Τα tweets του Κρούγκμαν για την κρίση έγιναν όπερα στην Εσθονία

Η διαμάχη του γνωστού οικονομολόγου με τον πρόεδρο της Εσθονίας με αφορμή την οικονομική κρίση, ενέπνευσαν την πρώτη όπερα στον κόσμο για την οικονομική κρίση, βασιζόμενη στα μηνύματα στο twitter.

H Nostra Culpa παρουσιάστηκε στο Ταλίν από την Ορχήστρα Δωματίου του Ταλίν και την μέτζο σοπράνο Ιρίς Όγια και στηρίζεται στη διένεξη του προέδρου της Εσθονίας Τόομας Χέντρικ Ίλβες και τον Νομπελίστα πολυσυζητημένο αμερικανό οικονομολόγο Πωλ Κρούγκμαν. Το Euronews στο ρεπορτάζ που παρουσιάζει για το θέμα φιλοξενεί την άποψη του συνθέτη Γιουτζίν Μπίρμαν: «Τα μηνύματα στο twitter και όλο το κείμενο είναι τόσο θεατρικά και τόσο ζωντανά, ώστε ήταν εύκολο να τους βάλεις μουσική. Υπό αυτό το πρίσμα, επρόκειτο για πραγματική ποίηση. Υπάρχει τόσο πολύ δράμα, τόσα πράγματα που δεν λέγονται, ώστε ήταν πολύ εύκολο για μένα να γράψω αυτή τη μουσική σύνθεση».

Ο δημοσιογράφος Σκοτ Ντιλ έγραψε το Λιμπρέτο και τονίζει πως το έργο δεν παίρνει το μέρος κανενός από τους δύο εμπλεκόμενους: «Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά ένας καλά ενημερωμένος αναγνώστης. Άρα μπορείτε να με κρίνετε όπως νομίζετε. Όσον αφορά στο ποιος βγαίνει νικητής, νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε τον αναγνώστη και τον θεατή να κρίνει».

Η κόντρα ξέσπασε τον Ιούνιο του 2012, όταν ο Πωλ Κρούγκμαν εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την επιτυχία της εσθονικής πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης αφού τα σκληρά μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να χαρακτηριστικούν οικονομικός θρίαμβος. Ο Εσθονός πρόεδρος απάντησε «Μαντέψτε! Ένα νόμπελ Οικονομίας σημαίνει ότι μπορείς να είσαι δογματικός σε φορολογικά ζητήματα και να θεωρείς μια χώρα σκουπιδότοπο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ