Wikileaks: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας ήταν πληροφοριοδότης των ΗΠΑ - iefimerida.gr

Wikileaks: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας ήταν πληροφοριοδότης των ΗΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζονται οι διαρροές εγγράφων αμερικανικών πρεσβειών από τα Wikileaks, τα οποία αποκάλυψαν ότι ο Μπομπ Καρ, o υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας τον τελευταίο χρόνο, ήταν πληροφοριοδότης των ΗΠΑ.

Τα απόρρητα μέχρι τώρα έγγραφα της προξενικής Αρχής και της πρεσβείας των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν ότι ο Καρ ήταν «πιστός» πληροφοριοδότης των Αμερικανών οι οποίοι αναζητούσαν ενημέρωση «από μέσα» για θέματα στο εσωτερικό το Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας, για θέματα οικονομικής φύσεως της κυβέρνησης του Αυστραλού πρωθυπουργού Γκοφ Γουίτλαμ στα μέσα του 1970, για τα οποία ο νεαρός τότε στον πολιτικό στίβο Καρ του ασκούσε σκληρή κριτική.

Ο Καρ μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος της Νέας Νότιας Ουαλίας Τζον Ντάκερ, είπε στον γενικό πρόξενο της ΗΠΑ στο Σίδνεϊ ότι «η οικονομική στρατηγική δεν υπήρξε ποτέ από τα δυνατά σημεία του Γουίτλαμ» και άσκησε κριτική κατά του αρχηγού του, για το γεγονός ότι «έχει την τάση να φορτώνει σχεδόν τα πάντα στους άλλους». Στη συνέχεια, όταν ο Καρ ήταν πρόεδρος του Τμήματος Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία στον τότε γενικό πρόξενο της ΗΠΑ στο Σίδνεϊ, για την αρνητική επίδραση που μπορούσε να έχει στην Εργατική κυβέρνηση η δυσαρμονία και οι αναταραχές που υπήρχαν μέσα στο ίδιο το εργατικό κίνημα, ενώ οι Αμερικανοί διπλωμάτες του ζήτησαν να δώσει και πληροφορίες για όργανα του κόμματος.

Ο Αυστραλός υπουργός, έχει ξεκάθαρη φιλοαμερικανική στάση αφου είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, τον πρώτο καιρό φαίνεται ότι παρείχε εσωτερική πληροφόρηση στους Αμερικανούς διπλωμάτες για θέματα εργασιακών σχέσεων και εσωτερικών διεργασιών του Εργατικού Κόμματος. Μάλιστα καυτηρίαζε έντονα εκείνους που ασκούσαν κριτική στην συμμαχία με τις ΗΠΑ λέγοντας: «Πρόκειται για ανόητες, συναισθηματικής φύσης εκφράσεις, χωρίς καμία ουσία, χαρακτηριστικές της αριστεράς πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος».

Ο ίδιος, σε ερώτηση που του έγινε για το σκάνδαλο που ξέσπασε, απάντησε: «Ήμουν στα είκοσί μου χρόνια. Θα μπορούσα να είχα πει οτιδήποτε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ