το γεγονός ότι ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης, τόσο ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, όσο και ως επικεφαλής του ΔΝΤ, αφαιρεί κάθε επιχείρημα ότι δεν γνωρίζει τις ιδιομορφίες και της ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας. Τουναντίον. Πέρα από αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα συνεχίσει στη γραμμή Ντράγκι- όσο κι αν σε πρώτη φάση θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους Βόρειους- δηλαδή θα επιμείνει στην ανάγκη χρήσης δημοσιονομικών εργαλείων για να πάρει μπροστά η ευρωπαϊκή οικονομία. Το πόσο χρήσιμο είναι αυτό, σε μια συγκυρία που η Ελλάδα θα επιδιώξει τη δημοσιονομική χαλάρωση, είναι προφανές.

Επιπλέον, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η Κ. Λαγκάρντ δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι νεωτέρας τη στρατηγική των μηδενικών επιτοκίων. Το γεγονός ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αγοράζουν το γερμανικό 10ετές, παρά το αρνητικό επιτόκιο, συνηγορεί στο ότι η περίοδος αυτή θα είναι μακρά. Το όφελος για τις ελληνικές εκδόσεις ομολόγων είναι προφανές, ειδικά μέσα στους επόμενους μήνες, όπου η Αθήνα θέλει να αναδείξει το χαμηλό κόστος δανεισμού, για να ανατρέψει τις συντηρητικές παραδοχές της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους. Συν τοις άλλοις, ωφελημένες θα είναι και οι ελληνικές τράπεζες, που θα μπορούν να αντλούν φτηνό χρήμα από τη διατραπεζική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει, όμως και κάτι ακόμα που αφορά άμεσα την Ελλάδα. Αν και η ΕΚΤ δεν δημοσιοποιεί τη δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας για το ελληνικό Χρέος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενσωματώνει με πληρέστερο τρόπο την εντυπωσιακή αλλαγή στο προφίλ του κόστους εξυπηρέτησης, δηλαδή τη «βουτιά» από τα εκτιμώμενα επίπεδα του 4,5% στο 1,5%. Κι αυτό είναι βέβαιο ότι θα φανεί στις διαπραγματεύσεις για τα πλεονάσματα, που θα ξεκινήσουν την Άνοιξη.

Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα

Από την άλλη πλευρά, στην Αθήνα έχουν κάθε λόγο να μην πετάνε στα σύννεφα και να κρατάνε χαμηλά τους τόνους, καθώς για μια ακόμα φορά κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα δείχνουν να συμπίπτουν με πολιτικές αναταράξεις στη Γερμανία, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρες εκλογές. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η τυπική έγκριση εκταμίευσης των 767 εκατ. Ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος, αποτέλεσε αντικείμενο «παιχνιδιού» από τη γερμανική πλευρά!

«Να δούμε αν θα εγκρίνει και η Bundestag» φέρονται να είπαν οι Γερμανοί τεχνοκράτες κατά τη διάρκεια του Euroworking Group στον επικεφαλής του ΣΟΕ, Μ. Αργυρού, όχι γιατί υπάρχει σοβαρή περίπτωση να καταψηφίσει η γερμανική Βουλή τη θετική Έκθεση Αξιολόγησης, αλλά προφανώς γιατί ήθελαν να στείλουν μήνυμα στην Αθήνα να μην ανοίξει τώρα το θέμα της αλλαγής χρήσης των ANFA- SMP. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυρίως οι Γερμανοί έχουν καταστήσει σαφές στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ότι συζήτηση για αλλαγή χρήσης των ANFA- SMP, δηλαδή η χρηματοδότηση επενδύσεων, δεν θα γίνει τώρα αλλά στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα είναι ότι η Αθήνα καθίσταται για μια ακόμα φορά όμηρος των πολιτικών εξελίξεων στη Γερμανία. Και δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως όταν η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να ανοίξει επισήμως το θέμα των πλεονασμάτων, δηλαδή κατά το Μάιο, το Βερολίνο θα ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, άγνωστο με ποια κυβέρνηση και ποιόν ή ποιαν Καγκελάριο…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ