Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έκανε μεταμόσχευση μήτρας είναι έγκυος - iefimerida.gr

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έκανε μεταμόσχευση μήτρας είναι έγκυος

EGKYOS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ιστορία της 22χρονης Τουρκάλας Ντεριά Στετ είχε συγκινήσει πολύ κόσμο όταν τον Αύγουστο του 2011 υπεβλήθη στην πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στον κόσμο και τώρα η είδηση ότι έμεινε έγκυος προσφέρει εκ νέου χαρά.

Η άτυχη κοπέλα είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα και υπεβλήθη, πριν από δυο χρόνια σε μία δύσκολη επέμβαση, μεταμόσχευσης μήτρας από νεκρή δωρήτρια.

Οι γιατροί κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία στη μήτρα της Ντεριά Σερτ πολλά από τα ωάριά της που είχαν προηγουμένως γονιμοποιηθεί τεχνητά με το σπέρμα του συζύγου της.

«Τα προκαταρκτικά τεστ αυτών των δύο τελευταίων εβδομάδων είναι συμβατά με μια εγκυμοσύνη. Η υγεία της ασθενούς είναι καλή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Μουσταφά Ουνάλ, αρχίατρος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ακντενίζ στην Αττάλεια (νότια Τουρκία).

Η εγκυμοσύνη της Ντεριά Σερτ παρουσιάζει πολλούς κινδύνους αλλά, αν συνεχιστεί φυσιολογικά, η νεαρή γυναίκα θα γεννήσει με καισαρική δύο μήνες πριν από το φυσιολογικό τέλος της κύησης, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Μια πρώτη απόπειρα μεταμόσχευσης, η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 2000 στη Σαουδική Αραβία από ζωντανή δωρήτρια, είχε καταλήξει σε αποτυχία τρεις μήνες αργότερα.

Η επιτυχία της μεταμόσχευσης που πραγματοποιήθηκε το 2011 από μια ομάδα τούρκων γιατρών στην Αττάλεια έδωσε ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες που δεν μπορούν να κυοφορήσουν. Μια γυναίκα στις 5.000 ανά τον κόσμο γεννιέται χωρίς μήτρα, σύμφωνα με τις στατιστικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ