fbpx 15ετές ομόλογο: Οι προσφορές άγγιξαν τα 19 δισ! Το 80% σε μακροπρόθεσμους επενδυτές | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΟ 1,9% -Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΝΤΛΗΣΕΙ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

15ετές ομόλογο: Οι προσφορές άγγιξαν τα 19 δισ! Το 80% σε μακροπρόθεσμους επενδυτές

Στις αγορές ξανά η Ελλάδα
28|01|2020 | 16:56 UPD: 29|01|2020 | 01:42
Στις αγορές ξανά με 15ετες η Ελλάδα / Φωτογραφία: AP

Μια ανάσα από τα 19 δισ ευρώ, έφτασαν οι προσφορές για το ελληνικό 15ετές, ομόλογο, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Αυτήν την ώρα γίνεται η τελική εκκαθάριση, που θα αναδείξει το επιτόκιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,9%.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι, όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις, επέλεγη να δοθεί ένα «γλυκαντικό» 20 μονάδων βάσης, ως ανταμοιβή για την παρουσία των αποκαλούμενων real money investors και το αποτέλεσμα κρίνεται εντυπωσιακό.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ ευρώ- αν και θα μπορούσε πολύ περισσότερα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές- αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία κι από το ύψος των προσφορών κι από το ύψος του επιτοκίου, είναι τα ποιοτικά στοιχεία της έκδοσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 80% της έκδοσης θα καταλήξει σε μακροπρόθεσμους επενδυτές ήτοι σε Κεντρικές Τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικές τράπεζες, περίπου το 10% θα πάει σε τράπεζες και το υπόλοιπο περίπου 10% σε hedge funds.

Η έξοδος στις αγορές δεν ήταν, πάντως, «κλειδωμένη» ως και την τελευταία στιγμή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν δοθεί η εντολή στους Αναδόχους να «τρέχουν» την έκδοση, υπήρξαν έντονες διεργασίες στο ελληνικό στρατόπεδο, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι θα έβγαινε και η Γαλλία στις αγορές. Τελικά, αφού ξεκαθάρισε το τοπίο, ο ΟΔΔΗΧ άναψε «πράσινο φως» και η πρώτη- και λίαν επιτυχημένη- έκδοση 15ετούς μετά από 10 χρόνια, πήρε σάρκα και οστά.

Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές

Ως επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα και ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές, χαρακτήρισε τη σημερινή έκδοση του 15ετούς ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Προσέθεσε δε, πως με την έκδοση αυτή χτίζεται μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ και ενισχύεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο υπουργός αναφέρει τα εξής:

«Η σημερινή έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα.
Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ -πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές- και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας.
Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά την αυτοπεποίθησή της».

Η συμβολική αξία της επιτυχούς έκδοσης του 15ετούς ομολόγου

Η επιτυχής έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου ενέχει και μία συμβολική αξία, καθώς οι επενδυτές εμπράκτως απεδέχθησαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις δανειακές τους υποχρεώσεις και μετά το 2033, που αποτελεί το απώτατο χρονικό όριο βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους.

Σημειώνεται ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του ΕΔΧ καταλήγει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας διατηρούνται κάτω από το όριο του 20% του ΑΕΠ έως το 2033. Βέβαια τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ESM, οι λεγόμενοι δανειστές του επίσημου τομέα της Ελλάδας, έχουν δεσμευτεί (τον Ιούνιο του 2018) να επανεξετάσουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας στο τέλος της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δηλαδή το 2032) προκειμένου να παράσχουν πρόσθετη απαλλαγή από χρέη (OSI), αν τούτο κριθεί αναγκαίο.

   Με την δημοπρασία των 15ετών ομολόγων εγκαινιάζεται επιτυχώς το δανειακό πρόγραμμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2020. Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να δανειστεί από τις αγορές φέτος από 4 έως 8 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί στηρίζεται σε δύο βασικά σενάρια: Το πρώτο συνδέεται με τη μείωση του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων των 12,6 δισ. ευρώ, και την μερική αντικατάσταση τους με πιο μακροπρόθεσμους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Το δεύτερο σενάριο λαμβάνει υπόψη πιθανές πρόωρες αποπληρωμές του χρέους του Δημόσιου κυρίως προς το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ