Η Κομισιόν μας περνάει γενεές δεκατέσσερις: Είστε στον αέρα - iefimerida.gr

Η Κομισιόν μας περνάει γενεές δεκατέσσερις: Είστε στον αέρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ολα στον αέρα» φαίνεται πως είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από τα όσα αναφέρουν οι Βρυξέλλες για την επόμενη αξιολόγηση και το νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα.Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες όλα τα καυτά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, καθώς, η ΕΕ εκτιμά ότι οι εξαγγελίες περί φοροελαφρύνσεων πρέπει να εξεταστούν λεπτομερώς, αλλά διατυπώνει και ανησυχίες για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν μειώσεις στους ανώτατους μισθούς, να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις και να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα τα οποία υπολογίζονται σε... χίλια.

Ειδικότερα, πηγές της Κομισιόν, ανέφεραν ότι τα τρία βασικά ζητήματα που απασχολούν τις Βρυξέλλες είναι η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» μεταρρυθμίσεων, το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και η μετά το μνημόνιο εποχή της ελληνικής οικονομίας.

Σε δύο φάσεις η αξιολόγηση

Οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα διεξαχθεί σε τουλάχιστον δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση που θα αρχίσει την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 8 Οκτωβρίου, θα εξεταστεί λεπτομερώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2014, με έμφαση στην πορεία των δαπανών, καθώς και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.

Αυτές είναι οι... τυπικότητες γιατί στη συνέχεια οι Βρυξέλλες εκτοξεύουν «κεραυνούς» προς πάσα κατεύθυνση.

Χρηματοδοτικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015 -Ολα ανοιχτά για τις φοροελαφρύνσεις

Σε ό,τι αφορά το 2015, οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτόν τονίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. Διαμηνύουν, πάντως, ότι «δεν θα υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015», αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίζει την επίτευξη αυτών των στόχων. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι θα εξεταστεί η επέκτασή της για έναν ακόμη χρόνο. Σε ό,τι αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενέργειας, το ζητούμενο για τις Βρυξέλλες είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης.

Κόψτε μισθούς -Κάντε ομαδικές απολύσεις

Εξάλλου, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, π.χ. στον τομέα της Δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους μισθούς του Δημοσίου και στα επιδόματα. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διαπιστώσεις της ΕΕ για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, όπου διαπιστώνουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Χαρακτηριστικά εκφράζουν ανησυχία για την ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι συχνά είτε δεν υπάρχει τέτοιος διάλογος, είτε είναι «συγκρουσιακός».

Επιπλέον, στην τρέχουσα αξιολόγηση η τρόικα θα συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές το θέμα του συνταξιοδοτικού και τη συνένωση διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού, οι Βρυξέλλες αναμένουν από τις ελληνικές Αρχές τη σχετική έκθεση που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και η οποία μεταξύ άλλων θα επικεντρωθεί στα διάφορα κοινωνικά επιδόματα.

Στο επίκεντρο ιδιωτικοποιήσεις και τα «κόκκινα» δάνεια

Εξάλλου, κατά την τρέχουσα αξιολόγηση, θα συζητηθεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, καθώς οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Τρόικα αναμένεται να επισκεφθεί και την Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα συζητηθεί το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των λεγόμενων «κόκκινων δανείων». Οι Βρυξέλλες αποδίδουν ουσιαστική σημασία στην επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», τονίζοντας ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης. Σημειώνουν, πάντως, ότι οι συζητήσεις στο θέμα αυτό βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό δυσκολίας, λόγω του όγκου των μεταρρυθμίσεων και των χιλίων προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν.

Τι θα γίνει με το χρηματοδοτικό κενό

Το δεύτερο μείζον ζήτημα που απασχολεί τις Βρυξέλλες είναι το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 το οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Απριλίου, ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Πηγές των Βρυξελλών τονίζουν ότι για το ακριβές ύψος του χρηματοδοτικού κενού αναμένονται οι εκτιμήσεις από το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 και από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στις τράπεζες.

Δύσκολη η μετά το Μνημόνιο εποχή

Η «μετά το μνημόνιο εποχή» είναι το τρίτο θέμα που απασχολεί τις Βρυξέλλες. Πηγές των Βρυξελλών τονίζουν ότι σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα πρέπει να συζητηθεί η επόμενη μέρα. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η Τρόικα δε μπορεί να συνεχιστεί με τη σημερινή της μορφή, πλην όμως τονίζουν ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα έχουν σημαντική επιτήρηση στην Ελλάδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας να μην υπάρξει νέο πρόγραμμα βοήθειας, πηγές των Βρυξελλών τόνιζαν ότι καθοριστικός παράγοντας είναι η δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές και να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Επίσης, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα παίξει η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014 και το 2015, η πορεία των δημόσιων οικονομικών και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Τι απαντά η Αθήνα στα... εξ αμάξης των Βρυξελλών

Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η... επίθεση "φιλίας" που έκανε Ευρωπαίος αξιωματούχος λίγο πριν από την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, αν και δεν μπορούν να κρύψουν την αμηχανία τους για την ένταση με την οποία ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης έθεσε την ατζέντα των εκκρεμοτήτων με την Αθήνα. Ειδικά όσον αφορά στο δημοσιονομικό "κενό" του 2015, που θα αποτελέσει το πρώτο αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν με νόημα ότι το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου, δηλαδή όταν θα είναι στην Αθήνα οι επικεφαλής, συμπληρώνοντας με νόημα: "ελπίζουμε να το καταθέσουμε σε συμφωνία μαζί τους".

Ερμηνεύοντας κανείς την τοποθέτηση αυτή, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον το Προσχέδιο θα κατατεθεί με βάση τις ελληνικές και όχι τις τροϊκανικές προβλέψεις, δηλαδή με πρόβλεψη πλεονάσματος κοντά στο 2,5% αντί 3%, αλλά για το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου, θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση και οι τελικές προβλέψεις θα είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα του παζαριού που έχει ξεκινήσει, με φόντο τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, το σχεδιασμό των φοροελαφρύνσεων και πάνω απ' όλα την ελάφρυνση του Χρέους.

Όσον αφορά στα "καυτά" θέματα των ομαδικών απολύσεων και του νέου Ασφαλιστικού, από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι αν και περιμένουν πιέσεις, η κυβέρνηση έχει τις θέσεις της, γνωρίζοντας άλλωστε ότι ήδη στις δύο Κ.Ο. των κομμάτων της συγκυβέρνησης βρίσκονται στα... κάγκελα. Αντιθέτως, όσον αφορά στα μισθολογικά του Δημοσίου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε διορθώσεις με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επί της ουσίας, ο σχεδιασμός- για τον οποίο πάντως υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από βουλευτές- προβλέπει τη μείωση των εισαγωγικών μισθών στους υπαλλήλους Υποχρεωτικής και ενδεχομένως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ αντιθέτως για τους Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης εξετάζεται η ενεργοποίηση των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, μέσω των οποίων οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων και απόδοσης θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται.

Πλήρης είναι η διαφωνία του υπουργείου Οικονομικών με τις εκτιμήσεις της Τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ για το χρηματοδοτικό "κενό" των 12 δισ ευρώ. "Βασίζονται στην παραδοχή ότι δεν θα καταφέρουμε να δανειστούμε ομαλά από τις αγορές, αλλά εμείς θεωρούμε ότι θα τα καταφέρουμε", σημειώνουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, παραπέμποντας στο σχεδιασμό που δεν προβλέπει μόνο τη νέα έκδοση 7ετούς ομολόγου και 18μηνων εντόκων γραμματίων αλλά και την πλήρη κάλυψη των δόσεων από το ΔΝΤ έως το 2016, που φτάνουν στα 16 δισ ευρώ εάν συνυπολογίσει κανείς τις δύο εκκρεμείς δόσεις (7 δισ ευρώ) του 2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ