Η παλιά υπέροχη Αθήνα της μπελ επόκ, η επανάσταση των γυναικών και οι πρώτες Ελληνίδες «φεμινίστριες» [εικόνες] - iefimerida.gr

Η παλιά υπέροχη Αθήνα της μπελ επόκ, η επανάσταση των γυναικών και οι πρώτες Ελληνίδες «φεμινίστριες» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σε μια πόλη που το 1907 είχε μόλις 167.000 κατοίκους, μα ήταν στολισμένη με μέγαρα και δημόσια κτίρια εφάμιλλα των μεγάλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων.

Σε μια πόλη όπου μπορούσες να περπατάς στις κεντρικές λεωφόρους της και σε κάθε σου βήμα να συναντάς κι έναν γνωστό. Να χαιρετιέσαι, να σφίγγεις χέρια, να συζητάς, να νομίζεις πως βρίσκεσαι στο σαλόνι σου. Ή να γυρνάς στο σπίτι σου, σε κάποια γειτονιά, τσαλαπατώντας στις λάσπες το χειμώνα, είναι αλήθεια, ή βλέποντας τις νοικοκυρές και τους μαγαζάτορες να καταβρέχουν το χωματόδρομο έξω απ' τα σπίτια τους για να μην τους πνίξει η σκόνη το καλοκαίρι, και να νομίζεις πως γυρνάς στους κόλπους της οικογένειάς σου: Όλοι σε γνώριζαν, όλοι σ' αγαπούσαν και τα φιλιά που σου 'στελναν απ' τις ανοιχτές τους πόρτες κι απ' τα παραθύρια γέμιζαν σαν τα πουλιά τον ουρανό».

Έτσι περιέγραφε την Αθήνα των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου ο γεννημένος το 1947 δημοσιογράφος κι απόγονος δημοσιογράφων, Γιάννης Σπανδωνής, στο βιβλίο του «Στην Αθήνα της μπελ επόκ».

Σε αυτή την Αθήνα επιστρέφει και ο αθηναιογράφος Γιάννης Καιροφύλας στο βιβλίο του «Η επανάσταση των γυναικών στην Αθήνα της Μπελ Επόκ», εστιάζοντας στο σημαντικό αγώνα που έδωσαν τότε οι γυναίκες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Στις συναρπαστικές σελίδες του βιβλίου του παρουσιάζει με πολλές άγνωστες μέχρι σήμερα λεπτομέρειες τις μάχες των Ελληνίδων την περίοδο 1880-1910, με προεξάρχουσα τη φωτισμένη Καλλιρρόη Παρρέν, που με την «Εφημερίδα των Κυριών» άνοιξε το δρόμο σε κάθε γυναίκα για να αναζητήσει θέση στην κοινωνία, στους χώρους της εργασίας αλλά και της επιστήμης.

Τότε ήταν που δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να επέλθουν τα πρώτα ρήγματα στις προκαταλήψεις και στη νοοτροπία εκείνων που ήθελαν την Ελληνίδα μόνο σύζυγο, μάνα και αδελφή – ή μόνο δασκάλα, εργάτρια υφαντουργίας και βέβαια δούλα, στην κυριολεξία, όπως συνέβαινε με κάθε νεαρή κοπέλα που, για να κερδίσει το ψωμί της, γινόταν υπηρέτρια σε κάποιο πλουσιόσπιτο.

Η επανάσταση των γυναικών στην Αθήνα της Μπελ Επόκ έφερε μεγάλες ανατροπές στο κατεστημένο. Διαβάζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου, ο αναγνώστης αισθάνεται ότι ζει στην πιο «όμορφη εποχή» της παλιάς Αθήνας.

Ο Γιάννης Καιροφύλας, που θεωρείται και είναι ο σύγχρονος αθηναιογράφος, έχει γράψει περισσότερα από τριάντα βιβλία για την ιστορία της Αθήνας από τα χρόνια του Όθωνα μέχρι σήμερα. Για το έργο του έχει τιμηθεί από πολλούς δημόσιους και άλλους φορείς και οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, του έχουν απονεμηθεί το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από το δήμο Αθηναίων, χρυσό μετάλλιο από το Σύλλογο Αθηναίων, ειδικό βραβείο για την προσφορά του στη δημοσιογραφία από το Ίδρυμα Μπότση και χρυσό μετάλλιο για τη συμβολή του στη διαφώτιση του κοινού από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η επανάσταση των γυναικών στην Αθήνα της Μπελ Επόκ
Γιάννη Καιροφύλας
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013
386 σελ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ