Ψηφιακή μαφία έκλεβε τράπεζες - Πλήρωνε ΔΕΚΟ, ΙΚΑ και το διαφήμιζε στο Facebook - iefimerida.gr

Ψηφιακή μαφία έκλεβε τράπεζες - Πλήρωνε ΔΕΚΟ, ΙΚΑ και το διαφήμιζε στο Facebook

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κύκλωμα Ρουμάνων και Πακιστανών χάκερ εξάρθρωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι δράστες υφάρπαζαν λεφτά από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων ιδιωτών μέσω e-banking και στη συνέχεια τα έδιναν, με προμήθεια φυσικά, για να τα χρησιμοποιήσουν Ελληνες επιχειρηματίες και να πληρώσουν λογαριασμούς σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΙΚΑ και ΤΕΒΕ.

Οι Ελληνες ιδιώτες οι οποίοι είχαν έλθει σε επαφή με τους χάκερ μέσω Facebook, ήταν ιδιοκτήτες ξενοδοχείων από τα Χανιά, καταστηματάρχες από την Αθήνα, υπάλληλοι από Θεσσαλονίκη, Φλώρινα καθώς και ένας ιδιοκτήτης πρακτορείου Προ-Πο στην Αθήνα, αναφέρει το «ΒΗΜΑ».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ξεκίνησε την έρευνα μόλις εντόπισε σελίδα στο Facebook η οποία υποσχόταν «ωφέλιμη διεκπεραίωση μεγάλων οφειλών σε κρατικούς φορείς». Η συγκεκριμένη σελίδα είχε μεγάλη επισκεψιμότητα και 8.500 likes. Επιπλέον, στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπήρξε καταγγελία αναφορικά «με επιθέσεις υποκλοπής ονομάτων χρηστών και κωδικών πρόσβασης (τύπου phishing), που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος τράπεζας από άγνωστους χρήστες του Διαδικτύου». Το προφίλ στο Facebook, όπως προέκυψε από την έρευνα το είχαν δύο Ρουμάνοι ηλικίας 29 και 38 χρονών, και πέντε ακόμη αλλοδαποί από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές οι οποίοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περίπου 150 λογαριασμούς ιδιωτών από τους οποίους υφάρπαζαν χρηματικά ποσά.

Πώς γινόταν η κομπίνα

Μέσω ιστοσελίδας στο Facebook αλλά και e-mail που έστελναν υπόσχονταν τακτοποίηση λογαριασμών σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ., καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, ανανέωση χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας και ανάληψης χρημάτων από ΑΤΜ. Οι ίδιοι όριζαν ότι η αμοιβή τους θα ήταν το 10% επί των συναλλαγών που θα τακτοποιούσαν, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να συρρέουν πελάτες που ήθελαν να πληρώσουν χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με χρήματα άλλων. Από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι η ψηφιακή μαφία πραγματοποίησε 79 απατηλές συναλλαγές, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 23 χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι φέρεται να ωφελήθηκαν από τις συναλλαγές αυτές.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση 41χρονου ιδιοκτήτη ξενοδοχείου από την Κρήτη, ο οποίος απευθύνθηκε στους χάκερ και επιχείρησε να πληρώσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ύψους 12.000 ευρώ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές συγγενικού του προσώπου ύψους 3.000 ευρώ.

Παράλληλα οι δύο Ρουμάνοι κατάφεραν να κάνουν ανάληψη χρηματικού ποσού από ΑΤΜ τράπεζας χρησιμοποιώντας κωδικούς μέσω Διαδικτύου σε μηνύματα SMS.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ