Από τη λίστα με τις εταιρείες που βάρεσαν κανόνι οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί - iefimerida.gr

Από τη λίστα με τις εταιρείες που βάρεσαν κανόνι οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Άγονοι καταλήγουν οι περισσότεροι πλειστηριασμοί ακινήτων από το Δημόσιο, αφού το ενδιαφέρον είναι υποτυπώδες αν όχι ανύπαρκτο. Έτσι ακόμα κι από τις λίστες των μεγαλοοφειλετών, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά με μεγάλες επιφυλάξεις στην ενεργοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, προτιμώντας να πείσει τους οφειλέτες να καταβάλλουν έστω το ελάχιστο έναντι των χρεών τους.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΓΓΔΕ, με τη συμπλήρωση του 7μήνου ενεργοποιήθηκαν κατασχέσεις για 2.293 οφειλέτες, που έχασαν τις ρυθμίσεις, με τη μέση οφειλή που τους αναλογεί να διαμορφώνεται στις 35.000 ευρώ. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, τα μέτρα του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιούνται από τις 5.000 ευρώ και πάνω, ωστόσο υπάρχει άτυπη οδηγία για εφαρμογή τους σε οφειλές που ξεπερνάνε τις 10.000 ευρώ. Όσον αφορά, δε, στους πλειστηριασμούς ακινήτων, διενεργούνται κυρίως για μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, αλλά κατά κανόνα κηρύσσονται άγονοι, αφού όπως παραδέχονται υψηλόβαθμα στελέχη της ΓΓΔΕ, δεν υπάρχει ζήτηση.

Αντιθέτως, πιο αυστηρή είναι η εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων για όσους χρωστάνε στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση του 8μήνου, μόνο το ΙΚΑ είχε προχωρήσει σε 631 πλειστηριασμούς ακινήτων και 4.035 κατασχέσεις κινητής περιουσίας. Μόνο τον Αύγουστο εστάλησαν, δε, 1.774 ειδοποιητήρια κατάσχεσης σε όσους έχασαν τη ρύθμιση τους

Όσον αφορά στο... ηλεκτρονικό "σφυρί", που περιμένει όσους χρωστάνε στο Δημόσιο πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ, οι πρώτες περιπτώσεις αλιεύθηκαν από τη μακριά λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, όπου υπάρχουν και τα αποκαλούμενα "μεγάλα κανόνια". Ο πρώτος οφειλέτης είναι η εταιρία LOGISTICS "ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ", που έχει... βαρέσει κανόνι από το 2012 και χρωστά στο Δημόσιο 3,675 εκατ. ευρώ. Στο "σφυρί" βγαίνει αγροτεμάχιο 2,4 στρ. με τιμή εκκίνησης 38.000 ευρώ παρά το ότι είχε εκτιμηθεί μόλις 7.500 ευρώ λόγω του ότι ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και αγροτεμάχιο 41,8 στρ. με ψυγεία και αποθήκες 11.510 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης είναι 6,260 εκατ. ευρώ έναντι εκτιμώμενης αξίας 3,750 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος οφειλέτης είναι η εταιρία ΠΑΡΑΝΤΑΪΣ ΑΕ με χρέη που ξεπερνάνε τα 8,8 εκατ. ευρώ. Στο "σφυρί" βγαίνει τριώροφη ξενοδοχειακή μονάδα 7 κτιρίων και περίπου 7.000 τ.μ. με εκτιμώμενη αξία 55 εκατ. ευρώ και τιμή εκκίνησης. 44 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εταιρείες κανόνι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ