Ο εμπνευστής της F1 στην Ελλάδα αποκαλύπτει: Ο Σαμαράς θέλει το έργο, αλλά δεν τα βρίσκουν οι υπουργοί μεταξύ τους [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο εμπνευστής της F1 στην Ελλάδα αποκαλύπτει: Ο Σαμαράς θέλει το έργο, αλλά δεν τα βρίσκουν οι υπουργοί μεταξύ τους [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρόσφατη δήλωση του ισχυρού άνδρα της F1, Μπέρνι Έκλεστοουν, στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ότι στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθεί πίστα, αναζωπύρωσε μια ιστορία που φαίνεται να έχει βαλτώσει.

Υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε μια πρώτης τάξεως επένδυση για το ελληνικό κράτος, λόγω της παγκόσμια προβολής, αλλά και των παράλληλων ωφελημάτων από το έργο, ωστόσο φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο αρχιτέκτονας και εμπνευστής του project, Αθανάσιος Παπαθεοδώρου, λάτρης ο ίδιος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μιλάει στο Fortune-greece για τις προοπτικές που ανοίγονται με το έργο, για την άποψη του Αντώνη Σαμαρά και του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο, ενώ δίνει και μια εξήγηση γιατί δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα.

Για την άποψη του Αντώνη Σαμαρά λέει: «Ο Πρωθυπουργός, στις 9/4/2014 έστειλε την πρώτη επίσημη επιστολή, στον τότε Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας Λουκά Τζανή, με την οποία δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου. Είχαμε την συμπαράστασή του κ. Σαμαρά αλλά όχι εγγράφως και η επιστολή βοήθησε στην επικοινωνία μας με τους υποψήφιους επενδυτές. Ο Πρωθυπουργός έδωσε την εντολή να γίνει το έργο, να βρεθεί ο τρόπος αλλά έχει «κολλήσει» σε κάποιους Υπουργούς. Δεν υπάρχει συντονισμός και ίσως να υπάρχουν ένας ή δύο Υπουργοί που μπορεί να είναι αρνητικοί. Πάντως, υπάρχει η εντολή του Πρωθυπουργού να προχωρήσουν αυτό το έργο».

Η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά

Να σημειωθεί πως τα συναρμόδια Υπουργεία που πρέπει να συνεργαστούν είναι τα εξής: Υπ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Υπ. Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα είναι: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α μπορεί σε λίγο καιρό να κυβερνήσει. Σίγουρα θέλει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Δεν πιστεύω πως θα έρθει και θα τα κάνει όλα πράσινα και θα καθόμαστε όλοι στη σκιά και δε θα δουλεύουμε, ούτε πιστεύω πως θα γίνουν όλα Μουσεία. Μόλις έρθει στην ιδιοκτησία του κράτους ένα κτίριο το κάνει Μουσείο. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο πιο δημιουργικά.

Ο Αθανάσιος Παπαθεωδόρου

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως έχει ανοικτό πνεύμα. Ο Πρόεδρος γυρίζει όλο τον κόσμο, οι κινήσεις του δε δείχνουν κάτι τέτοιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το είχε πει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Έχουμε μιλήσει με κάποια τμήματα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, έχουμε μιλήσει με τον κ. Μηλιό , που είναι Γενικός Υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο κ. Μηλιός έχει πολύ ανοικτό μυαλό, είναι πολύ σύγχρονος άνθρωπος και σε ένα σύντομο διάστημα δέκα ημερών μας έδωσε την απάντησή του για το έργο η οποία ήταν θετική. Από την άλλη υπάρχουν άλλα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που δεν βλέπουν θερμά ένα τέτοιο έργο».

Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρει πως έχει μιλήσει αναλυτικά με το Δήμαρχο Νίκαιας-Δραπετσώνας κ. Βρεττάκο, όπως με τους κ. Μώραλη-Μαρινάκη από τον Δήμο Πειραιά. Θεωρεί πως αν υπογραφεί άμεσα υπουργική απόφαση, το έργο μπορεί να αποπερατωθεί μέσα σε τρία χρόνια.

Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση που δίνει για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χώρος εκτός των αγώνων.

«Καταρχάς, θα υπάρχουν δημοτικά τέλη για το δήμο. Οι αγώνες των τριών ημερών χρειάζεται να στηθούν και να ξεστηθούν. Η διάρκεια του γύρου των αγώνων είναι 45 ημέρες, όπου χρειάζονται 2.500 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι.

Οι υπόλοιπες λειτουργίες κατά τη διάρκεια του έτους μπορεί να είναι: Αγώνες Dragsters, Αγώνες επίδειξης δεξιοτεχνίας, Κέντρο εκπαίδευσης ασφαλούς οδήγησης, Μικρή πίστα cart, Διοργάνωση καρναβαλιού με παρέλαση σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, Παρελάσεις (σχολικές, επετειακές κτλ), Εκθέσεις οχημάτων ελαφρού και βαρέως τύπου, Εκθέσεις μεγάλων και μικρών σκαφών, Μουσικές συναυλίες, Διοργάνωση ποδηλατικών αγώνων, Διοργάνωση αγώνων δρόμου με εκκίνηση και τερματισμό εντός της εγκατάστασης.

Το κτήριο φιλοξενίας VIP – Pit Stop θα έχει παράπλευρες λειτουργίες όπως: Restaurant, Bar Restaurant, ραδιοφωνικός σταθμός Δήμου, αίθουσες σχολής ασφαλούς οδήγησης, σχολή Δημοσιογραφίας, υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Θα δημιουργηθούν κατάλληλοι προπονητικοί χώροι για αθλήματα όπως: Ξιφασκία, πυγμαχία, πάλη, άρση βαρών, τοξοβολία, σκοποβολή, επιτραπέζια αντισφαίριση και επιπλέον, περιλαμβάνονται χώροι στάθμευσης δίκυκλων, αυτοκινήτων και λεωφορείων.

Ο εμπνευστής της F1 στην Ελλάδα αποκαλύπτει: Ο Σαμαράς θέλει το έργο, αλλά δεν τα βρίσκουν οι υπουργοί μεταξύ τους [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Ο περιβάλλον χώρος έχει προβλεφθεί να περιέχει: Χώρους περιπάτου, χώρους άθλησης και χώρους ανοικτών εκδηλώσεων. Οι λοιπές εγκαταστάσεις πλην πίστας περιλαμβάνουν: Ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, Μαρίνα Σκαφών, Εγκαταστάσεις Ναυτικών Ομίλων. Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω αθροιστικά, συνηγορούν σε μία τεράστια δυναμική εκμετάλλευσης των υποδομών.

Επίσης, θα διεκδικήσουμε να κλείνει ο χώρος για άλλα δύο τριήμερα τον χρόνο για άλλους αγώνες. Τέλος, θα υπάρχει το μουσείο Μυθολογίας που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, αυτό είναι το δυνατότερο σημείο στην υποψηφιότητά μας. Μέσα εκεί θα προβάλλονται θέματα 3D, εικονικής πραγματικότητα και θα υπάρχουν εξομοιωτές».

Τέλος επισημαίνει πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του έργου, αλλά και για την μετέπειτα διατήρησή του. Λέει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα έλεγα έντονο. Δεν μπορώ να αποκαλύψω ονόματα. Υπάρχουν τέσσερις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και τρείς εταιρείες από το Εξωτερικό. Με τους ενδιαφερόμενους είμαστε σε επικοινωνία και διαπραγμάτευση. Αν και θα ήθελα να πω ονόματα δεν μπορώ γιατί υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό εμπιστευτικότητας. Είναι τόσο μεγάλα τα ονόματα που δυσκολεύομαι από τη χαρά μου να το πιστέψω κι εγώ. Υπάρχουν συνολικά επτά πλευρές ενδιαφέροντος εν μέσω αδράνειας κυβερνητικών προσώπων. Φανταστείτε λοιπόν να υπήρχε στην Κυβέρνηση -και δεν εννοώ τον Πρωθυπουργό, ο Πρωθυπουργός το επιθυμεί και προσπαθεί να βρεί τον τρόπο να δρομολογηθεί διαδικαστικά- ένας συντονισμός κάποιων Υπουργών που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συντονιστούν, πόσοι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θα υπήρχαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ