Nα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, λένε οι Βρετανοί

Με σειρά άρθρων που δημοσιεύονται σήμερα στον βρετανικό Τύπο εντείνονται οι πιέσεις για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Στο ίδιο κλίμα ο Βρετανός υφυπουργός Οικονομικών Ντάνι Αλεξάντερ δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν σχεδιάζει να αυξήσει την οικονομική βοήθειά της προς την Ελλάδα, πέραν της δέσμευσης που απορρέει από τη συμμετοχή της στο ΔΝΤ.
«Έχουμε ζωηρό ενδιαφέρον τα πράγματα να διευθετηθούν. Όμως το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, που υπάρχει, είναι πρόγραμμα που αφορά την ευρωζώνη, σε συνεργασία με το ΔΝΤ», επισήμανε ο αξιωματούχος.

«Βέβαια, η Βρετανία έχει συμμετοχή στο ΔΝΤ. Είναι η ευρωζώνη που διαβουλεύεται τώρα για τον προσεχή σταθμό, ενόψει του διακανονισμού για τα σημαντικά προβλήματα της Ελλάδας. Δεν υπάρχει, πολύ απλά, στο τραπέζι πρόταση για βρετανική συνεισφορά που να ξεπερνά τη δέσμευσή μας που απορρέει από τη συμμετοχή μας στο ΔΝΤ και αναμένω έτσι να έχει το θέμα», πρόσθεσε.

Πάντως το Λονδίνο στην Ιρλανδία παρείχε ξεχωριστό διμερές δάνειο, ίσο με περίπου οκτώ δισ. ευρώ, πέρυσι, όταν ΔΝΤ και Ε.Ε. αποφάσισαν να δανείσουν το Δουβλίνο συνολικά με 85 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Independent αναφέρει ότι και ο George Osborne εμμένει να μη δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα από τη Βρετανία, ενώ ο δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson δήλωσε στην Daily Telegraph: «Όσο πιο σύντομα η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τόσο το καλύτερο για όλες τις χώρες που βρίσκονται μέσα σε αυτή», συμπληρώνοντας ότι «αν πριν από μερικά χρόνια μάς έλεγαν ότι μια χώρα θα αποχωρούσε από το ευρώ, θα μας φαινόταν παρανοϊκό, αλλά πλέον κάτι τέτοιο φαντάζει πιθανό. Η Ελλάδα θα πρέπει στο μέλλον να διαμορφώσει μια νέα οικονομική ταυτότητα με βάση το παλιό της νόμισμα, τη δραχμή».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη» είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου του Λάρι Έλιοτ στη βρετανική εφημερίδα Guardian. O Βρετανός αρθρογράφος, όπως και πολλοί συμπατριώτες του, «συμβουλεύει» τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να «διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη» στην οποία ως γνωστόν δεν ανήκει η Βρετανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ