Πυρπολήθηκε στο Λίβανο βιβλιοθήκη με βιβλία που συλλέχθηκαν από έναν 72 χρονο Eλληνα ορθόδοξο ιερέα - iefimerida.gr

Πυρπολήθηκε στο Λίβανο βιβλιοθήκη με βιβλία που συλλέχθηκαν από έναν 72 χρονο Eλληνα ορθόδοξο ιερέα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια τεράστια βιβλιοθήκη με βιβλία που συλλέχθηκαν από έναν 72χρονο Έλληνα ορθόδοξο ιερέα, αλλά χρησιμοποιήθηκε από όλο το σύνολο της κοινότητας πυρπολήθηκε στο Λίβανο την Παρασκευή αφού είχε κατηγορηθεί για προσβολή του Ισλάμ.

Υπήρξαν διάφορες αναφορές σχετικά με την προέλευση των κατηγοριών εναντίον του Πατέρα Ibrahim Sarrouj, ο οποίος διεύθυνε την Al-Saeh βιβλιοθήκη στην Τρίπολη, κοντά στα βόρεια σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία, από το 1972.

Το Daily Star του Λιβάνου αναφέρει ότι ένας φετφάς εκδόθηκε εναντίον του Πατέρα Sarrouj εξαιτίας ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε, σύμφωνα με ισχυρισμούς, από έναν ιερέα σε δανική ιστοσελίδα το 2010. Ωστόσο, το AFP αναφέρει ότι ένα φυλλάδιο ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα από τα βιβλία της βιβλιοθήκης, το οποίο θεωρήθηκε βλάσφημο, και ότι μια “θρησκευτική συμπλοκή ακολούθησε", η οποία έληξε με την πυρπόληση της βιβλιοθήκης.

Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το περιστατικό ακολούθησε μια διαφορά μεταξύ του Πατέρα. Sarrouj και ενός επιχειρηματία που επιθυμούσε να αγοράσει το ακίνητο.

Πριν από την πυρκαγιά, ο ιερέας είχε συναντηθεί με τους Ισλαμικούς ηγέτες στην Τρίπολη, σε μια προσπάθεια να καθαρίσει το όνομά του και μια διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των ισχυρισμών που είχαν κληθεί, ανέφερε το AFP. Ωστόσο, την Πέμπτη ένας από τους υπαλλήλους του, ο Bashir Hazzouri, τραυματίστηκε αφού πυροβολήθηκε.

Μετά το κάψιμο της βιβλιοθήκης, ένας τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Πατέρας Sarrouj δεν είχε κάνει τίποτα λάθος.

“Ο Πατέρας Sarrouj δεν έχει καμία σχέση με το άρθρο", δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής ασφάλειας Imad Ayyoubi σε μια συνέντευξη Τύπου. “Η ιστοσελίδα είναι από τη Δανία και [το άρθρο] δημοσιεύθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 2010. Όποιος επιδιώκει να υποκινήσει συγκρούσεις στην Τρίπολη προορίζεται για φυλάκιση, [όπως είναι] και τα πρόσωπα που διεξήγαγαν την επίθεση."

Ο βουλευτής της Τρίπολης Robert Fadel είπε ότι η αστυνομία δεν ήξερε ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση και ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. "Οι υπηρεσίες ασφαλείας γνωρίζουν τον δράστη και πρέπει να τον συλλάβουν. ... Δεν θα υπάρξει πολιτική κάλυψη για κανέναν,” είπε.

Εν τω μεταξύ, ένας τοπικός Σαλαφιστής Sheikh, Salem al-Rafei, δήλωσε ότι ο υπεύθυνος για την έκδοση του φετφά εναντίον του Πατέρα Sarrouj πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά όχι οι ίδιοι οι δράστες.

"Καλώ την [αστυνομία] να διώξει εκείνους που υποκίνησαν, διέταξαν και εξέδωσαν φετφά υπέρ της επίθεσης και όχι τους ένθερμους που πραγματοποίησαν την επίθεση,” είπε.

Δεκάδες κάτοικοι βοήθησαν στην εκκαθάριση της βιβλιοθήκης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τοπικούς υποστηρικτές να ανοίγουν ένα ταμείο για την ανοικοδόμηση της βιβλιοθήκης "καλύτερα από ό, τι ήταν". Περίπου τα δύο τρίτα των περίπου 80.000 βιβλίων της βιβλιοθήκης πιστεύεται ότι έχουν καταστραφεί.

Το AFP ανέφερε ότι ομάδες πολιτικής άμυνας είχαν χρησιμοποιηθεί για να σβήσουν τη φωτιά, αλλά ότι «υπάρχουν φόβοι ότι περισσότερα βιβλία έχουν καταστραφεί από το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να σβήσουν οι φλόγες».

Τοπικές πηγές είπαν στο World Watch Monitor ότι η βιβλιοθήκη ήταν πολύ δημοφιλής. Ένας άνθρωπος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε: «Ο Πατέρας Sarrouj είχε αυτήν την καταπληκτική βιβλιοθήκη για δεκαετίες. Είναι ένα πρόσωπο που αγαπά τα βιβλία! Και είναι επίσης ο Ελληνικός Ορθόδοξος Ιερέας της ενορίας στο κέντρο της Τρίπολης. Αν δεν ξέρετε πώς να βρείτε κάτι, ο Πατέρας Sarrouj και ο βοηθός του Amal μπορούσαν να βρούν κάθε τίτλο."

Ένα άλλος ντόπιος, ο Nivine Afiouni, είπε στο L'Orient Le Jour ότι η βιβλιοθήκη είχε χρησιμοποιηθεί από πολλούς μαθητές του τοπικού πανεπιστημίου.

“Ο Πατέρας Sarrouj είναι φίλος», είπε ο Afiouni. «Υπερασπιζόταν πάντα την ενότητα της Τρίπολης. Μιλούσε για όλη τη γειτονιά, λέγοντας «as-salamu alaykom» [«γειά»]. Έχει βοηθήσει πολλούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου να κάνουν δωρεές βιβλίων. Αυτός είναι ένας ανθρωπιστής."

Ο Πατέρας Sarrouj είπε στην Daily Star ότι συγχώρεσε τους δράστες και ότι η «μεγαλύτερη νίκη» ήταν η στήριξη που έλαβε από τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, και η αρμονία που είχε προωθηθεί.

Είπε επίσης ότι δεν ενδιαφέρονταν για την επιδίωξη των δραστών. "Αυτό είναι για τις δυνάμεις ασφαλείας”, είπε. "Η κυβέρνηση τους φέρνει στη δικαιοσύνη, όχι εγώ. Είμαι εδώ μόνο για να τους αγαπώ. Είμαι εδώ για να τους μεταφέρω στους ώμους μου."

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ