Παράδεισος για Ελληνες και ξένους μεγιστάνες το Κρανίδι -Μέχρι και ένα εκατ. ευρώ το στρέμμα! [εικόνες] - iefimerida.gr

Παράδεισος για Ελληνες και ξένους μεγιστάνες το Κρανίδι -Μέχρι και ένα εκατ. ευρώ το στρέμμα! [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν η περίπτωση της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας που σπατάλησε 461.000 ευρώ για έναν φράχτη στο Κρανίδι, σόκαρε ακόμα και τους Ολλανδούς, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μικρή σταγόνα μπρος σε αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή.

Χωρίς υπερβολή η περιοχή έχει μετατραπεί σε σημείο συνάντησης Ελλήνων και ξένων πάμπλουτων επιχειρηματιών, όπου χτίζουν υπερπολυτελείς βίλες. Όπως αναφέρει και σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, για χάρη του Ολλανδού βασιλιά, άλλωστε, που αγόρασε το πολυτελές οίκημα το 2012 από Γερμανό και εν συνεχεία το ανακαίνισε, υπεγράφη ειδική απόφαση από τρία υπουργεία (ΥΠΕΚΑ, Ναυτιλίας και Εσωτερικών), προκειμένου να κατασκευαστεί νομίμως ειδική προβλήτα για τη γαλαζοαίματη οικογένεια, που να οδηγεί κατευθείαν από το σπίτι, που είναι κτισμένο σε περίπου επτά στρέμματα, στη θάλασσα - «για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Όμως δεν είναι ο μόνος που ήθελε κάτι τέτοιο. Η μεσίτρια Μάρθα Γούτου αναφέρει: «Οι απαιτήσεις των περισσότερων υποψηφίων αγοραστών είναι η πρόσβαση και ει δυνατόν η αποκλειστικότητα της παραλίας».

Από την άλλη ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής εξηγεί το φαινόμενο: «Η περιοχή μας, χάρη στις δαντελωτές της παραλίες, προσελκύει Ελληνες και ξένους μεγιστάνες εδώ και τριάντα χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Η άμεση συνέπεια αυτής της υπερσυγκέντρωσης πλουσίων στο Κρανίδι, έχει ως αποτέλεσμα την ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών των ακινήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, φτάνει να πωλείται το στρέμμα ακόμα και ένα εκατομμύριο ευρώ!

Οι ντόπιοι στράφηκαν στην οικοδομή, το real estate και τις υπηρεσίες, εγκαταλείποντας τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το Κρανίδι γέμισε «επίγειους» παραδείσους, με βίλες «που θα ζήλευε και η Μύκονος», πισίνες, γκαζόν και ελικοδρόμια.

«Παραδοσιακά το Κρανίδι επέλεγαν οι Γάλλοι» διηγείται η κ. Γούτου «ενώ εδώ παραθερίζουν τουλάχιστον πενήντα οικογένειες Ελλήνων εφοπλιστών». Οντας, πάντως, πλούσιοι «από κούνια», οι «μέτοικοι» του Κρανιδίου, σπάνια προκαλούν, ενώ δεν είναι σπάνιες και δωρεές, όπως στο κέντρο υγείας της περιοχής. «Τα τελευταία, μάλιστα, τρία χρόνια είναι οι Ρώσοι εκατομμυριούχοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν, ενώ μας προσεγγίζουν και Αραβες». Ομως, το αίτημα για ακίνητα με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα είναι ουτοπικό. «Υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια, αλλά όχι πάνω στο κύμα». Πάντως, «η φετινή κινητικότητα είναι άνευ προηγουμένου, απλώς πιθανότατα δεν θα αποδώσει, καθώς οι περισσότεροι έρχονται με την προσδοκία ότι οι τιμές έχουν πέσει, κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα».

Εσχάτως, ξεκίνησαν να λειτουργούν πιλοτικά δύο ξενοδοχειακές μονάδες διεθνούς αλυσίδας, που πληρούν πολύ υψηλές προϋποθέσεις, ενώ βρίσκεται υπό συζήτηση η χωροθέτηση άλλων δύο, αντίστοιχου βεληνεκούς. Τα νέα, επομένως, είναι εξαιρετικά για τους οικονομικά ισχυρούς, οι υπερκοστολογημένες τιμές, όμως, που επικρατούν απωθούν τουρίστες της μεσαίας τάξης, ενώ ακόμα και οι ντόπιοι συχνά νιώθουν σαν ιθαγενείς, που βλέπουν τη θάλασσα με τα... κιάλια. «Σοβαρότερο είναι το θέμα του νερού, καθώς οι πισίνες και οι κήποι έχουν μεγάλες απαιτήσεις, τη στιγμή που ο προβληματικός υδροφόρος ορίζοντας στην περιοχή εξαντλείται» σημειώνει ο κ. Καμιζής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ real estate Κρανίδι βίλες ξένοι μεγιστάνες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ