Μαργαρίτης Σχοινάς, έρχεται τον Μάιο ο νέος επόπτης της Τρόικα στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Μαργαρίτης Σχοινάς, έρχεται τον Μάιο ο νέος επόπτης της Τρόικα στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Αντώνη Σαμαρά όταν ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού το 2007, θα τοποθετηθεί τοποτηρητής της Τρόικα στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο.

Η σχετική πρόθεση είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το Βερολίνο, είχαν διαπιστώσει δυσλειτουργίες στον συντονισμό των δύο ομάδων (Τρόικα και Task Force), οι οποίες δρούσαν ανεξάρτητα και παράλληλα.

Η Task Force παρείχε τεχνική υποστήριξη σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανάλογα με τα κατά καιρούς αιτήματα των ελληνικών κυβερνήσεων και τα στελέχη της χρησιμοποιούσαν πολύ πιο ήπια προσέγγιση έναντι της χώρας μας από την τρόικα.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η Task Force, η οποία αρχικά υπαγόταν απευθείας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μεταφέρθηκε στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων, του επιτρόπου Όλι Ρεν.

Το επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση κοινού διευθυντή και στα δύο κλιμάκια της Task Force και της Τρόικα, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα. Ο ορισμός του επικεφαλής έχει καθυστερήσει για μήνες, καθώς ανέκυψαν διαφωνίες για τα πρόσωπα που προτάθηκαν.

Το πρόσωπο που τελικά φαίνεται προκρίθηκε είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αναπληρωτής διευθυντής του Σώματος Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΒΕΡΑ) του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται περί τον Φεβρουάριο και η «εγκατάσταση» του κ. Σχοινά στην Αθήνα, εφόσον δεν υπάρξουν στο μεταξύ απρόοπτα, αναμένεται τον Μάρτιο.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σχοινάς θα αποτελέσει το τρίτο σημείο αναφοράς στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, μετά τον επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, και τους γνωστούς ελεγκτές της Τρόικα (Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς).

Ποιος είναι

Με απόφαση του Πρόεδρου Μπαρόζο, ο Χαλκιδικιώτης πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Σχοινάς ορίσθηκε από την 1η Φεβρουαρίου και για την περίοδο 2010 – 2014, κύριος Σύμβουλος και Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Principal Adviser and deputy Head of the Bureau of European Policy Advisers ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
To Γραφείο Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της ΕΕ υπάγεται απευθείας στον Μπαρόζο και έχει ως αποστολή την παροχή συμβουλών και μελετών προς τον Πρόεδρο και το Κολλέγιο των Επιτρόπων, σχετικά με όλο το εύρος των ευρωπαϊκών πολιτικών. Η ίδια υπηρεσία είναι επίσης αρμόδια για τις σχέσεις με την κοινωνία των πολιτών, τα ευρωπαϊκά και διεθνή think – tanks, ακαδημαϊκά και ερευνητικά δίκτυα, αλλά και τον διάλογο της ΕΕ με τις Εκκλησίες και τα Δόγματα.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς που επέλεξε να παραμείνει στις Βρυξέλες από το να εμπλακεί στις βουλευτικές εκλογές, είναι πλέον υπεύθυνος του ευρωπαϊκού πολιτικού σχεδιασμού της Κομισιόν και του ίδιου του προέδρου της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ