Πάτησε πόδι ο Στρατός στην Τουρκία -Προσφυγή κατά της καταδίκης δεκάδων στρατιωτικών για τις υποθέσεις Εργκένεκον και «Βαριοπούλα» - iefimerida.gr

Πάτησε πόδι ο Στρατός στην Τουρκία -Προσφυγή κατά της καταδίκης δεκάδων στρατιωτικών για τις υποθέσεις Εργκένεκον και «Βαριοπούλα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά της καταδίκης εκατοντάδων αξιωματικών στις δίκες για τις υποθέσεις Εργκένεκον και «Βαριοπούλα» προσέφυγε το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκμεταλλευόμενο τη δύσκολη θέση σητν οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Ερντογάν εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η προσφυγή κατατέθηκε επισήμως στις 27 Δεκεμβρίου 2013 απο την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων στο γραφείο του εισαγγελέα της Αγκυρας, με αίτημα τη διεξαγωγή νέας δίκης.

Στην υπόθεση Εργκένεκον, όπως είναι γνωστή, δικαστήριο της Σηλυβρίας, στα προάστια της Κωνσταντινούπολης, επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης σε βάρος 275 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων πολλοί αξιωματικοί, αιρετοί και δημοσιογράφοι, για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν.

Μεταξύ τους και ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη μετά από δίκη την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως «κυνήγι μαγισσών».

Τον Αύγουστο του 2012, το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε περισσότερους από 300 στρατιωτικούς, ανάμεσά τους και στρατηγοί, σε ποινές κάθειρξης 13 ως 20 ετών για ακόμη μία «απόπειρα συνωμοσίας», το 2003 αυτήν τη φορά, κατά της τουρκικής κυβέρνησης.

Η προσφυγή του Στρατού στην Τουρκία έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται στη δίνη του σκανδάλου διαφθοράς , με φυλακίσεις ηχηρών ονομάτων της εξουσίας, παραιτήσεις υπουργών και ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας διαβεβαίωναν ότι «δεν θέλουν να εμπλακούν στις (τρέχουσες) πολιτικές διαμάχες». Η δήλωση αυτή έγινε μερικές ώρες αφότου μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο ενός στενού πολιτικού συμβούλου του πρωθυπουργού, ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ότι το τρέχον σκάνδαλο μπορεί να ξέσπασε για να ανοίξει το δρόμο σε μια επέμβαση του στρατού.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχει μειώσει μέσω μεταρρυθμίσεων και μιας σειράς δικών την πολιτική επιρροή του στρατού στην Τουρκία, ο οποίος, από το 1960, έχει κάνει τρία πραξικοπήματα και έχει αναγκάσει σε παραίτηση μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ένα ισλαμικό κόμμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ