Μειώνεται στο μισό η επιχορήγηση των κομμάτων -Θα μοιραστούν 10 εκατ. ευρώ - iefimerida.gr

Μειώνεται στο μισό η επιχορήγηση των κομμάτων -Θα μοιραστούν 10 εκατ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας της πολιτικής η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη των Τροϊκανών, προωθεί νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων στο μισό από αυτό που τους χορηγείται σήμερα, αλλά και διατάξεις μέσω των οποίων θα ενισχύεται η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.

Ετσι, τα κόμματα, είναι πολύ πιθανό, αν ισχύσει ψαλίδι 50%, από φέτος να λαμβάνουν συνολικά από τα κρατικά ταμεία 10 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει μαχαίρι στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων. Μετά την περίοδο 2009-2010, όταν τα κόμματα μοιράστηκαν με βάση τα εκλογικά τους ποσοστό το ποσό των 55 εκατ. ευρώ, έγιναν διαδοχικές περικοπές οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα το 2013 να λάβουν συνολικά το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» η σχετική πρωτοβουλία για ψαλίδι που θα φθάνει μέχρι και το 50% στην κρατική επιχορήγηση των κομμάτων συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, έχουν και την... ευλογία της Τρόικα, της οποίας πάγια θέση είναι η δραστική περικοπή της ροής των χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα κόμματα, αν δεν γίνεται να σταματήσει εντελώς.

Αντίθετος στην περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη αντίδραση για τη φημολογούμενη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του την Κυριακή τονίζει ότι τα σχέδια για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων στοχεύουν στο να πλήξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν σχέση με τη διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα ρουσφέτια, τις μίζες και τη διαφθορά. Τα κόμματα, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, πρέπει να εκφράζουν τους πραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και όχι να αποτελούν παραμάγαζα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Σε πλήρη αντίθεση με μια λογική όπου τα μίντια και το κεφάλαιο θα καθορίζουν τις δυνατότητες προβολής ενός κόμματος, η διασφάλιση της αυτόνομης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων συνιστά απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Σε αυτό το πλαίσιο, η κατοχύρωση της κρατικής χρηματοδότησης θα πρέπει να διέπεται από διαφάνεια, δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο και το ύψος της να διασφαλίζει την προβολή της πολιτικής και της δράσης τους, καθώς και την ανεξαρτησία τους».

Ελεγχος των οικονομικών των κομμάτων αλά ΗΠΑ

Στο ίδιο νομοσχέδιο μέσω του οποίου θα προβλέπεται η δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων θα υπάρχουν διατάξεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, με τρόπο που παραπέμπει... ΗΠΑ.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» τα κόμματα θα είναι υποχρεωμένα:

  • Να δημοσιοποιούν τις πηγές της ιδιωτικής τους χρηματοδότησης
  • Οι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών προς τα κόμματα να είναι ονομαστικές και να μην υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ
  • Να διατηρούν βιβλία γ' κατηγορίας
  • Ο έλεγχος να μην γίνεται από τη Βουλή αλλά από ένα Σώμα που θα περιλαμβάνει και δικαστικούς, με τους βουλευτές να μην είναι σε καμία περίπτωση πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο, στο οποίο θα υπάρχει και κώδικας δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές, αναμένεται να παρουσιαστεί πριν τις Ευρωεκλογές αλλά να μπει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τον Ιούνιο.

Φωτογραφία: Fosphotos

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ