Ο άθλος του Αλέν Μπομπάρ: Ο άνθρωπος που «έσωσε» χιλιάδες ναυαγούς και άλλαξε τα δεδομένα στις σωστικές λέμβους [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο άθλος του Αλέν Μπομπάρ: Ο άνθρωπος που «έσωσε» χιλιάδες ναυαγούς και άλλαξε τα δεδομένα στις σωστικές λέμβους [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αφορμή τον εντοπισμό ενός ναυαγού που το σκάφος του προσάραξε πριν από μερικές ημέρες σε κοραλλιογενή ύφαλο του Ειρηνικού Ωκεανού μετά από 16 μήνες στη θάλασσα και έχοντας ταξιδέψει περισσότερα από 12.500 χιλιόμετρα έρχεται στην επιφάνεια η ιστορία του Αλέν Μπομπάρ (Alain Bombard).Πρόκειται για τον άνθρωπο που τόλμησε έναν απίστευτο άθλο. Το διάπλου του Ατλαντικού, το 1952, πάνω σε μια φουσκωτή λέμβο, χωρίς γλυκό νερό και χωρίς τρόφιμα. Η προσπάθεια του συνέβαλε στο να σωθούν πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και επέτρεψε τον καθορισμό των κανόνων ενός πραγματικού κώδικα επιβίωσης στη θάλασσα, είναι λιγότερο γνωστό, αλλά εξίσου σημαντικό.

Ποιος ήταν ο Αλέν Μπομπάρ

Ο Αλέν Μπομπάρ γεννήθηκε το 1924 στο Παρίσι. Βιολόγος, φυσικός και πολιτικός, έγινε διάσημος για το ταξίδι του διάπλου του Ατλαντικού με μια ιδιόχειρη φουσκωτή βάρκα με το όνομα «Αιρετικός». Ο Μπομπάρ θέλοντας να δοκιμάσει στην πράξη τη θεωρία του, ότι ένας ναυαγός μπορούσε να επιζήσει στον ωκεανό χωρίς προμήθειες μέχρι να τον εντοπίσουν, ξεκίνησε το 1952 ένα ταξίδι για να διασχίσει τον Ατλαντικό με μοναδικό εξοπλισμό του μια πυξίδα.

Ο «εθελοντής ναυαγός» για 65 ημέρες περιπλανήθηκε στα άγρια νερά του Ατλαντικού και τελικά κατάφερε και έφτασε στον προορισμό του, 25 κιλά πιο αδύνατος, αλλά υγιής. Μάλιστα το ταξίδι του γυρίστηκε το 1979 σε ταινία, όπου μεταξύ άλλων εμφανίζονται ο ίδιος ο συγγραφέας και ο Ζακ-Υβ Κουστό, ενώ εκδόθηκε και σε βιβλίο με τον την τίτλο «Εθελοντής Ναυαγός». Ο παράτολμος βιολόγος πέθανε το 2005 σε ηλικία 80 ετών.

Ο ερασιτέχνης ναυτικός για πολύ καιρό πριν ξεκινήσει το ταξίδι του προετοιμαζόταν και ουσιαστικά έκανε πειράματα στον εαυτό του για να δει πως ο οργανισμός του αντιδρά στην έλλειψη νερό και φαγητού. Λίγο καιρό πριν ξεκινήσει είχε καταφέρει να παίρνει από τα ψάρια το γλυκό νερό που περιείχε ο οργανισμός τους, ενώ είχε μάθει να τρέφεται ακόμα και με πλαγκτόν. Ολα αυτά όμως έπρεπε να αποδείξει πως μπορούν να γίνουν και στην πράξη κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές που ζουν οι ναυαγοί.

«Αιρετικός»: Η βάρκα που άλλαξε τα δεδομένα στις σωστικές λέμβους

Ο Μπομπάρ κατασκεύασε ουσιαστικά τη βάρκα με την οποία θα προχωρούσε στο παράτολμο εγχείρημα του. Ο «Αιρετικός», όπως ήταν η ονομασία της φουσκωτής λέμβου είχε μήκος 4,5 μέτρα, ένα ιστίο, και μία λαγουδέρα για να ελέγχεται υποτυπωδώς η κατεύθυνση. Το βιβλίο του Μπομπάρ συντέλεσε στη δημιουργία ενός καινοτόμου είδους σωστικών λέμβων αλλά και σκαφών αναψυχής -τα οποία ονομάστηκαν λέμβοι Βombard προς τιμήν του- και έτσι συνέβαλε στη διάσωση πολλών χιλιάδων ανθρώπινων ζωών.

Το βιβλίο Εθελοντής Ναυαγός του Αλέν Μπομπάρ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίνωας»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ