Δημοπρατήθηκε για 2,27 εκατ. δολάρια το Νόμπελ του «πατέρα» του DNA [εικόνα] - iefimerida.gr

Δημοπρατήθηκε για 2,27 εκατ. δολάρια το Νόμπελ του «πατέρα» του DNA [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο «σφυρί» βγήκε ένα από τα διασημότερα μετάλλια Νόμπελ της ιστορίας, αυτό που δόθηκε το 1962 στον «πατέρα» του DNA Φράνσις Κρικ. Το μετάλλιο το οποίο είχε αρχική τιμή 500.000 δολάρια, το αγόρασε ένας Κινέζος-αμερικανός επιχειρηματίας αντί 2,27 εκατ. δολαρίων.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά που ένα μετάλλιο Νόμπελ πωλείται σε δημόσια δημοπρασία, μετά το μετάλλιο που πήρε το 1975 ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ, το οποίο πωλήθηκε έναντι μόλις 50.000 δολαρίων.

Ο Τζακ Γουάνγκ, επικεφαλής της βιοϊατρικής εταιρείας Biomobie η οποία εδρεύει στη Σαγκάη, πέταξε μέχρι την Νέα Υόρκη για να αποκτήσει το μετάλλιο, ενώ όπως αναφέρει το BBC παραδέχθηκε ότι θα έδινε και τα διπλάσια χρήματα από αυτά που κατέβαλε προκειμένου να το αποκτήσει.

Όπως είπε ο Γουάνγκ, αναζητά τρόπους για να ενθαρρύνει τη βιοϊατρική έρευνα στη δική του εταιρία κατασκευής ηλεκτρομαγνητικών συσκευών στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής. «Θα δημιουργήσουμε μια επιτροπή και μετά θα κρίνουμε ποιοι επιστήμονες μας έχουν συνεισφέρει περισσότερο στη νέα τεχνολογία και τελικά θα δώσουμε το μετάλλιο στον νικητή», τόνισε.

Το μετάλλιο του Νόμπελ (Ιατρικής/Φυσιολογίας), φτιαγμένο από χρυσό 23 καρατίων, βγήκε στο σφυρί από την οικογένεια του Κρικ (δημιουργώντας κάποια δυσφορία στους επιστημονικούς κύκλους για την ασυνήθιστη κίνηση), μαζί με τη συνοδευτική επιστολή του μεταλλίου και άλλα προσωπικά αντικείμενα, όπως μια λερωμένη εργαστηριακή ποδιά του, ενώ μια επτασέλιδη επιστολή του Κρικ από τις 19 Μαρτίου του 1953 στην οποία περιέγραφε στον μόλις 12 ετών τότε γιο του Μάικλ την ανακάλυψη της διπλή έλικας, «έπιασε» πιο πολλά καθώς δημοπρατήθηκε έναντι 5,3 εκατ. δολαρίων σπάζοντας το ρεκόρ δημοπράτησης επιστολής, το οποίο κατείχε μια επιστολή του Αβραάμ Λινκολν που είχε πωληθεί έναντι 3,4 εκατ. δολαρίων το 2008.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ